Sigara tiryakileri, üst üste yapılan zamların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı, ‘Yazılı kayda girmek suretiyle şoför de içemeyecek arkada oturanlar da sigara içemeyecek. Şimdi bunun üzerindeyiz’ açıklamalarıyla bir şok daha yaşadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Arabada sigara içilmesine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili yeni bir yasal düzenlemenin de sinyalini verdi. Öte yandan nargile ve elektronik sigara ile ilgili de mevcut duruma da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onunla da mücadelemizi sürdüreceğiz!” dedi. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında ise “Nargile yasaklandı mı?” ve “Arabada sigara içilmesi yasaklandı mı?” soruları gündemin ilk sıralarına yerleşti. Fakat araçta sigara içimiyle ilgili henüz resmi bir yasaklama yok. Nargile ve elektronik sigarayla ilgili de mevcut yasal durum hala geçerli. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar iki konuyla ilgili de yeni yasal düzenlemelerin yolda olduğunu gösteriyor.

“ÜZERİNE ÇOK DAHA SIKI BİR ŞEKİLDE GİDECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada sigara kullanımı noktasında üzerine daha çok gideceğini belirterek, “Yazılı kayda girmek suretiyle şoför de içemeyecek arkada oturanlar da sigara içemeyecek. Şimdi bunun üzerindeyiz. Bu işin üzerine çok daha sıkı bir şekilde gideceğiz. Para cezası vesaire ne gerekiyorsa bunların hepsi olacak. Elektronik sigara hikayesi var. biliyorsunuz. Sanki elektronik sigaranın zararı yok. Hepsi hikaye, onda da nikotin var, onda da aynı numara var. Onda bir de gümrükte bazı sıkıntılar vardı. Orada da İçişleri Bakanlığı, Gümrük Muhafaza vesaire ile yurda girişini yasaklamak ve vergi koymak suretiyle işi çözeceğiz. Bir de nargile var. Onla da mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrası, Manşet Gazetesi olarak mikrofonlarımızı vatandaşlarımıza yönelttik ve konuyla ilgili düşüncelerini aldık. 

İşte Kahramanmaraş halkının araçta sigara kullanımının yasaklanmasına yaptığı açıklamalar;

“CEZA YERSEM KATLANIRIM, SİGARADAN VAZGEÇMEM”
Gürsel Kılıç;
“Sigaraya son zamanlarda çok fazla zam yapıldı, bu zamların pek de iyi olmadığını düşünüyorum. Zam tamam ama bu kadar büyük zam da beklemiyorduk. Bu kadar da zam olmaması lazım. İlk başta kapalı alanlarda sigara içilmemesine yönelik çalışma yapılmıştı, bu kısmen iyi oldu fakat insanlar bir şekilde sigara içiyorlar. En son da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan araçlarda sigara içileceğini söyledi, gazetelerde okumuştum. Ne kadar ceza uygulanırsa uygulansın halkımız yine bildiğini yapıyor. Örneğin araçta telefon da kullanmak yasaktı ama yine de telefonla konuşmalar var. Çocukları öne almak yasak ama çocuklar yine önde oturuyor. Halkımızın kafasında ceza yiyeceğine dair alışkanlık yok, yine bildiğini yapıyor. Araç kullanırken sigaradan ceza yersem de katlanırım ne yapayım. Ama bundan önce daha ağır suçlar var, onlarla ilgili çalışma yapılması gerekli. Sağlık sadece sigarayla olmuyor, gıdalarımızda o kadar zehirli ürünler var ki sigara onun yanında ilaç sayılır. İlk önce onlara öncülük verilmeli, ondan sonra sigaraya gelinmeli. Sigaraya zam yapıldı halk tütün içiyor, bu sefer kaçağa yöneliyor. Bu tür uygulamalardan memnun değiliz.”

“YASAKLARIN DAHA DA ARTAMASI GEREKİYOR”
Sami Temizyürek;
“Ben sigara kullanıyordum ama beş yıl önce bıraktım. 30 yıldan fazla sigara kullandım, sonrasında hasta oldum mecbur kalıp bıraktım. Koah akciğer hastası oldum. Sigara keseye zarar, vücuda zarar. Çaresiz kaldım bıraktım, mecbur olmasam bırakmaya çalışırdım ama zor olurdu. Kullanan insanlara sigarayı bırakmalarını tavsiye ediyorum. Sigara içen bir genç gördüğümde tavsiye ediyorum, kullanmayın diyorum, ben bu şekilde hasta oldum diye anlatıyorum. Şimdiki öğrencilerin hepsinin ağzında sigara var. Sigaraya yapılan zamları ben olumlu buluyorum, bunlar halk sağlığı için önemli ve sigarayı bıraktırmaya yöneliktir. Cumhurbaşkanımız da sigaraya çok karşı. Sigara tiryakileri her türlü zamma karşı yine de içer ama azaltmak önemli. Artık arabalarda da sigara içmek yasak olacak diyorlar, bence bu dü güzel bir uygulama. Ben destekliyorum, içmeyen insanlara zarar verilmemeli. Kapalı alanda, araçta, toplu taşımada sigara içmek yasak olursa yasak yasak diye diye mecburen azaltırlar.”

“BENCE OLUMLU BİR UYGULAMA, DESTEKLİYORUM”
Hasan Erik;
“Ben hayatımda hiç sigara kullanmadım, sigara kullanımına da karşıyım. Sigaraya yapılan zamlar beni çok da etkilemiyor, isterse daha çok zam yapılsın. Ben kullanmıyorum, kullananlar da bıraksın.  Araçlarda da artık sigara içilmeyeceği söyleniyor, bence olumlu bir uygulama. Ben destekliyorum, içenler de cezasına katlansın.”

“ARAÇTA SİGARA İÇMENİN YASAK OLMASI BENCE SAÇMA”
Muhammet Saraçlıoğlu;
“Yaklaşık 10 yıldır sigara kullanıyorum, bazı zamanlar bırakmayı düşündüm ama başarılı olamadım. Vatandaş olarak tepkiliyiz bu zamlara, gerçekten rahatsız oluyoruz. Zam yapıldıkça vatandaşlar daha ucuz olan sigaralara yöneliyor, bu sefer de daha çok zehirleniyorlar. Araçlarda sigara içmenin yasak olması bence saçma, öyle bir şeyin uygulanacağını ben zannetmiyorum. Benim özel alanım, kendi aracımın içinde sigara içerim ya da içmem. Bu tür uygulamalar beni sigara içmemeye itmez, her türlü sigaramı içerim.”

“CEZA VERİLECEĞİNE İNANMIYORUM”
Mehmet Koca;
“Askerden geldiğim günden itibaren sigara kullanmaya başladım, yaklaşık 20 yıldır kullanıyorum. Sigarayı bırakmayı hiç düşünmedim, bazen bırakmak istiyorum ama yine de bunu gerçekleştiremiyorum. Ben sigaranın şu ana kadar bir zararını görmedim, top da oynuyorum, spor da yapıyorum ama bir zararını görmedim. Muhakkak sağlığa zararlıdır, üzerinde de yazdığı gibi. Sigaraya gelen zamları anormal olarak değerlendiriyorum, anormal derecede zamlandı. Bizim gibi ikinci dünya ülkeleri vergiyle ayakta kalıyor, en çok kullanılan da sigaradır. Ben bu vergilerin insanların sigarayı bırakmalarına yönelik olduğuna inanmıyorum. Devletler vergiyle ayakta kalıyor, sırf vergiyi daha fazla alabilmek için zam yapıyor. Cumhurbaşkanımız araçlarda da sigaranın içilmesinin yasak olacağını açıkladı, ben buna inanmıyorum, buna ceza verileceğine de inanmıyorum. Nasıl ki yay geçitlerinde insanlara ceza yazılacak dendiyse ve yazılmadıysa sigara meselesinde de aynısı olur. Çünkü bu cezayı yazan kişi de içiyor, ne kadar bunu uygulayabilir. Aracım benim şahsi alanımdır, böyle bir uygulamanın başlamasına mana veremiyorum, illa ki sigarayı bırakmak, baskı yapmak iyi değil. Baskıyla hiçbir şey elde edilmez, insanlar alıp içiyor. İnsanların sigarasıyla filan uğraşılacağına ülkenin ekonomisiyle ilgili çok fazla uğraşılması gereken konular var bence.” 

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz