İkinci el cep telefonlarının satışında alınan katma değer vergisi oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirildi. Yeni düzenlemeler ve kur artışı nedeniyle ikinci el cep telefonlarına ilgi arttı. Konuya ilgili konuşan Deka Teknik Servis 2. El telefon alım-satım sorumlusu Adem Aydoğan, İkinci el telefon satışlarında artış yaşandığını kaydetti.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Ağustos 2020’de yürürlüğe giren Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelikle cep telefonu ve tablet gibi ikinci el teknolojik ürünlerin belirli bir standartta yenilenmesi, sertifikalı ve garantili bir şekilde tekrar satışa sunulmasına yönelik uygulama usul ve esasları düzenlenmişti. Düzenlemeyle kullanılmış cep telefonları ve tabletlerin, Bakanlıkça onaylı merkezler tarafından yenilenmesi öngörülürken getirilen sistemle, yenileme merkezleri ve yenileme işlemlerinin standartları TSE tarafından belirlendi.

“İNSANLARIN İLGİSİ YÜKSEK”
İnsanların ilgisinin oldukça yüksek olduğunu belirten Deka Teknik Servis 2. El telefon alım-satım sorumlusu Adem Aydoğan, “Yapılan açıklamalara göre Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile (I) sayılı listeye “Yenilenmiş ürünlerin satışı hakkında yönetmelik” kapsamında en az bir yıl öncesine ilişkin data, ses ya da kısa mesaj kullanım trafiği bulunan kullanılmış cep telefonlarının satışı da eklendi. Böylece daha önce yüzde 18 olan ikinci el cep telefonu satışlarında KDV oranı yüzde 1’e indirildi” Haberi duyan soruyor. İnsanların ilgisi yüksek” dedi.

“PANDEMİ SÜRECİ VE KURDAKİ ARTIŞ ETKİLEDİ”
Pandemi süreci ve kurdaki artışın ikinci el cep telefonlarına yönlendirdiğini ifade eden Aydoğan, “İkinci el telefonlara rağbet arttı. Dolar ve telefon fiyatlarındaki artış vatandaşları ikinci el telefonlara yöneltti. Pandeminin yarattığı belirsizliğin de bunda etkisi oldu” şeklinde konuştu.

CEP TELEFONU ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
İkinci el telefon alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Aydoğan, şunları söyledi: “*Telefonun kutu faturasının olmasına dikkat edilmeli

*Telefon alınan yere özellikle dikkat edilmeli, merdiven altı işletmelerden ikinci el telefon alınmamalı.

*Riski en aza indirmek için, satın alacağınız telefon modelinin kronik arızaları olup olmadığını araştırın..

*IMEI kaydını sistemden kontrol edin.

*Cihazın mutlaka beraberinde faturasını alın

*Ekran üzerinde çizik olmamasına dikkat edin.

*Ön ve arka kamerayı açıp özellikle odaklamasını test edin.

*Flaş kullanarak resim çekip test edin

*İkinci el telefonda güncellemenin de önem arz edeceğini unutmamamız gerek.

*Cihazı mutlaka bulunduğunuz yerde bir Wifi bağlantısı ile test edin.

*Cihazı şarja takın ve şarj durumunu gözlemleyin.

*Telefona sim kartınızı takıp kısa bir görüşme gerçekleştirin. Konuşma sırasında özellikle cızırtı olup olmamasına ve karşı tarafa sesin nasıl gittiğine dikkat edin.

*Parçaları çok değişmiş telefonları tercih etmemeye çalışın

GÜVENİLİR YERDEN İKİNCİ EL TELEFON ALMAK GEREK”
Cep telefonlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan bir vatandaş ise şöyle konuştu: “Telefon fiyatları oldukça arttı. İşim gereği iki telefon kullanmam gerekiyor ama alım gücüm şu an için sıfır telefon almaya yetmiyor. Açıkçası pandemi ile gelen kısıtlamalar insanların telefonda daha çok vakit geçirmesine neden oldu. Daha önceden hiç ikinci el telefon kullanmadım bu yüzden iyi bir araştırma yapmam gerekiyor.  Güvenilir yerden ikinci el telefon almak gerek. Bu noktada bilinçli bir tüketici olmak oldukça önemli.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz