E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki hükümlü ve tutukluların yaptığı el işi ürünlerinden oluşan sergi açıldı. Cezaevlerinde kalan kadın, erkek tutuklu ve hükümlülerin yaptığı el emeği göz nuru çalışmalar Kahramanmaraş Adliye Sarayında sergilenerek satışa sunuldu. Sergide açıklamalarda bulunan Kapalı Ceza İnfaz Kurum Müdürü Metin Akkaya, “Hükümlü ve tutukluların Ceza İnfaz Kurumlarına alınmalarından itibaren yasa ve mevzuatlarımızın öngördüğü izin ve yetkilerle hem belirli iş kollarına ait mesleki beceri kazanmalarını sağlamak suretiyle rehabilitasyonlarına imkan sunmak hem de ceza infaz kurumlarımızı atıl yerler olmaktan çıkartıp üretime katkı sunan birimler haline getirmek yolunda Kahramanmaraş E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü Atölye Faaliyetleri hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse; Kahramanmaraş E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda İşyurdu Atölyesi Unlu Mamüller Atölyesi-Tatlıcılık İşkolu, Bakırcılık ve El Sanatları Atölyesi ve Terzi Atölyesi iş kolları olmak üzere üç ayrı iş kolunda faaliyetlerine devam etmektedir” dedi.

ÜRÜNLER 27 CEZA İNFAZ KURUMUNA SATIŞA SUNULMAKTADIR”

Unlu mamuller ve tatlıcılık işkolu Atölyesinin 2013 yılının Mart ayında açıldığını söyleyen Akkaya, burada 15 hükümlü ve tutuklunun üretim yaptığını kaydetti. Akkaya, “Açılış yılı itibarı ile kıvrım tatlı üretimi yapmakta olup, 2015 yılı itibarı ile simit, poğaça, açma, üretimi faaliyetlerine de başlamıştır. 2017 yılı itibarı ile baklava üretimi de yapılmaktadır. 2016 yılı sonu itibarı ile 134 bin 146 Türk lirası net kar yapmış olup 2016 yılında İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığımızın düzenlemiş olduğu 2017 yılının Ekim ayında ise 1 fuar organizasyonuna katılım yapılarak ürünlerimiz sergilenmiştir. En son İstanbul Kadıköy Rıhtım da düzenlenen fuar da 46 bin TL’lik satış yaparak kendi rekorunu kırmıştır. Üretilen simit ürünlerimiz hükümlü ve tutuklularımıza, personelimize, Kahramanmaraş Adliyesi ve Türkoğlu Açık Ceza İnfaz Kurumuna; ayrıca “firardayız” sloganı ile üretimi yapılan Maraş çöreği ve kuru pasta ile susamlı çubuk ürünleri bunlara ilaveten 27 Ceza İnfaz Kurumunda satışa sunulmaktadır” şeklinde konuştu.

BU ÜRÜNLER FUAR ORGANİZASYONLARINDA SATIŞA SUNULMAKTADIR”

Bakırcılık ve El Sanatları Atölyesi’nin de 2015 Ekim ayı tarihinde açıldığını ve burada ise 10 hükümlü ve tutuklunun üretim yaptığını dile getiren Akkaya, “Çeşitli bakır sürahi, bakır tencere, bakır tava, Osmanlı mangalı, bakır bardak, yumurta sahanı vb. ev gereçleri günlük kullanıma uygun ve süs eşyası da olarak kullanılacak şekilde üretilerek el yapımı dövme bakır olarak işlemesi tek tek yapılmaktadır. 2016 yılı sonu itibarı ile 31 bin 605 TL net kar elde etmiştir. Üretimi yapılan ürünler Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu, Adana Açık Ceza İnfaz Kurumu ile İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığımızın düzenlemiş olduğu fuar organizasyonlarında sergilenmektedir. Terzi Atölyesi; Ceza İnfaz Kurumumuzda mevcut olan terzi atölyesinde bu gün itibarı ile 8 hükümlü ve tutuklu çalışmakta olup, bu atölyemizde nevresim takımı, elyaf yastık, atlet, yastık kılıfı, boxer, ürünleri üretilmektedir. Bu ürünler Fuar organizasyonlarında satışa sunulmaktadır. Tüm bu atölye faaliyetlerine katılan hükümlü ve tutuklularımız yarın ceza infaz kurumumuzdan tahliye olduklarında dışarıda iş bulma ya da kendilerine ait iş yeri açma noktasında kazanmış oldukları iş becerileri nedeniyle büyük kolaylıklar yaşayacaklardır. Bu faaliyetlerin hükümlü ve tutukluların kazandıkları değerler itibariyle bir daha suç işlememeleri yönünde büyük fayda sağlayacağını değerlendirmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz