Hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan taşeron işcilerin kamuya alınması konusunda mutlu sona ulaşıldı. Başbakan'ın asıl ve yardımcı işlerde çalışan taşeronlara kadro verileceğinin müjdesini vermesinin ardından bu durumu sokağa inerek vatandaşa sorduk.

 

Her hafta birbirinden önemli konuları sayfa sütunlarına taşıyan Manşet Gazetesi, sokak röportajlarında halkın nabzını tutmaya devam ediyor. Taşeron işcilerinin merakla beklediği kadro müjdesini Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde asıl ve yardımcı işlerde çalışan taşeron işcilerinin kamuya alınacağını söylemesinin ardından taşeron işcilerini güzel bir heyecan sardı. Bizde Manşet Gazetesi haber ekibi olarak taşeron işçilerin kadroya alınması hakkında düşünlerini vatandaşlara sorarak halkın görüşlerini aldık. Kimi vatandaş yıllardır çalışan taşeron işçilerin sonunda kamuya alınmasına sevinirken, kimi vatandaş ise o kadar emek verip çalışan öğrencilere haksızlık olduğunu belirtti.

 

İşte halkla yaptığımız röportajın detayları...

 

Murat Kavun

Taşeron işçilerin memur olması bence onca üniversite mezunu olupta işsiz gezenlere büyük haksızlık diye düşünüyorum. Diğer yandan onca mühendisin onca öğretmenin ve memurluk bekleyen insanların umudunun kalmaması olarak görüyorum. Birde şu şekilde bakacak olursak, taşeron adı altında çok çalışıp hakkını alamayan işçiler için bu uygulamanın güzel olduğunu düşünüyorum. Tabi burada görüyoruz ki onca sene çalışıp kadro bekleyen insanlarda var bunlar da biraz haklı gibi geliyor.

 

Turgut Yenigül

Ben şöyle düşünüyorum, doğru bir açıdan bakılırsa bence yanlış. Ben mesela Bilgisayar yazılım mühendisiyim fakat şu an çalıştığım sektör çok ayrı bir sektör. Bunun sebebi ise bana kadroda yer olmamasıdır. Ama normal ilkokul ve lise düzeyi insanlarla aynı değerlendirmemin yanlış olduğunu düşünüyorum. Zaten çalışan bölümünde işini laikiyle yerine getirdiklerini düşünmüyorum. Ben burada sekiz sene ilk ve orta okul, dört sene lise ve dört sene üniversite okumuş mühendis olmuşum devlette yerim yok, adamlar sözleşmeyle girip sınava dahi tabi tutulmadan memur oluyorlar bu bize ve benim gibi bir çok insana büyük haksızlık. Bu uygulama eğer gerçek olursa zaten bundan sonrada bizim devlette yer bulmamız biraz daha uzak olacaktır.

 

Durdu Mehmet Öğüzşen

Aslında onları memur olarak değilde yine sözleşmeli olarak alacaklar diye düşünüyorum. Devletin içinde ayrı bir taşeron şirketlerin yerine başka bir birim kurulur ve onları oralara kayıt ederler diye düşünüyorum. Yani aslında çokta bir şeyin değişeğini düşünmüyorum. Kahramanmaraş'ta meşhur bir söz var ha Ali Yörük ha Veli Yörük.

 

Veysi Özge

Taşeron olarak sözleşmeli devlet kurumlarında çalışan emek veren kişilerin hakkı ile kadro almaları bence güzel oldu. Hem devlette bu konuda verdiği sözüde yerine getirmiş oldu. Aslında bu halk içinde çalışan için iyi olduğunu düşünüyorum. Sonuçta yine nedir, kafalar rahat olacak. İnsanlar her an işten çıkarmıyım korkusu olmadan rahatca çalışacabilecekler. Kadro işi olduğunda çalışan işçiler arkalarını devlete dayamış olacaklar. Bu oluşumunda çalışanların işine olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Çünkü insanın aklını bir şey kurcalıyor ve korkuyorsa işinede kafasını veremez diye düşünüyorum.

 

 

Yusuf Kurtul

Taşeron olarak sözleşmeli devlet kurumlarında çalışan emek veren kişilerin hakkı ile kadro almaları bence güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Eğer bu çalışanlar bu kadroyu hak etmişse ve devlet bunu düşünmüşse olumlu olacaktır. Tabi devletin bu konuda verdiği sözüde yerine getirmiş olması vatandaşa verdiği vaadlerini bir bir yerine getireceğinin kanıtıdır.

 

Hasancan Deveçel

Taşeron olarak sözleşmeli devlet kurumlarında çalışan emek veren kişilerin hakkı ile kadro almalarına bir şey diyemem fakat, ben şu an lise okuyorum. Okulum bu sene bitip üniversiteye gideceğim. Bu verilere bakacak olursak benim memur olmam çok ihtimallere geliyor. Sonuçta orta okul mezunuda taşeron olarak girip şu an ki yasayla kadro gelebilir. Buda benim gibi bir çok öğrenciye memur olmak isteyenlere büyük haksızlık olduğunu düşünüyorum. Bunun gibi bir şey yapılacaksa bile memur olmak isteyip üniversite okuyanlara bir yol gösterilmesi gerekiyor.

 

Taşkın Boyalı

Aslında bir bakıma iyi onca emek verip yıllarca çalışmış sözleşmeli işçilerin kadro almasının hakları olduğunu düşünüyorum. Ama diğer yandan birilerinin yardımıyla işe girmiş insanların hakkı olmadan memur olmaları bir çok insana haksızlık olduğunu düşünüyorum. Fakat işini iyi bilen ve en iyi şekilde yerine getiren kişiler de kadro alırsa onlarada haktır. Sonuçta çalışıyor gibi gözüken bir çok insan var. Bunların yanı sıra sözleşmelilere bu büyük bir umut oluyor. O insanlar kendilerine sağlam bir kapı arıyorlar. Bu gibi konularda iyi olduğunu düşünüyorum.

 

Erkan Kayadelen

Doğrumu diye düşünüyorum ama bence yanlış. Neden yanlış taşeron işçileri bildiğimiz gibi şirketlere bağlılar. Bu şirketler insanları kullanarak, siyaseti kullanarak kendi adamlarını kadroya alma ihitmalleri var. İkinci konu ise Türkiye'de o kadar üniversite mezunu işsiz insan var ki, onlar öyle boş gezerken taşeron işçilerin kadro alması büyük haksızlıktır. Zaten ekmeklerini kazanıyorlar. Önce üniversite mezunlarını memur edip daha sonra o konulara yönelmek bence daha mantıklı diye düşünüyorum.

 

Hikmet Ibrıkçı

Memurluk sınavlarında memurları sınavla alıyorlardı. Şimdi bunları sınavsız kadroya alacaklar. 2 sene 3 sene çalışma şartlarıyla birlikte memur yapacaklar. Ben bu konularla beraber biraz haksızlık olur diye düşünüyorum. O kadar üniversite mezununun en çok isteği olup memurluğa girememesi bunun üstüne taşeronların memur olması bu insanlara büyük haksızlık. Onlara da bu konuda bir imkan tanımaları gerekir.

 

Sağır Kayadelen

Çalışan insanların bu yönde bir talebi varsa devlette bu konuda bir uygulama getirmelidir. Şimdi şunu insanlar karıştırıyorlar. Devlette kadro almak memur olmak anlamına gelmiyor. Üniversite okumuş insanların statüsü ayrı, devletin işçi statüsü ayrıdır. Yani burda işçilere kadro gelmesi bunların memur olmaları anlamına gelmiyor. Aslında üniversite mezunlarına zarar veya kar faydası olmayacaktır.

 

Harun Reyhan

Ben bu yapılandırmanın olumlu olduğunu düşünüyorum. Onca yıl çalışmış işçilerin o kadar emek verip az ücretlerle çalışması onlarada bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Her üniversite okuyupta bir yerlere gelecek diye bir şey olmaması lazım. Sonuçta bin bir çeşit üniversite ve binlerce bölüm var. Yani bunların hepsi emekten geçiyor. Bunların yanı sıra tıp ve mühendislik gibi bir çok bölümden mezun olanlar boşta değil diye düşünüyorum.

 

Şahin Yıldırım

Taşeron işçilerin bir çoğu devletin bir çok boş olan kadrolarına yerleştirilebilirdi. Devlette yapılacak olan işleri devlet içindeki kurumlara vermek gerekirken dışarıdan şirketlere verilmesi çok yanlıştı bence. Çünkü kendi bünyesinde elemanlar bu açıkları çok rahat tamamlayabilirlerdi.

 

Hakan Özkars

Mantıklı fakat taşeron işçilerin bu denli yüksek olduğunu düşünerek birden bu kadar çalışana kadro gelmesi mantıklımı bu bir soru işaretidir. Öncelik üniversite okuyup devlette yer bulamayıp iki sene çalışmış insanlara kadro verilmesinin hak olmadığını düşünüyorum.

 

Hakan Şekerli

Taşeron işçilere verilen kadro onlar için güzel bir sonuçtur. Tabi ilerisi için insanlar daha faydalı bir bir şekilde çalışabileceklerdir. Diğer yandan ilkokul, orta okul, lise ve üniversite okuyup bir yere gelememiş insanlara bunun büyük haksızlık olduğunu düşünüyorum. O kadar emeğin karşılığı bu olmamalıdır.

 

Mustafa Gül

Taşeron olarak sözleşmeli devlet kurumlarında çalışan emek veren kişilerin hakkı ile kadro almaları bence güzel oldu. Yıllardır çalışan taşeron işçilerimiz memur olması çok güzel bir uygulama oldu.

 

Rümeysa Kalın

Ben olumlu bakmıyorum. O kadar üniversiteli öğrencilerimiz sınavlara girerek kendi hakkıyla emeğiyle girmeye çalışıyorlar. Fakat diğer taraf ise sözleşme iki kağıt iki kalem ben sadece bunu düşünüyorum.

 

Metin Güler

Vatanımız için hayırlısı ne ise olsun. Birilerinin yardımlarıyla bir yerlere gelen insanlar memur oluyorlar. Yani kısacası adam olan işi götürüyor. Diğer insanlara çalışan evlatlarımıza haksızlık olduğunu düşünüyorum.

 

Muhsin Aslan

Taşeron işçiler 15-20 yıldan bu yana kadrosuz olarak çalışıyor. Bunların kadro alması çok güzel oldu. Üniversite bitirip işe giremeyenler içinde devlet emekli olan memurları emekliye ayırmalı ki üniversiteyi bitiren evlatlarımız ise yerine gelebilmeli.

 

Aladdin Boyar

Devletimiz hiç bir zaman yanlış bir karar almadı her zaman doğru olanı yaptı. Üniversite mezunlarımız emek veriyor, gece gündüz ders çalışıyorlar onlarıda düşünmeleri de gerekir. Hükümet yanlış bir karar almıyor onlarada sıra gelir elbette. Türkiyemizde bazı sıkıntılar var inşallah bu sıkıntılar aşıldıktan sonra hallolacak. Türkiye'miz güçlü, kuvvetli olacak.

 

Tamer Gül

Taşeron işçi belli olmayan demektir. Bir yandan memurluğu kabul edince en azından sağlam oluyor. Bu konuda çoğunluğunun bilgisi de olduğunuda düşünmüyorum. Taşeron memur olacak ama ne kadar süreyle hangi şartlarla olacak belli değil. Bakanlığın açıklamasında aldıkları ücret üzerinden değerlendirecek denildi. Ben 4 yıllık üniversite bitirmiş biriyim ama esnaf oldum, memur olamadım. Bunun nedeni ise benim belirli tanıdıklarım yoktu bir yerlere gelemedim.

 

Muzaffer Tekkes

Taşeron işçilerin kadro almasına ben olumlu bakmıyorum. Çünkü haketmedikleri hakları alacaklar. Benim iki tane çocuğum üniversite okudu ve ikiside memur olamadı. İnsanlar tanıdıklarının vasıtasıyla bir yerlere geliyor. Kültürlü yada değil bir şekilde bir yerlerde oluyorlar ve bunlarında kadro almasının haksızlık olduğunu düşünüyorum. Bizim çocuklarımız ise sağda solda boşta geziyorlar.

 

Turgay Darandeli

Devletin verdiği bu kadro çok harika oldu. Çocukların hepsi devletin verdiği imkanlardan yararlanamıyorlar. Bir firmaya işi veriyorlar, yüzde 10 komisyon alıyorlar buna gerek olduğunu düşünmüyorum. Ben bu durumdan çokta memnun kaldım herkesin maaşı ücreti belli oldu. 4 yıllık mezun olmuş öğrencilerimiz taşeron olarak girmiş ama memur değiller bu onlar açısından da çok iyi oldu. İnşallah mezun olup memur olamayan boşta gezen çocuklarımıza da imkan sağlarlar. Biz bunu bekliyoruz.

 

Ahmet Ciğer

Bu durum gayet güzeldi, hoş karşılamıştık. Ama sabah gazete manşetlerinde okuduğumuzda durumun öyle olmadığını gördük. Tam iç mevzuatı bilmiyoruz. Fakat orada güvenlik diye bir madde var o çok önemlidir. Çünkü doğuda, güneydoğuda gibi yerlerde işçileri bu kadroya alınmasını bende istemem. Sonuçta kim olduğu, ne olduğu belli değil, onun için güvenliğin şart olduğunu düşünüyorum.

 

Rifat Çiftaslan

Devletimizin bize vaad ettiği sözü tutması çok güzel oldu. Yıllardır çalışan taşeron işçilerimizin artık kadroya ihtiyaçları vardı. Memur olmaları ılımlı ve yerinde oldu. Ortada ki işsizlik oranı bu şartlarda da kalmayacak benim düşüncem budur.

 

Selahattin Ahlatlı

Devletimizin sunduğu bu vaadle vatandaşlarımızın hayatları kurtulmuş diyelim. Normal bir firmada çalışmak nerede, devletimizin bünyesinde çalışmak nerede? Taşeron işçilerin memur olması gerçekten çok güzel olmuş. Dün gazete manşetlerinde okudum burada bir problem olduğunu gördüm. Normal fiyatlar üzerinden devam edecekler. Benim bildiğim askeri ücretle değilde daha yüksek meblada çalışmaları gerekir. Devletin fiyatı daha yüksek olması lazım. Yinede iyi birşey olduğunu düşünüyorum. Eskiden Ali Baba'nın çiftliği gibi har vurup harman savurma dönemi geçti. Adamlar hiç bir iş yapmadıklarında 3-5 bin alıp gidiyorlardı şimdi hiç olmazsa normal bir maaş alacaklar. Farklı maaş sistemi dışarıda vatandaşında gözüne çok görünüyordu. Aldığının önemi yok yaptığı işe bakıyorsun ama senin yaptığın işin yarısı yapılmıyor.

 

 

Mustafa Karais

Devletimizin taşeron işçilerine sunduğu bu fırsat gerçekten herkes için iyi oldu. Sözleşmeli olup bitince diğer sözleşmeye kadar vatandaşlar ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Tabiki yıllardır çalışan taşeron işçiler hakettiklerini aldılar. Hükümetimiz gerekeni yapıyor.

 

Recep Gündoğdu

Devletimizin yaptığı bu sistem kendimizin politikasıdır. Amaç ise halkına daha iyi olmak ve daha iyi gözükmektir. Devlet gereken şeyi fazlasıyla yapıyor. Haketmeyenlere daha çok yapıyor. Vatandaşlarımızda bunun karşısında daha iyi olması lazım. Ben eskiyi görmüş bir insanım. Eskiden ayağımızı bastığımız zaman ayakkabımız çamurda kalırdı. Şimdi ise devletimiz gerekeni yapıyor. Taşeron işçilere 3 yılda bir anlaşma yapılıyordu. Yine aynı ücreti alacak. Bu şekilde hükümetimiz vatandaşlarımıza güzellik yapmış oldu.

 

Cemil Dama

Hükümetimizin verdiği vaadleri tutması bize inancını yükseltiyor. Taşeron işçilerin kadroyu alması çok güzel oldu. Taşeron olarak çalışan arkadaşlarımız birçok şeylerden payı vardı ama devlet güvenceleri yoktu arkalarında devamlı diken üstünde duruyorlardı. Devlet gereğini yaptı. Çok yerinde bir karar oldu. Ben esnafım ve bu duruma sevindim. O kadar çalışan arkadaşlar en küçük hata yapmasında ekmeğinin gitmesinden korkuyorlardı. Bu duruma çok olumlu bakıyorum.

 

Ferhat Gedemenli

Ben bu duruma pek sıcak bakmıyorum. Hatta imkansız olduğunu düşünüyorum. Aynı maaşı alacaklar, 3-5 yıl sözleşme yapacaklar yine aynısı olacak. Bu durum gerçekleşirsede olumsuz yönde olacağına inanıyorum. Çünkü o kadar emek veren insanlarımızın hakkı da yenmiş olacak.

 

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz