Buğday, arpa, darı, çavdar, mısır gibi, un yapmaya yarayan (un veren) taneli bitkiler olan ve Hububat adı verilen tahıl olarak bilinen unlu bitkiler, toplumun özellikle gıda tüketiminde çok önemli bir yere sahip olduğu gibi çiftçilerin çalışma hayatı içinde önemli bir yere sahip. Bu kapsamda devlet tarafından düzenli olarak her yıl çiftçilere verilen Hububat primi başvuruları için son gün 30 Nisan.

BAYRAKTAR AÇIKLAMA YAPTI
Çiftçilerin bu önemli primden yaralanmaları için ve başvuru tarihini kaçırmamaları için yazılı bir açıklama yaparak hatırlatmada bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2018 yılına ilişkin tarımsal destekler kapsamında buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikalede kilogram başına 5 kuruş, kuru fasulye, nohut ve mercimekte 50 kuruş, dane mısırda 3 kuruş prim desteği verileceğini ifade etti. Söz konusu ürünleri yetiştiren ve Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarını hasat dönemi öncesinde yaptıranların destekten faydalanabileceğine dikkati çeken Bayraktar, 2018'de üretilerek satışı yapılan fark ödemesi desteğine esas ürünlere Bakanlığın Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeli'ne göre ödeme yapılacağını aktardı. Bayraktar, 1 Ekim 2018'de başlayan hububat, baklagiller ve dane mısırda fark ödemesi (prim) desteği başvurularının 30 Nisan'da mesai saati bitiminde sona ereceğini anımsatarak, destekten yararlanmak isteyen çiftçilerin, başvurularını Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine yapmaları gerektiğini kaydetti. Yer altı sularının yetersiz seviyede olduğu tespit edilen havzalarda 2018'de ekimi yapılmış mercimek ve nohutta desteklerin yüzde 50 fazla uygulanacağını vurgulayan Bayraktar, damlama sulama yapılan alanlar haricinde dane mısıra destekleme ödemesi yapılmadığını belirtti.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN MAĞDURİYET YAŞAMAMASI İÇİN 30 NİSAN'A KADAR DOSYALARINI YAPTIRMALARI LAZIM”
Genelde Bayraktar’ın açıklamalarının ardından yerelde ise Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Bayraktar’ın açıklamalarına paralel olarak çiftçilerin Hububat prim başvurularını bir an önce yapması gerektiğini söyledi. Çetinkaya, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Çiftçilerimiz 30 Nisan Salı günü saat 17.00'a kadar 2018 yılında üretmiş oldukları ürünlerin desteklerinden faydalanmak istiyorlarsa Ziraat Odaları ve Tarım İlçe Müdürlükleri aracılığıyla bir an önce yaptırmalarını, devletten aldıkları desteklerden muaf veya zarara uğramamaları açısından desteklemelerini yaptırmaları gerekiyor. Bu süre her zaman için geçmişte uzatılıyordu, bu yıl için uzatılır mı tam bilemiyoruz ama çiftçilerimizin ola ki bir mağduriyet yaşamaması için 30 Nisan'a kadar dosyalarını yaptırmaları lazım. Hububat, birçok tahıllarda arpa, buğday, yulaf, çavdar gibi ürünlerin devlet tarafından ödenen bir çiftçiye desteği var. Bu bölgemiz için baktığımız zaman bu ürünler bizim bölgemizde de var. Diğer ürünlerinde desteklerini mağduriyet yaşamamaları için devlet tarafından verilen nohut ve mercimek de 50 kuruş, diğerlerinde 3 kuruş olan bu desteklerden faydalanmak isteyen çiftçilerimizin devlet destekleri için dosyalarını yaptırıp müracaatlarını etmesi gerekiyor.”

“BİBER, PAMUK VE MISIR İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI”
Kahramanmaraş'ta ekimi devam eden biber, pamuk ve mısır için son derece ciddi anlamda çalışmalar başladı” diyen Çetinkaya, şunları dedi: “2019 yılı üretim sezonu havaların açılmasıyla, yağışların durmasıyla şu anda çiftçilerimiz arazide yoğun bir şekilde çalışmalarına hız verdiler. Baharın geldiği bugünlerde bağda, bahçede fide ile sebze yetiştiriminde meyve, sebze üretiminin ciddi anlamda hızlandığı bugünlerde çiftçimiz arazide yoğun bir çalışma sürdürüyor. Şu anda da artık çiftçimiz üretim yaparak en iyi ürünleri alabilmek için fidelerini ve tohumlarda buluşturuyor. Şu an için Kahramanmaraş'ta ekimi devam eden biber, pamuk ve mısır için son derece ciddi anlamda çalışmalar başladı.”

“FİYATLAR NORMALE DÖNECEK”
Sebze-meyve fiyatlarının da ilerleyen günlerde normale döneceğinin altını çizen Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Fiyatlar, havaların iyileşmesiyle, doğal afetlerin falan bitmesiyle artık seralarda değil de bahçelerde yetişen ürünlerin çıkmasıyla fiyatlarda artık tezgâhlardaki yerinde biraz daha düşmeye biraz daha aşağılara inmeye başladı. Bu her geçen gün daha biraz daha aşağılara inecek. Bu Tüketici içinde son derece sevindirici bir olay. Tezgâhlarda çok ciddi anlamlarda yüksek fiyatları gören tüketicimiz artık bundan sonra mevsim normallerine dönen ürünleri tüketmeye devam edebilir.” 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz