Sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlardan ve ürünlerinden insanlara bulaşan zoonotik bir hastalık olan ve halk arasında mal hastalığı, koyun hastalığı, peynir hastalığı gibi isimlerle de bilinen Bruselloz hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Sütçü Üniversitesi (KSÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatma Gümüşer, “Bruselloz, tüm dünyada yaygındır. İlimizde de azımsanmayacak oranda hayvanlarda ve insanlarda görülmeye devam etmektedir. Hastalığın kontrolünde hayvanların aşılanması önemli bir değere sahiptir. Asıl olarak ot yiyen hayvanların hastalığı olup hayvanlardan doğrudan ya da ürünleri aracılığı ile insanlara bulaşarak farklı klinik tablolara yol açar” dedi.

Gümüşer, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “İnsanlara; Kontamine et veya süt-süt ürünlerinin sindirim yolu ile alınması (özellikle pastörize edilmemiş ve kaynatılmamış süt ile yapılan taze peynir tüketimi), Hasta hayvanın kanı veya bütünlüğü bozulmuş derisi ile direk temas yolu ile bulaşır.

ÖZELLİKLE KALÇA EKLEMİ TUTULUMU ÖN PLANDADIR”
Hastalık belirtileri bakterinin alınmasından sonraki bir ila üç hafta sonrasında başlar. Başlangıç sinsidir. Ateş, öğleden sonraları üşüme ve tireme ile yükselir, geceleri bol terleme ile düşer, her gün biraz daha artarak 10 gün içinde en yüksek değerlere ulaşır. Sonraki günlerde ise her gün bir miktar azalarak yaklaşık 10 gün içinde normale iner, birkaç günlük ateşsiz dönemin ardından tablo tekrarlar. Ateşe kas ve eklem ağrıları da eşlik eder. Hatta o kadar ön planda olur ki hasta öncelikle romatizmal hastalıklarla ilgilenen hekimlere başvurur. Tüm eklemler tutulabilir ancak özellikle kalça eklemi tutulumu ön plandadır.

“HASTALIK BELİRTİ VE BULGULARI EN AZ BİR YIL SÜRER”
Hastalık hafif seyirli olduğunda pek çok klinik tabloyu taklit eder ve tanı koynak zorlaşır. Bazen de hastalık belirti ve bulguları en az bir yıl sürer. Bu durumda ‘’kronik bruselloz’’dan bahsedilir. Bu hastalarda baş ağrısı ve yorgunluk sıktır. Bu sebeple hastalar sıkça psikiyatri hekimlerine başvurur.

“HASTALIĞIN TEDAVİ SÜRESİ ALTI HAFTADIR”
Hastalığın tedavi süresi altı haftadır. Eksik süreli tedaviler sonrasında nüks sık görülür. İnsanlara yönelik bir aşı yoktur ancak hayvanlar mutlaka aşılanmalıdır. Enfekte hayvanların çıkartıları ve ölüleri ile temas edilmemelidir. Ancak en önemli bulaş yolu olan taze peynir tüketimine dikkat çekilmeli, taze peynir üreticilerinin sütü kaynatarak ya da pastörize ederek kullanmaları sağlanmalı, halk kaynağından emin olmadığı taze peyniri tüketmeden önce salamura yapıp iki ay bekletmesi, hastalığın yaygın olarak görüldüğü bölgelerde taze peynir yerine kaşar ya da tulum peyniri (tuzlu olduğu için) tüketmesi konusunda bilgilendirilmelidir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz