Özellikle son zamanlarda hayvan azlığı nedeniyle et ithalatı için harekete geçen ve Kırgızistan, Sırbistan, Bosna Hersek, Singapur gibi ülkeden et ithal eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, öncülüğünde çalışmalarına devam ediyor. 2018 yılı itibariyle yapılan bu ithalatı önlemek için bazı uygulamaları hayata geçiren bakanlığın en büyük hedefi hayvancılığı geliştirip, dışa bağımlılıktan kurtulmak.

Bu kapsamda geçmiş yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da terör olayları nedeniyle yasaklanan ve bölgedeki yetiştirici sayısında düşüş yaşanmasına sebep olan yayla yasağı kaldırıldı. Hayvancılığı yeniden canlandırmak ve üretici sayısını arttırmak için adım atan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, böylece hayvancılık alanında yeni bir adım daha atmış oldu.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Kahramanmaraş Şube Başkanı Vakkas Kuzu, “Yayla yasakları Türkiye’deki terör olaylarından dolayı getirilmişti. Ancak bildiğimiz gibi son yıllarda devletimizin terör konusunda ki mücadelesi sonuç verdi. Durum böyle olunca da tekrar herkesin köyüne dönmesi ve hayvancılık yapması için yayla yasağı kaldırıldı. Uygulamayla birlikte hayvancılığın yoğunlaşacağını ve et fiyatlarının düşeceğini öngörüyorum. Ayrıca Türkiye’deki et ve sütün ithal değil de yerlileşmesine de büyük katkı sağlayacaktır. Ben bir birlik başkanı ve aynı zamanda bir hayvan yetiştiricisi olarak yayla yasağının kaldırılmasından dolayı çok memnunum. Yayla yasağı kalkarsa üreticilerimiz çoğalır” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE MODERN BİR HAYVANCILIĞA GİDİYOR”
Kuzu, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Geçtiğimiz günlerde Antalya’da bütün illerin birlik başkanları, Hayvancılık Genel Müdürümüz, HAGEM Daire Başkanımız, TAGEM Daire Başkanımız, TİGEM Genel Müdür Yardımcımızın katılımlarıyla hayvancılığı elde tutmak ve hayvancılığı geliştirmek için bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda ıslaha uygun olan meralar için bütün Türkiye genelindeki illerde meraya elverişli yerlerin meraya dönmesi için bakanlığımızın ve merkez birliğimizin böyle bir istişaresi vardı. Bu konuda Türkiye genelinde henüz sistem tam olarak oturmuş değil. Ancak bakanlığımız çalışmalara başladı. Bundan sonra Türkiye’deki birliklerde mera birimi toplantılarında yer alacaklar. Türkiye’deki hayvan sayımız ülke nüfusuna göre bir nevi yetmiyor gibi görünüyor. Dolayısıyla Türkiye bunun için modern bir hayvancılığa adım adım gidiyor. Yetmediği için de bakanlığımız yayla yasağının kaldırılması ve bunun gibi birçok önlem yâda teşviki hayata geçiriyor.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz