Tarım sektörünün modernizasyonuna katkı sağlamak, tarımsal işletmelerin gıda güvenliği, hayvan sağlığı, bitki sağlığı ve çevre ile ilgili AB standartlarına uyumunu teşvik eden ve kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesini destekleyen kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri yürütmek üzere kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da kırsal kalkınmanın öncüsü oluyor. Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yürütülen AB’ye katılım müzakereleri kapsamında TKDK, kırsal kalkınma için katılım öncesi süreçte tahsis edilen IPARD (Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı) Programı fonlarını kullandırıyor. Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçları dikkate alarak sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak şekilde tarımsal işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlayan IPARD programı çerçevesinde tarım, hayvancılık, gıda, balıkçılık ve alternatif tarım alanlarında faaliyet gösteren işletmelere, üretici bireylere, kooperatiflere ve üretici birliklerine hibe programları aracılığı ile finansman desteği sağlanıyor. Kahramanmaraş’ta Ahmet Cemil Ceyhan koordinatörlüğündeki TKDK, kurulduğu ilk günden bu yanaKahramanmaraş’a önemli yatırımlar kazandırmaya devam ediyor. TKDK son olarak ise Kahramanmaraş’ta Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında, toplam 100 Milyon TL yatırım tutarı olan 100 projeyi hayata geçiriyor. Bu yıl Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Milli Mücadele’nin 100. Yılında 100 Projeye 100 Milyon Liralık Yatırım” programında destek almaya hak kazanan yatırımcılara temsili çekleri takdim edilirken, yapımı tamamlanan tesislerin de açılışı yapıldı. Programa, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve TKDK Başkanı Dr. Muhammed Adak, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve çok sayıda davetli katıldı. Milli Mücadele dönemi kahramanlarının saygı ve minnetle anılması ile başlayan program, Kahramanmaraş’ın Milli Mücadelesini anlatan kısa bir film ile devam etti.

“KAHRAMANMARAŞ’A YENİ YATIRIMLARIN GELMESİNİ SAĞLAMAK OLACAK”

Programın açılış konuşmasını yapan TKDK Başkanı Dr. Muhammed Adak, Kahramanmaraş’a yeni yatırımların gelmesini sağlayan çalışmalara devam edeceklerini belirterek, “TKDK İl Koordinatörlüğümüz tarafından programın organize edilmesini TBMM İçişleri Komisyonu Başkanımız ve Milletvekilimiz Celalettin Güvenç’in ziyaretleri esnasında kararlaştırmıştık. Bakanlığımız, tarım ve hayvancılık sektörünün daha da gelişmesi ve bu sektörün desteklenmesi için çok ciddi adımlar atıyor. Bu adımları atarken gerek Ulusal Bütçeli Kırsal Kalkınma Yatırım Destek Programı gerekse de İPARD programı ile çok büyük yatırımlar yapıyor. Bu çalışmalarda 42 ilde sürdürülen İPARD programı, şu ana kadar başarı ile neticelendi ve yüzde 99 civarında hibelerden yararlanıldı. Şuan da İPARD 2 programını devam ettiriyoruz. Bu yıl içerisinde büyük projelere imza atacağız, yaklaşık 140 milyon Euro civarında desteğimiz olacak çeşitli sektörlerde. Hayvancılık, süt işleme, soğuk hava deposu gibi çeşitli alanlarda destekler var. Normalde 1 Ocak itibariyle bitiyordu başvurularımız ancak, milletvekilimizle 15 gün uzatma kararı aldık. Amacımız daha çok destekten yararlanmak. Bu sayede de Kahramanmaraş’a yeni yatırımların gelmesini sağlamak olacak. Şimdiye kadar 1 milyar Euro dağıttık, bu aşamada da yine 1 milyar Euro’ya yakın dağıtmaya çalışacağız, 2023 yılına kadar hibeleri tamamlayacağız ve İPARD 3 ile ilgili görüşmelerimiz başladı. Bu ay içerisinde İPARD 3’ün yeni dönemiyle ilgili çalışmaları başlatarak daha anlamlı, daha ihtiyaçlara yönelik programları hibe edebilirsek en azından önümüzdeki dönemde de kırsal kalkınma programını başarıyla sürdürmeyi planlıyoruz” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’TA CİDDİ BİR POTANSİYEL GÖRÜYORUZ”

Adak’ın ardından kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise yeni belediyecilik anlayışıyla yerel kalkınmayı desteklemenin en büyük görevleri olduğuna dikkat çekerek, Kahramanmaraş’ta büyük potansiyelin olduğunu söyledi. Güngör, “Gerçekten ismiyle de 100’üncü yıla yakışır bir şekilde, ‘Milli mücadelenin 100’üncü yılında 100 projeye 100 milyon TL’lik yatırım’ olarak anlamlı bir başlık olduğunu düşünüyorum. Tabi burada yerel yönetimler olarak, belediyeler olarak bizim de çok görevimiz var. Alt yapı, üst yapı gibi aynı zamanda önemli görevlerimizden biri de yeni belediyecilik anlayışına uygun olarak yerel kalkınmanın öncüleri olmak, yerel kalkınmayı desteklemek. Yerel kalkınmanın başlıklarından biri, o şehirde, o yerleşim yerinde sanayi ve ticaretin geliştirilmesi, spor, turizm ve kültürün geliştirilmesi, bir diğeri de kırsal kalkınmanın geliştirilmesi. Yerel kalkınma, bölgesel kalkınma ve ülke kalkınmasının koordinasyonunun da son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Kahramanmaraş’a baktığımızda şehrimizin bu manada ciddi bir potansiyeli olduğunu görüyoruz. Hem ticaret ve ekonominin geliştirilmesi, hatrı sayılır bir yatırım potansiyelimiz var, ihracat potansiyelimiz var, istihdam potansiyelimiz var. Biz yerel yönetimler olarak bunların alt yapılarını geliştirip daha fazla destek olmamız gerektiğini biliyoruz, bu gayrette çalışıyoruz. Bu şehir kadim bir şehir ve milattan önce 10 bin yıla yakın bir tarihinin olduğunu biliyoruz. Bu bize önemli bir kültürel ve tarihi bir miras oluyor. Aynı şekilde bulunduğumuz dört bölge ve 300 ile 3 bin rakım arasındaki rakım farkı da bize çok ciddi bir doğal miras ortaya koyuyor. Burada bizim görevimiz, bu üç konuda paydaş kurumlarla koordinasyon halinde, buralarda daha fazla nasıl katma değer üretiriz ve ziyaretçi, turizm potansiyelini nasıl artırabiliriz bunun gayreti içerisindeyiz. Bu projenin, kurumumuzun, büyükşehirimizin ve diğer paydaş kurumlarımızın ortak iş birliğiyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ciddi bir katma değer ve ivme kazanacağımızı ifade etmek istiyorum. Kurum başkanımızı da tebrik ediyorum, başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

“GÜÇLÜ DEVLET OLMA ÇABAMIZ SÜRÜYOR”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç da AK Parti hükümetinin insanların sağlıklı, eğitimli ve donanımlı, şehirlerin ise yaşanabilir olmasını amaçladığını belirterek, “Kahramanmaraş’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri münasebetiyle tertiplenen bu toplantıda herkesi saygıyla selamlıyor, 100’üncü yılın hayırlara vesile olmasını ve böyle bir desteğin hemşerilerimize, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. AK Parti hükümetlerimizin en temel amacı her zaman insanımızın sağlıklı, eğitimli, donanımlı olması, şehirlerimizin, ilçelerimizin, mahallelerimizin yaşanabilir olması, doğal çevremizin korunup buralardan faydalanılması, her türlü yer altı ve yer üstü nimetlerimizin servete çevirilerek insanımızın emrine verilmesi, üreticimizin ve insanımızın her kesiminin bu anlamda desteklenmesi, milletimizin itibarlı bir millet, devletimizin güçlü bir devlet olması çabasını sürdürüyoruz. Bu anlamda tarım ve tarıma dayalı bütün ürünler hem geçmişimizin hem de geleceğimizin stratejik malzemeleridir. Tarımla alakalı, ormancılıkla alakalı, hayvancılıkla alakalı her türlü destek veriliyor, verilmektedir ve verilecektir” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ, TÜRKİYE 3’ÜNCÜSÜ OLDU”

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç ise Kahramanmaraş’ın 2019 yılında yapılan çalışmalarda kırsal kalkınma adına aldığı 23 milyon TL’lik TKDK destekleri ile Türkiye’de 3’üncü olduğuna dikkat çekti. Tükiye’nin küresel saldırılara rağmen sürekli büyümeyi başardığını anlatan Güvenç, “Marifet iltifata tabidir, 2019 yılında yapılan çalışmalarda kırsal kalkınma adına 23 milyon TL’lik bir desteğin şehrimize girmesini sağlayan ve Türkiye 3’üncüsü yapan TKDK Kahramanmaraş Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan’a teşekkür ediyoruz. Ülkelerin günümüzde en önemli sorunu üretim, istihdam ve kalkınma. Çünkü yoğun nüfus artışı baskısı altında, her yıl yeni istihdam alanları bulmak, yeni üretim kanalları bulmak, ihracatı artırmak, tüm ülkelerin olduğu gibi bizim için de son derece önemli bir konu. Allah’a hamdolsun, Türkiye, 2002’den beri bir çeyrek hariç sürekli büyümeyi başarmış bir ülke. Her türlü engellemeye, çıkarılan küresel sorunlara rağmen Türkiye her yıl büyüdü, gelişti ve bugünkü noktaya geldi. 3 bin dolardan, 10 bin dolara gelen milli geliri yakaladık. Gidecek daha çok yolumuzun olduğunu bilerek bunu ifade ediyorum ama geldiğimiz nokta küçümsenmeyecek bir noktadır. Bugün Türkiye, tarımsal üretimde Avrupa’da bir numara olmuştur, dünyada da ilk beş ülkeden bir tanesidir. Bizim çiftçimiz, bizim ülkemizin insanları bunu başarmıştır” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATIYLA GERİYE DÖNÜŞ BAŞLADI”

Şehirlerde yaşanan nüfus yoğunluğunun geçmişte kırsal kalkınmanın başarısız olmasından kaynaklandığını fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla yapılan çalışmalarda geçmişe dönüldüğünü dile getiren Güvenç, “Çok iyi hatırlarsınız, bir tekerleme vardı, gençliğimiz onu dinlemekle başladı. ‘Su akar Türk bakar’ derdik kendi kendimize, dağlarımız, tarlalarımız verimsiz halde dururdu ve bunu niye başaramıyoruz diye söylenip dururduk. Bunun sonucu bugün şehirlerimiz eğer yoğun nüfus problemi ile karşı karşıyaysa kırsalda başaramadığımız bu kalkınma hamlesinin olmayışındandır. Köylerimiz boşaldı, şehirlerimiz aşırı nüfus yükü altında kaldı, insanımız gitti şehirlerde çok ağır işlerde çalışmak zorunda kaldı ama yine hamdolsun gerek belediyelerimizin yaptığı alt yapı yatırımları, gerek Cumhurbaşkanımızın kırsalı ayağa kaldırın talimatından bugüne yaptığımız yatırımlarla geriye dönüş başladı. Özellikle emeklilerimiz bugün artık tekrar eski ana yurtlarına, köylere dönüyorlar çünkü alt yapıda büyük mesafe alındı, elektrik sorunu yok, su sorunu yok, yol sorunu yok, köylerimiz parkeler döşenmiş, yaşanacak hale gelmiş, aşağı yukarı her köye Kültür Evi ve Taziye Evi adı altında ortak hareket edebilecek iş alanları inşa etmiş belediyelerimiz. Bu yola devam edeceğiz, bunun için hepimizin el birliğiyle çalışmaya devam etmesi, ortaklıklar kurması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“GERÇEKLERLE YÜZLEŞMEK ZORUNDAYIZ”

Kahramanmaraş’ın kuyumculuk sektöründe Türkiye’de ikinci il olmasına rağmen model çalışmaları yapamadığına dikkat çekerek sorunları dile getiren Güvenç, “Programın özüne uygun olarak ifade ediyorum ki, çok da önemsiyorum bu programı. Hükümetimizin gerek TKDK, gerek Kalkınma Ajansları gerek KOSGEB, gerek diğer bakanlarımız tarafından verilen projelere katılım sağlamak lazım, oralardan kaynak almak lazım. Kurum amirleriyle yaptığım görüşmede arkadaşlarımızın büyük gayret gösterdiğini biliyorum. Bu şehir altını çizerek söylüyorum, kuyumculukta Türkiye’de İstanbul’dan sonra ikinci il olmasına rağmen model yapamıyor, kalıp yapamıyor hala İstanbul’a gönderiyor. Bu çözülsün diye iki senedir rektörümüzle yaptığımız görüşmede çok ciddi çalışmalar yapıldı, 4 milyon TL’lik bir proje bakanlığımıza sunuldu, inşallah onu getireceğiz. Gerçeklerle yüzleşmek zorundayız, dünyaya tencere ihraç ediyoruz ama tencerenin onayını İtalya veya İran’daki enstitülere gidip laboratuvarlarda onaylatıyoruz. Bu konuda da rektörümüzle yaptığımız çalışmalarda güzel bir proje çıktı, İnşallah Kuyumcular Odamızın hükümetimizin de destekleriyle yaptığı, örneği az olan gurur verici yeni tesiste bu işleri de biz yapacağız. Çalışacağız, araştıracağız ve geliştireceğiz. Ecnebiler buna inovasyon diyorlar, ARGE diyorlar. İşin özü, işimizi iyi öğreneceğiz, yeniliklere açık olacağız, birlikte iş yapma kültürünü geliştireceğiz. O zaman paramızda bereketlenecek. Artık eskisi gibi köyde hanımların üzerinden ağırlıklı olarak götürülecek bir hayvancılıkla ziraatla, çiftçilikle dünyayla rekabet edemeyeceğimiz çok açık bir şekilde ortadadır” açıklamalarında bulundu.

“HEDEFİMİZ BERTİZ ÜZÜMÜNÜN PAKETLENMESİ VE PAZARLANMASI”

Hedeflerinin Bertiz üzümünün üretiminin artırılması, paketlenmesi ve pazarlanması için bir proje yapmak olduğunu anlatan Güvenç, “Önümüzdeki hedef Bertiz üzümünün üretiminin artırılması, paketlenmesi ve pazarlanması için bir proje yapılmasıdır. Önümüzdeki hedef Pazarcık’ta, Yumaklıcerit’te çok önemli miktarda kurutmalık üzüm vardır, bu üzümün paketlenmesi, kurutulması ve işlenmesi için proje yapmak vardır. Bir şeyi başardık, valimize teşekkür ediyoruz, Çağlayancerit’in cevizinin işlenmesi için yine 4 milyon TL’lik diye hatırlıyorum desteği kalkınma ajansından sağlıyoruz. Çağlayanceritli ürettiği cevizi yok pahasına satmayacak ve satmamalıdır. Bunun için bir araya gelinecek, valimiz, büyükşehir başkanımız delalet edecek, sütümüz, üzümümüz, cevizimiz, fıstığımız değerlenecek” dedi.

“BÖYLE BİR YERDE TARIM OLMAZ, BÖYLE BİR YERDE VERİM OLMAZ”

Kahramanmaraş’ta gezdikleri kırsal mahallelerde ahırların hala ilkel şartlarda olmasına dikkat çeken Güvenç, sözlerine şu şekilde devam etti, “Sadece hükümetin, sadece vekilin, sadece belediyelerin çalışmasıyla bu iş olmaz. Biz gayret ediyoruz, vekiller çalışsın, elhamdülillah elimizden geleni yapıyoruz ama benim köydeki kardeşim de, tarım müdürüyle istişare ederek artık günde 75 litre su içecek hayvana kovalarla su vermek için hanımlarına talimat vermekten vazgeçmeli. Kovalarla koçla, ineği sulayamazsınız. Tarım müdürümüze dedim, köy köy gezin. Günahtır köylere gidiyorum hala ahırlar ilkel şartlarda. Hala ahırlarda benim kardeşim, bacım kovalarla ineğe su yetiştirmeye çalışıyor. Böyle bir dünya yok, böyle bir yerde tarım olmaz, böyle bir yerde verim olmaz. Tarım müdürlüğünün elemanları o ahırları tek tek gezecek, o ahırlara otomatik sulamalı tesisler yapılacak. 15-20 ineğin otomatik suluğu bin 500 ya da 2 bin TL’dir. Biz bunu başaramadıysak, bu ayıptır, el birliğiyle çözemezsek buna hükümet ne desin? Milletvekili ne desin? Bu bir ayıptır. Tarımda şu kadar mühendisimiz maaş alıyor, sen internetten her şeyi görüyorsun, televizyondan her şeyi görüyorsun, o zaman yeniliğe açık olacaksın, bunları yerine getireceksin. Bunu el birliğiyle yapmamız gerekir, sözle, sloganla, bağırmayla, çağırmayla kalkınma olmaz. İnşallah yeni dönemde bu atılımları yapacağız, yapmaya devam edeceğiz.”

“341 PROJE İÇİN 33.7 MİLYON TL HİBE ALMIŞIZ”

Eksiklikleri söylemesine rağmen Kahramanmaraş’ın Türkiye 3’üncüsü olmasının da şehrin bir gerçeği olduğuna vurgu yapan Güvenç, 2011 yılından bu yana Kahramanmaraş’ın 341 projeye destek aldığına değinerek, önemli bir potansiyelinin olduğunu söyledi. Güvenç, “Dert söyletti beni, hemşerilerimi eleştirdim ama bakın TKDK ile Türkiye 3’üncüsü olmayı da Kahramanmaraş çiftçisi başarmış aslında. Böyle bir durumumuz da var. O da bizim gerçeğimiz, bu da bizim bir gerçeğimiz. TKDK üzerinden 2011 yılından bu tarafa tam 341 proje yapmayı başarmış Kahramanmaraşlı. Bu 341 proje için kurumdan Maraş çiftçisinin aldığı hibe 133.7 milyon TL’dir. 30 milyon TL’de şuan da hak edecekler ve ödeyeceğiz. 2019 yılında 26 tesis 50 milyon TL’lik yatırım almış, toplam 180 kişi çalışıyor, İnşallah Cumhurbaşkanımıza 12 Şubat’ta şehrimize teşrifinde bunların açılışını yaptıracağız, meydanda ekranlara bu güzel tesislerin görüntüleri getirilir ve gurur duyarız. Bu şehirde çok alternatif var, güneş enerjisiyle ilgil destek vermiş bu kurum, et işleme tesisleriyle ilgili destek vermiş, su ürünlerini geliştirme adına destek vermiş. Allah’a şükürler olsun barajlar ve göller memleketi olduk. Kahramanmaraş alabalık ihraç ediyor dünyaya. Et ve meyve-sebze ürünleriyle ilgili valimizin delaletiyle Helete’nin, Göksun’un elması için daha fazla neler yapılabilir, çalıştay olur, araştırma olur çalışmalar yapılabilir. Büyükşehir Belediyesi’nin Göksun’da bir Soğuk Hava Deposu bitmek üzeredir, bir tane daha Soğuk Hava Deposu ile ilgil Et ve Balık Kurumu’nda daire başkanı bir hemşerimiz var, ben delalet edeceğim, Kahramanmaraş’a bir tane daha kazandıracağım dedi. Çocuklarımızın geleceği garantiye alınmış olacak, onlar daha zengin, daha müreffeh, daha güçlü bir şehirde, daha güçlü bir Türkiye’de yaşayacaklar. Ben diyorum ki biz geleceğe inanıyoruz, inançlıyız, halkımıza inanıyoruz, köylümüze inanıyoruz ve bu bize çok daha güzel bir Kahramanmaraş ve çok daha güzel bir gelecek getirecek. Bu şehrin kalkınması için emek veren, çaba gösteren, taş üstüne taş koyan herkese 100’üncü yılımızda buradan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ ÇİFTÇİSİ ÇALIŞKANLIĞIYLA ÖRNEK OLUYOR”

Programda son olarak kürsüye Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan geldi. Kahramanmaraş’ın Anadolu’ya kahramanlığıya örnek olduğu gibi çiftçisininin de çalışkanlığıyla örnek olduğuna dikkat çeken Özkan, “Kahramanmaraş açısından önemli bir gün, bu şehrin çiftçisi özellikle bütün Anadolu’ya örnek. Kahramanlığıyla nasıl Anadolu’ya örneklik teşkil ediyorsa, aslında çiftçilerinin çalışkanlığıyla ön plana çıkmış bir ilimiz. Bugün gelmiş olduğu ekonomik potansiyele baktığımız zaman çiftçinin alın terinin önemli olduğunu görmemiz lazım. Kahramanmaraş sermayesinin temelinde çiftçilerimizin alın teri yatmaktadır. Gerçekten tarımsal hasılayı sanayiye dönüştüren, örnek bir ilimiz. Keza çoğu stratejik ürünlerin Anadolu’ya yayılmasını, örneğin pamuğun Şanlıurfa’ya kadar yaygınlaşmasında bu yörenin çiftçileri öncülük yapmıştır. Bu yönüyle öncelikle emektar çiftçilerimizi tebrik ediyorum. Kahramanmaraş’ta TKDK’nın ilk 22 il de uygulanması ayrı bir şans. Belli tarımsal ve kırsal kalkınmaya ilişkin kriterler esas alınarak seçilince aynı zamanda hangi il desteklenirse bu projelerle yüksek derecede bir katma değer oluşur, dönüşüm kapasitesi nedir ona bakıldı geçmişti. O günlerde Kahramanmaraş’taki çiftçilerimizin bu çalışkanlığı, fedakarlığı, öncü misyonu esas alınarak Kahramanmaraş’ın ilk 22 il içinde TKDK’nın uyguladığı İPARD’da yer alması gerekir diye bakanlık tarafından, hükümet tarafından bir önceleme yapılmış oldu. Özellikle kırsal alanda yaşam kalitesinin artırılması, hükümetimizin ve devletimizin en öncelikli alanlarıdır. Bu anlamda insanların sosyal refah seviyesinin yükseltilmesi, çok önemli ve anlamlı. TKDK, iyi çalışılmış, nitelikli olarak insanlara yardımcı olan bir kuruluş” şeklinde konuştu.

“KAMUDA BİR MEŞGULİYET TUZAĞI İÇERİSİNDE OLUYORUZ”

Kamuda çalışan personellerin ciddi bir meşguliyet tuzağı içerisinde olduğunu vurgulayan Özkan, “Kamuda bir meşguliyet tuzağı içerisinde oluyoruz, 3-5’e kadar çalışan arkadaşlardan tutunuz da gerçekten fedakarlık yapıp çok fazla mesai veren insanlar vardır ama bunların vatandaşın nezdinde çok da fazla kıymeti harbiyesi yok. İş odur ki, sokaktaki vatandaşa dokunulabilsin. İşte İPARD programının, TKDK’nın Anadolu’nun dört bir yanına gidildiğinde uygulandığı yerlerde hem hayvansal, hem tarımsal hem de kırsal kalkınmaya dokunan projeler olduğunu sokak bize söylüyor. Bu programda sağlıklı ve yeterli gıdanın sunulması için çok ciddi bir mekanizma üretilmiş oldu. Diğer bir özelliği dünya ile entegrasyon, ithalat, ihracat, kalıtsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, izlenebilir sistem içinde sunulmasının sonucunda artık dünyanın talep ettiği tarımsal mal hizmeti üretmeye kavuşmuş olacağız. Bunlar bize sadece parasal destek vermiyor, aynı zamanda sağlıklı gıda nedir, yeterli gıda nedir, dünyanın talep ettiği tarımsal hasıla nedir bunları bize tabiri caizse öğreterek imkana kavuşturuyor” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından 50 Milyon TL yatırım bedeli olan 17 adet tesisi Kahramanmaraş’a kazandıracak yatırımcılara temsili çekleri takdim edildi. Daha sonra ise yapımı tamamlanan tesislerin, yeni dönemin ve yeni programın açılışı kurdele kesilerek yapıldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Alper Şakalar’ın da kahramanlık türküleri seslendirdiği program Kahramanmaraş’ın meşhur dondurma şovu ile son buldu.

Programa il protokolünün yanı sıra sivil topluk kuruluşlarının temsilcileri, kamu ve özel sektör temsilcileri, üretici, yatırımcı ve çok sayıda vatandaş tarafından katılım sağlandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz