Özellikle Mayıs ayının ortasından itibaren yaz sıcaklıkları ülkemizde etkisini göstermeye başladı. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kış mevsimini geride bırakan insanların sıvı tüketimi de değişmekte. Kış aylarında 1 buçuk litre su tüketen insanlar, yaz aylarında 2 buçuk litreye hatta 3 litreye varana kadar sıvı tüketiyor. Özellikle de yaz aylarının en sıcak ayı olan Temmuz ayında ise Kahramanmaraş’ta yaklaşık 40 dereceye varan kavurucu sıcaklıklar başlıyor. Temmuz ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde ise vücumuzla ilgili, sıcaklıklarla ilgili, sıvı alımıyla iligli nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan spor uzmanı Tuğba Güneş, önemli açıklamalarda bulunarak vatandaşları uyardı. Özellikle yaz aylarında insanların güneşten korunmak için yağmurluk giydiklerini belirten Güneş, yağmurluğun insanların düşündükleri gibi güneşi geçirmediği değil, daha çok sıvı kaybına yol açtığını belirtti. Güneşten olabildiğince korunması gerektiğinin de altını çizen Güneş, mutlaka ikindi vakti insanların egzersiz yapması gerektiğini söyledi.

SU VE TUZ DENGESİ
Konu hakkında açıklamalarını sürdüren Güneş, şu ifadelere yer verdi: “Su ve tuz dengesini eşitlememiz önemli. Spor yapan bireyler için ciddi bir su yoksunluğu olabiliyor bazı bireylerde. Bu su yoksunluğunda tansiyon yükselmeleri, bayılmalar, kramplar, titremeler, damar genişlemeleri gibi birçok durumlara sebebiyet verebilir. Dolayısıyla yaz aylarında sıvı alımımız bizim diğer aylara göre arttırmamız gerekiyor. Tabi ki sıcak havalardan kaçınacağız. Güneşin altında egzersiz yapmamız lazım. havanın serin olduğu saat dilimleri 17:00’den sonra, saat 18:00’den sonra dışarı da ya da uygun yerlerde yine yürüyüşlerimizi yapabiliriz, bisiklet sürebiliriz. Kahramanmaraş’ta şuan zaten o saatlerde hava rüzgarlı ve serin geçiyor. Bu da hepimizi için bir avantaja dönüşüyor. Serinlemek adına rüzgar bizim için avantaj oluyor. Yani o saatten sonra yaptığımız egzsersizler bizim için daha uygun olur.”

YAĞMURLUK GİYMENİN OLUMSUZ ETKİLERİ
Güneş, “Yine ben bakıyorum insanlar yazın bazen yağmurluk için altlık ve üstlük giyiyorlar. 40 dereceye vatana kadar sıcaklıklar oluyor bazende insanlar bu hava da bile yağmurluk giyebiliyorlar. Bu yağmurluk bilinci insanlarda daha fazla terlemeye neden oluyor. Ve daha fazla hasta olmaya müsait oluyorlar. Bu nedenle vücudumuzda tuz ve su kaybı meydana geliyor. Biz bunları daha fazla alamayınca çeşitli kronik hastalıklara sebep olyor. Bu nedenle yaz aylarında vatanşlarımız açık tenli ya da açık renk kısa kollu şort olabilir, tayt olabilir, hafif giyeceklerle şapka kullanabilirler. Yine sıvı ihtiyacı yaz aylarında biraz daha artarken egzersiz işi biraz daha işin içine girdi. Sıvı ihtiyacımız bir ya da bir buçuk litre kadar kişiden kişiye değişmekle beraber bu ihtiyaç artmakta. Bizim için en önemnli şey yaz aylarında wsıvı ihtiyacı. Çünkü dediğim gibi kan basıncı etkilediği için sıvı alımı önemli. Sıvı kullanımımız hafif beslenmelerle almalıyız. Tava yemekleri yediğimiz zaman çarpıntı, darlama gibi birçok hastalığa davetiye çıkarır ya da yan etkiler yapabilir. Soğuk yemekler yaz aylarında bizim için çok daha önerdiğimiz şey olyor” şeklinde konuştu.

MOTİVASYON İHTİYACI
Güneş son olarak şunları kaydetti: “Biz En Clup Fitnes, Kahramanmaraş’ta gerekli görüldüğü için açıldı. Yine eski spor insanının açmış olduğu bir salon. Burada insanlara hem zihinsel hem de yaşam tarzını değiştirici ve destekleyici tarzda moral ve motivasyon amaçlı yaptığımız bir Fitness salonu. Çünkü insanlarımızın çok motivasyona ihtiyacı var. motivasyon içinde Fitness salonları insanları motive ediyor. Salonlar insanlar için artık sosyalleşme alanları. İnsanlar depresyonda, ruhsal hastalıklarda yalnızlaşıyorlar. Bu yalnızlaşma hormon bozuklukları, Depresyondayken yalnızlaşıyorlar ve bu yalnızlık bizde obezite başta olmak üzere hormon bozuklukları, ruh halindeki bozukluklar gibi birçok negatif duyguları barındıran hastalıklar meydana getiriyor. Bunun çözümü olaraktan insanların sosyalleşmesi lazım çünkü; insan sosyalliğin içinde doğuyor yalnızlaşamaz yalnızlaşmaya başladığı andan itibaren birçok olumsuz durumlarla karşılaşabiliyor ve bu neden fıtness salonları, spor kulüpleri insanların yalnızlıktan uzaklaşmasına, kendine olan güvenlerine, kilo kontrollerine daha sağlıklı bir kalp daha sağlıklı bir dengeli yaşam tarzına sahip olmaları için bu tarz kulüplerin yaygınlaşması gerekiyor. Amerika’da 1. Sırada olan insanların en fazla gittiği yerler spor kulüpleri ve fıtness kulüpleridir. Amerika’da başlayan bu kulüpleşme akımları bizim gibi ülkelere de nüfus etti ve insanlar kendilerini artık bu kulüplerde bulmaya başladılar. Onların motivasyonlarını artıracak, kilolarını dengeleyecek, beslenmelerini dengeleyecek bir hizmet alanı olmuş oldu bu alanlar. En kulübün şöyle bir artısı var, Türkiye’de 3 noktada doktor wolf diye bir ekipman var bu doktor wolf ekipmanını getirdik biz. Bursa, Antalya ve Kahramanmaraş’ta hizmet veriyor. Doktor wolf Alman kökenli bir ekipman ve Bay wolf’un üretmiş olduğu bir cihaz. Bu cihazın içerisine biz kişiyi ortalama 30-35 dakika bir süreyle alıyoruz ve vücudun hangi kasları zayıf, omurganın durumu, karın kasları, baş kası, omuz kası, kalça kası, bacak kasları, vücuttaki oran orantısızlıklar gibi vücuttaki kilit zincir bozuklukları dağılımları gibi bunların hepsini ölçen beck chek diye doktor wolf adında ekipman getirdik. Bu ekipmanları da hizmetimizin içerisine dahil ediyoruz ve her üyemize doktor wolf’u ilk etapta uygulayacağız dolayısıyla onlara bunu hediye etmiş olacağız. Bu ürünü 3 aylık periyodlarla devam ettirerek cheklerini yapmış olacağız. Vücuttaki zayıf ve güçlü kasların donanımlarına bakmış olacağız.”

Haber: Hakan Aydın


 


 

Editör: Mahmut Beyaz