Demokrasi Meydanında düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 125. Yıl Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencilerinin Mehter Gösterisi yer aldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımının mini konserinin ardından Ali Galip Çalık Lisesi öğrencileri işaret dili ile şarkı söylediler. Daha sonra Down Sendromlu Muhammet Kebapçıoğlu İstiklal Marşını okudu. Son olarak ise Kahramanmaraş Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi öğrencilerinin sergilediği halk oyunları gösterilerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müzik Grubu (İSEMX) sahne aldı. İSEMX Müzik Grubunun konseriyle coşan çocuklar gönüllerince eğlendiler.

BİR GÜNE SIĞDIRILMAYACAK KADAR ÖNEMLİDİR”

Programda konuşma yapan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakçı, Down sendromlu ve engelli bireylerin sıkıntılarının sadece bir güne hapsedilmeyecek kadar önemli olduğunu söyledi. Kabakcı, “Birleşmiş Milletler Öncülüğünde bütün dünyada kabul gören 21 Mart Dünya Down Sendromlu Günü ülkemizde ve dünyada Down Sendromlu kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını cenabı haktan niyaz ediyorum. Şüphesiz ki Down Sendromlu kardeşlerimiz veya engelli kardeşlerimizin meselelerini sıkıntılarını hatırlamak sadece bir günün sınırlarına hapsedilmeyecek kadar önemlidir. Bununla birlikte bu tür özel günler Down Sendromlu bireylerin veya engelli arkadaşlarımızın topluma kazandırılması haklarının tam ve eşit şekilde sağlanması noktasında ciddi bir farkındalık oluşturmaktır. Bu tür özel günler vesilesiyle bir muhasebe yapılarak gelinen nokta ile hedefler arasında mesafe net olarak görülebiliyor. Tekrar ülkemizde ve dünya 21 Mart Down Sendromu ile ilgili düzenlenen etkinliklerin oluşan hassasiyetin ve bu kardeşlerimizin hayatlarını daha kolaylaştırılacak adımların atılmasına vesile diliyorum” şeklinde konuştu.


DOWN SENDROMU BİR HASTALIK DEĞİL, GENETİK BİR FARKLILIKTIR”

Down Sendromunun bir hastalık değil, genetik bir farklılık olduğunu dile getiren Kabakcı, “Down Sendromunun iyileşecek veya yok edilecek tıbbı bir tedavi yönü de yoktur. Tek yol eğitimdir. Bu nedenle Down Sendromlu bebekler 0-2 ay içerisinde eğitime alınması gerekiyor. Bu imkân sağlandığında Down Sendromlu kişiler toplumda başarılı oluyor. Hemen hepsi okula gidiyor, sosyal yaşama katılıyor. Çoğu yarı bağımsız yaşamlar kurabiliyor. Eskiden okuyamaz bile denilen bu bireyler artık lise, üniversite bitiriyor. İkinci bir dili de öğrenebiliyor. Ancak bu durum doğumdan itibaren başlayan düzenli ve disiplinli bir çalışma sonucunda oluyor. Onun için bu meselenin kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın, Sivil Toplum Örgütlerimizin, Üniversitelerimizin, İşadamlarımızın ana önceliklerinden birisi olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.


TOPLUMA KAZANDIRMAK İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ”

2014 yılında Engelliler Şube Müdürlüğünü kurarak engellilere hizmet vermeye başladıklarını söyleyen Kabakcı, şunları kaydetti: “Kamunun bu konuda öncülük yapması şart olduğu için Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılında Engelli Şube Müdürlüğünü kurduk. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak engelli vatandaşlarımızın memnuniyeti ve toplum hayatımıza tam ve sorunsuz bir katılım sağlamak için özel bir çaba sarf ediyoruz. Engelliler Akademisi, İSKEP (İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Teknik Destek) Ritim Kursu, Engelsiz Yaz Spor Okulları Kursu, Engelsiz Yaz Kursları gibi birçok ciddi projeleri hayata geçirdik. Engelliler Akademisinde; Engelli Bireylerin Aile ve Toplum İle İletişimi, Engelsiz film gösterisi, Engelli Yasal Hakları Semineri, Özel Eğitim ve Önemi konulu semineri gibi etkinlikler yapıyoruz. İSKEP projesi kapsamında dezavantajlı bireylere yönelik 13 bilgilendirme ve farkındalık arttırma toplantısı düzenleyerek yaklaşık 500 dezavantajlı bireye ulaşıldı.

AK Parti Kahramanmaraş eski Milletvekili Sıtkı Güvenç, AK Partinin iktidara geldiği günden beri engellilere yönelik birçok başarılı çalışmalara imza attığını ve atmaya da devam edeceğini belirterek 21 Mart Dünya Down Sendromlular gününü kutladı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü Mehmet Fatih Akşam, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Akşam, yaptığı konuşmada Down Sendromuna ilişkin bilgiler vererek, Türkiye’de ve dünyada Down Sendromluların bulunduğu durumu dile getirdi.

AK Parti Kahramanmaraş eski Milletvekili Sıtkı Güvenç, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Harun Buz, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, Muhtarlık Dairesi Başkanı Adnan Alagöz, Şube müdürleri ve ilimizde faaliyet gösteren engelli okullarının da eşlik ettiği programa ilgi yoğun oldu.

Haber:Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz