Fiziki ve teknik belediyeciliğin yanı sıra eğitim faaliyetlerinde de öne çıkan Onikişubat Belediyesi, Başkan Hanefi Mahçiçek öncülüğünde başlattığı projeleri bir bir hayata geçiriyor. Özellikle ilçenin bütün mahallelerine Bilgi ve Kültür Evi açarak, kırsal alanda kalan gençlerin bilgiye daha kolay ulaşmasını sağlayan Onikişubat Belediyesi, öğrencilere dağıttığı kitaplarla da gönülleri fethediyor. Bilgi ve Kültür Ev’lerini kitaplarla doldurmasının yanında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı protokolle okullarda bulunan öğrencilere de kitaplar dağıtan Onikişubat Belediyesi, dağıttığı kitapların meyvelerini de topluyor. Başkan Mahçiçek’in gençlerin değerlerini benimsemesini sağlamaya yönelik girişimleri sonucunda Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte geçtiğimiz aylarda ilçede bulunan okulların katılımıyla çeşitli yarışmalar düzenlendi.

GENÇLERE ‘KÜLTÜR’ DEPOLANDI

Kahramanmaraş’ın değerlerini gençlere öğretmenin yanı sıra öğrencilerin kültür seviyesini ölçmek ve onları bilinçlendirmek amacıyla Onikişubat Belediyesi ve Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde geçtiğimiz aylarda başlatılan ve okullar tarafından da büyük ilgi gören ‘Kültürünü Keşfet: Bilgi ve Kültür Yarışması’ heyecan dolu finaliyle sona erdi. Toplamda 28 lisenin katıldığı yarışma 4’er gruplar şeklinde gerçekleştirildi. Her gruptan seçilen toplamda 4 okul finale yükselme başarısı gösterdi. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Kültürünü Keşfet: Bilgi ve Kültür Yarışması’nın finalinde öğrencilere, 7 dalda alanında uzman öğretmenlerin hazırladığı sorular soruldu. Kahramanmaraş’ın kültürü, tarihi, coğrafyası, el sanatları, spor, yiyecek ve içecek kültürü hakkında soruların da öğrencilere yöneltildiği finalde, öğrencilere kültürünü hatırlatmak ve pekiştirmek adına önemli bilgiler verildi.

GENÇLERE DEĞERLERİMİZİ ÖĞRETMEYİ AMAÇLADIK”

Final yarışmasının açılış konuşmasını yapan Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, yarışmayı düzenlemedeki amaçlarının gençlere değerleri öğretmek olduğunu söyledi. Gökşen, “Bundan üç ay önce ön çalışmasına başladığımız ve bugün finalini yaptığımız ‘Kültürünü Keşfet’ yarışmasına Onikişubat Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hoş geldiniz diyorum. Biz bu yarışmaya karar verirken amacımız şuydu, hem yerel manada hem de ülke safında değerlerimizi öğrenmek, yerelde yetişmiş olan yazarlarımız, edebiyatçılarımız, yerel kültürümüz olan yemeklerimizi hem öğrenmek hem de öğretmekti. Sağ olsun jüri üyemiz mesai mefhumu gözetmediler, toplantı üstüne toplantı yaparak nihayet final müsabakasına kadar bu işi çok güzel bir şekilde bu seviyeye getirdiler. Hepinizin huzurunda onlara tek tek teşekkür ediyorum. Ayrıca, belediye başkanımız, belediye başkan yardımcımız ve kültür işleri müdürümüzün çok büyük desteklerini gördük, bizleri yalnız bırakmadılar, sürekli bizlerle birlikte hareket ettiler. Önemli olan sizlere vereceğimiz mesajı en iyi şekilde verebilmekti. İnşallah 22 Mart’ta başladık, 29 Mart’ta devam ettirdik ve finalle taçlandırdık” dedi.

GENÇLER, ŞİMDİKİ İMKANLARINIZI İYİ DEĞERLENDİRİN”

Gökşen’in konuşmasının ardından kürsüye gelen Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, gençlerle bir arada olduğu zaman heyecanlandığını söyledi. Tekrar genç yaşa gelip okul okumak istediğini belirten Başkan Mahçiçek, geçmişte yaşadığı zorluklar hakkında öğrencilere bilgiler verdi. Başkan Mahçiçek, “Öncelikle çok heyecanlı olduğumu belirtmek isterim, keşke bir defa daha sizlerin yaşlarında olsaydım yeniden okul okusaydım diye düşünüyorum. Ama o artık mümkün değil. Mümkün olan nedir, sizlerin daha iyi eğitilmesini, daha iyi okumasını, daha iyi şartlarda yetişmenizi temin etmemiz. İşte bu bağlamda dört yıldan bu yana ciddi gayretler gösteriyoruz. Gerçekten fiziki çalışmalarımızın yanında, yani yoldur, asfalttır bu tür çalışmaların yanında onlardan çok daha önemli olduğuna inandığımız şey, insan odaklı yaptığımız çalışmalardır. Yani gerçekten çocuklar, ben İmam Hatip Lisesi mezunuyum, İmam Hatip mezunlarını 70’li yıllarda üniversite imtihanına almazlardı. İmam Hatip’i bitirdikten sonra üniversite imtihanına girebilmek için bir sene farklı liseye gittim. Ama Mağaralı Mahallesi’nden o aşağıdaki liseye yürüyerek gider, yürüyerek gelirdim. Ne dolmuş vardı, ne otobüs vardı. Şimdiki imkanlarınız çok farklı. Öyleyse bu imkanları iyi değerlendireceğiz, daha çok çalışacağız, daha iyi okuyacağız İnşallah” ifadelerini kullandı.

BİR ÇOK EĞİTİM YATIRIMINA İMZA ATTIK”

İnsan odaklı belediyecilik hizmetleri yürüttüklerini dile getiren Başkan Mahçiçek, eğitim alanında yaptıkları hizmetlerini de öğrencilere aktardı. Başkan Mahçiçek, “Bakın insan odaklı, özellikle de eğitim alanlarında yaptığımız hizmetlerden bir tanesini kısaca sizlerle paylaşalım. Onikişubat İlçemizin 415 bin nüfusu var, 30 ilden büyük maşallah. 82 tane daha önce belde olan, köy olan yerleşim yerimiz var. 37 tane de merkez de mahallemiz var. Toplamda 139 mahallemiz var, bu 139 mahallemizden 83 tanesi biraz önce ifada ettiğim gibi köy ve beldelerden oluşan mahallelerimiz. Bu köy ve beldelerden oluşan mahallelerimizin 62 tanesinde Bilgi ve Kültür Evi yaptık. O bölgelerden mahalle haline dönüştürülen yerleşim yerlerinde de yurtlarıyla beraber beş tane İmam Hatip Ortaokulu ve İmam Hatip Lisesi yaptık. Oradaki çocuklarımız o taşımalardan kurtulsun, evlerine yakın yerlerde okusun diye. Bunun yanında her sene Milli Eğitim Müdürlüğü’müzle, Allah razı olsun onlardan, 55 bin ile 77 bin adet civarında kitap aldık. Bunları setler haline getirdik, sadece Onikişubat İlçemizdeki okullara değil, bütün Kahramanmaraş’ın okullarına dağıttık beşli setler halinde. Geçen sene 37 bin Safahat kitabını bütün liselerimize dağıttık. Bu sene sağ olsun Vehbi ağabeyimizle beraber artık bu salonlardaki konferansları bıraktık artık liselerin salonlarında konferanslar düzenlemeye başladık. Vehbi ağabeyimizi 15 günde bir gelip sabahları bir liseye, öğleden sonra da bir liseye çocuklarımızla buluşturup gerekli donanımı sizlere vermek için gayret ettik. Geçen sene o dağıttığımız kitaplarla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü’müzle beraber bir küçük sınav yaptık. 77 bin öğrencimiz katılmıştı. O 77 bin öğrencimizin içerisinde 2 bin 666 tanesi bu soruların tamamını yapmıştı. Dedik ki Elhamdülillah o amaca ulaşıyoruz” şeklinde konuştu.

SİZLER BU ÜLKENİN GELECEĞİSİNİZ”

Bu ülkeyi yöneten insanların en büyük görevinin eğitime yatırım yapması olduğuna dikkat çeken Mahçiçek, “Bu ülkede bizlerin, yöneticilerin yapması gereken ön önemli iş bunlardır, yani eğitime yapılan yatırımlardır. Bu ülkenin çocukları iyi yetişirse, o iyi yetişmeyle beraber daha iyi yöneteceklerdir İnşallah. Bakın somut bir örnek vereyim, iki sene önce o şimdi drone, İHA ya da SİHA dediğimiz havada insansız dolayan aletlerimiz var ya onların bize parçasını bile vermiyorlardı. Ama şimdi onların hem İHA’sını hem de silahlı olarak havada dolaşan SİHA’sını bu ülkenin çocukları yapıyor Elhamdülillah. Sizler onların daha iyisini yapacaksınız. Sizlere çok güveniyoruz, bu ülkenin geleceğinin sizler olduğunu biliyoruz çünkü bizim her şeyiyle gelecekte bu ülkeyi çok daha iyi yönetecek mükemmel gençlerimiz olacak. Ve o bizim etrafımızı kuşatanlar var ya, bizi tekrar teslim almak isteyenler var ya onları Allah’ın yardımı ve sizlerle beraber müsaade etmeyeceğiz” açıklamalarında bulundu.

SiZLERE YÜREKTEN İNANIYORUZ”

Gençlere başarı dileklerinde bulunan Başkan Mahçiçek, konuşmalarını şu şekilde tamamladı, “Cumhurbaşkanımızın dediği gibi bu ülkeye, yani bu ülkenin çocuklarına ve gençlerine diz çöktüremeyecekler İnşallah. Bizi teslim alamayacaklar Allah’ın izniyle. Sizleri başta yöneticileriniz olmak üzere gerçekten yürekten kutluyorum. Allah için sizlerle beraber olduğumuz zaman mutluluğumuz çok daha güzel, çok daha temkinli oluyor. Sizlere yürekten başarılar diliyorum. Sizlere yürekten inanıyorum, Allah’a emanet olun, Cenab-ı hak sizlere zihin açıklığı versin. İnşallah hep başarılı olursunuz.”

ERDEM BEYAZIT LİSESİ BİRİNCİ OLDU!

Erdem Beyazıt Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Gülizar Şamil Aktaş Anadolu Lisesi, Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi’nin katıldığı final yarışması öncesinde okulların temsilcileri tarafından kura çekimi yapılarak, gruplar yerlerine yerleştirildi. Daha sonra Onikişubat Belediyesi tarafından hazırlanan Kahramanmaraş'ın Kültür ve Tanıtım Filmi izletildi. Daha sonra öğrenciler büyük alkışlarla sahneye davet edildi. Toplamda 15 sorunun sorulduğu finalde, Erdem Beyazıt Anadolu Lisesi 120 puanla birinci, Gülizar Şamil Aktaş Anadolu Lisesi 110 puanla ikinci, Sosyal Bilimler Lisesi 80 puanla üçüncü ve Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi ise 70 puanla dördüncü oldu.

Düzenlenen finale, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen’in yanı sıra, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Kahramanmaraşlı yazar Vehbi Vakkasoğlu ve finale kalan okullardan çok sayıda öğretmen ile öğrencileri katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz