Artan vaka ve vefat sayılarının düşürülmesi amacıyla 17 günlük tam kapanma dönemine giren ve sayıların düşmesiyle birlikte ‘Kademeli Normalleşme’ kurallarıyla virüsle mücadeleye devam eden Türkiye, 1 Haziran itibariyle normalleşme sürecinin 2. aşamasına geçti. Bu çerçevede pandemi döneminde alınan tedbir kuralları nedeniyle iş yapamayan birçok esnaf, yeni normalleşme kararının açıklamasının ardından rahat bir nefes aldı. Yeni dönemde dünya evine girecek çiftlerin merakla açılmasını beklediği Düğün salonları da hizmet vermeye başlarken, bu sektörle bağlantılı olan gelinlikçisinden mobilyacısına, düğün fotoğrafçısından tatlıcısına bir çok meslek grubunda hareketlilik yaşandı. Bu bağlamda davetiyeciler de düğün salonlarının açılmasından nasibini alan sektörlerden olurken, Davetiyeci Aydın Taşçı, konuyla ilgili konuşmasında davetiyelerin şu anki fiyatının pandemi öncesine göre yüzde 35 arttığını kaydetti. Davetiye bastırmak isteyen çiftlere çeşitli uyarıda da bulunan Taşçı, özellikle internetten beğenilen davetiyelerin bazen görüldüğü gibi olmadığına dikkat çekerek, davetiyelerin kataloktan birebir beğenilmesi gerektiğini söyledi.

“YÜZDE 35’LİK BİR ARTIŞ VAR”

Taşçı, konu hakkında şu ifadelere yer verdi: “Düğün salonlarının açılmasıyla bizim işlerimizde artış yaşandı. İleriki dönemde oluşan bu artış azalmaya başlayacaktır. Bu her iş kolunda da aynıdır. Pandemiden önceki ve şimdiki fiyatları değerlendirdiğimizde düğün davetiyesinde yüzde 35’lik bir artış var. Hatta lüks davetiyelerde daha fazla artış mevcut. Fiyatlardan bahsedecek olursak en ekonomik düğün davetiyesinin 100 tanesi aşağı yukarı 80 lira tutuyor. Bu söylediğim en ekonomik. Müşteri daha kaliteli olsun istiyorsa normal bir davetiyenin 1 kutusu 150-200 lira civarında. Daha lüks davetiyenin kutusu da 1-2 bin lira olabiliyor. 

“DAHA KALİTELİ MALA DAHA AZ FİYAT VERMEK İSTİYOR AMA...”

Davetiye yaptırmak isteyen insanlar internetten aldıkları davetiyeye dikkat etmeleri gerekiyor. İnternetten davetiye fiyat ve görsellerine baktıkları zaman orda aldana biliyorlar. Davetiye dijital ekranda kendini göstermiyor. Davetiye eline ulaştığında hayal kırıklığına uğrayabiliyorsun. Davetiyeye birebir katalogdan bakmak başka elektronik ortamda bakmak başka. Çiftler daha kaliteli mala daha az fiyat vermek istiyor ama daha kalitesiz mala daha fazla para verebiliyor. Ben insanların yaptıracağı davetiyenin katalogdan birebir görmelerini tavsiye ederim.

“15-20 GÜN ÖNCEDEN SİPARİŞ VERMELERİ GEREKİYOR”

Çiftlere yazdırdıkları yazıları tekrardan okumalarını tavsiye ediyoruz. Yazıyla ilgili ortaya çıkan sorumluluğu matbaacıya yüklemesinler. Harf hatası işin rengini değiştiriyor. Ayrıca yaldızlı davetiye yaptırmak isteyen çiftler 1 ay önceden, normal davetiye yaptırmak isteyenler vatandaşlar ise 15-20 gün önceden sipariş vermeleri gerekiyor. Bazı insanlar düğüne 1 hafta kala geliyor sıkıntı yaşıyorlar.”

“E-FATURA TÜM TÜRKÜYE’DEKİ MATBAACILARA SEKTE VURMUŞTUR”

e-Fatura sistemi hakkında da konuşan Aydın Taşçı, şunları söyledi: “Biz aynı zamanda matbaacılık yaptığımız için e-Devlet üzerinden normal fatura yerine e-Fatura kullanılmaya başlayınca sektörümüz olumsuz etkilendi. Kazancımız düştü. Ben burada davetiyeceyim ama bir de bu alanım var. e-Fatura tüm Türküye’deki matbaacılara sekte vurmuştur. Bir taraftan kağıt israfından kurtuluyoruz ama bir taraftanda bir sektörü hemen hemen bitirdik. Çok varlıklı olan matbaalar kalır artık.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz