E-ticaret sitelerinin ana sayfalarında bulunan ve e-ticaret sitesinin tüketici ve iş süreçlerinde belirli kuralları karşılamayı taahhüt ettiği anlamına gelen “güven damgası”na internet üzeri alışverişleri artık daha kolay hale getirdi. Gönüllü bir uygulama olan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, “güven damgası sağlayıcısı” tüzel kişilik tarafından verilen güven damgasıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Kahramanmaraş Ticaret Müdürü Ali Uçar, “Ülkemizde internet hizmeti gibi iletişim araçlarının yaygınlaşması neticesinde bireyler arasındaki ticari faaliyetlerin geleneksel yöntemlerden modern yöntemlere doğru yöneldiği görülmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan istatistiki veriler ülkemizde 2017 yılı itibariyle internet kullanan bireylerin yüzde 66,7 oranında olduğunu, her on hanenin sekizinde internet erişimine sahip olunduğunu ve her dört kişiden birinin online alışveriş yapıldığını göstermektedir” dedi.

DÜŞÜK MALİYETLE EN İYİSİNİ SEÇME FIRSATI VERİYOR”
Uçar, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Elektronik ticaret olarak da bilinen online alışveriş; tarafların, fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin yani tarafların herhangi bir alışveriş mağazasına uğramaksızın elektronik ortamda çevrimiçi araçlarla(internet, telefon, mail order gibi) yapılan ticari faaliyetler olarak tanımlanır. Elektronik ticaretin gelişmesi, dünyada ve ülkemizde yaygınlaşmasının internet gibi çevrimiçi teknoloji araçlarının gelişmesi olarak görülse de asıl nedeni ürünlerdeki maliyetlerin en aza indirgenmesidir. Elektronik ticaret sistemi, geleneksel yöntemle satış yapan mağazalarda görülen yüksek personel maliyetleri, kira bedelleri gibi ürünlerin veya hizmetlerin satış fiyatını artıran maliyetleri minimum seviyeye düşürme olanağına sahip bir alışveriş sistemidir. Ayrıca bu sistem, tüketiciye daha kısa zamanda daha çok ürünü karşılaştırma ve en düşük maliyetle en iyisini seçme fırsatı vermektedir.”

BİR TAKIM OLUMSUZ YÖNLERİ DE MEVCUT”
Her ne kadar elektronik ticaret, sunduğu avantajlara bakılarak cazip olarak görünse de bu sistemin bir takım olumsuz yönleri de mevcuttur. Bu olumsuz yönlerden birisi olan ve geleneksel mağazalarda satış amacıyla teşhir edilen ürünler üzerinde sunulan ürünü kullanma, inceleme ve deneme gibi özelliklerden yararlanmanın mümkün olmayışıdır. Bir diğer olumsuz yönü olan ve en önemlisi diyebileceğimiz husus ise, online alışveriş sitelerinde görülen güvenlik açıklarıdır. Bazı online sitelerinde görülen bu güvenlik açıkları nedeniyle kişilerin kimlik ve kredi kartları gibi kişisel verilerin kötü niyetli kişilerin eline geçebilme riskini taşımasıdır. Ancak tüm bu risklere rağmen TÜİK verilerine göre ülkemizde her dört kişiden birisi elektronik ticaret yöntemiyle alışveriş yaptığı görülmektedir. Bu bağlamda, elektronik ticaretin daha güvenli hale gelmesi için Ticaret Bakanlığı öncülüğünde düzenlemeler yapılarak tüketicilerin mağdur edilmemesi hususunda gerekli tedbirler alınmaktadır.

TÜKETİCİLER HANGİ SİTELERİN DAHA GÜVENLİ OLDUĞUNU VERİLEN GÜVEN DAMGASI SEMBOLÜYLE GÖRECEKLER”
“Tüketiciler hangi sitelerin daha güvenli olduğunu verilen Güven Damgası sembolüyle göreceklerdir” diyen Uçar, şöyle konuştu: “Bu tedbirlerden bir tanesi olan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna dayanılarak çıkarılan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile tüketiciye, online olarak alınan ürünlerin teslim tarihi itibariyle 14 gün içerisinde koşulsuz-şartsız cayma hakkı tanınmasıdır. Böylelikle tüketicilerimiz, online olarak aldığı ürünleri gerekli özeni göstermek şartıyla ürünü deneme, inceleme ve ürünün taahhüt edilen özelliklerinin olup olmadığını kontrol etme imkanına sahip olmuştur. Bir diğer tedbir ise 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlemesi Hakkında Kanuna dayanan ve 6 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ”dir. Bu tebliğ; online alışveriş sitelerinde bulunan güvenlik açıklarını bertaraf etmeye, en aza indirmeye yöneliktir. Şöyle ki, bu tebliğle beraber elektronik ticaret yapan online alışveriş sitelerine asgari düzeyde güvenlik tedbirleri alınması şartı getirilmiş ve bu güvenlik tedbirlerini alan online alışveriş sitelerine “Güven Damgası” adında bir sembolün siteye yerleştirilmesi hakkında hükümler düzenlenmiştir.”

FİRMALARIN SEMBOL KOYMASI ZORUNLU”
Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ ile hayata geçirilen Güven Damgasının ne olduğu konusuna kısaca değinmek gerekirse; yasa ile belirlenen hususları dikkate alarak elektronik ticaret sisteminde bulunması gereken asgari düzeydeki güvenlik ve yükümlülüğün yerine getirilmesini ifade eder. Yani güven damgası, elektronik ticaret yapan bir firmanın yasada belirlenen hususları yerine getirmesi şartıyla Ticaret Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Güven Damgası Sağlayıcısı(GDS) tarafından verilen elektronik işarettir. Firmaların bu elektronik işareti (sembolü) elektronik ticaret sitesinin ana sayfasına koyması zorunludur. Ayrıca firma, Güven damgası aldığına dair elektronik ticaret sitesine doğrulama bağlantısı ekleyerek tüketiciler tarafından sitenin gerçekten güvenli olup olmadığını kolaylıkla kontrol edebilmesini sağlamakla yükümlü olacaktır. Böylece, bir tüketici güven damgası alan bir elektronik ticaret sitesini tıkladığında o sitenin ana sayfasında yasada belirlenen güvenlik tedbirlerini ve diğer yükümlülüklerini aldığına dair güven damgası simgesine bakacak, bu simgenin doğrulunu kontrol edecek ve gönül rahatlığıyla alışverişini yapacaktır.

FİRMALARIN YERİNE GETİRMESİ GEREKEN ŞARTLAR VAR”
Güven damgasını alabilmek için firmaların yerine getirmesi gereken şartlar vardır: SSL olarak bilinen site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden sistemi sağlamak; firmaların, güvenlik açıklarını istismar edilmeden önce tespit etmek için sızma testlerini düzenli bir şekilde yapmak ve önlem almak; elektronik ticaret ortamında satışı yasak ürünlerle ilgili yasal mevzuata göre süreçler tasarlamak; elektronik ticaret yoluyla satışı yapılan ürünün stok bilgisi, miktarı, ölçüleri gibi teknik özelliklerini belirten içeriği sağlamak ve ayrıca ürünün alışından satışına kadar kargo takip sistemi de dâhil tüm süreçler hakkında takip imkânı gibi gerekli hizmetleri sunmakla yükümlüdür. Bu şartları yerine getiren firmalara güven damgası yetkili olan Güven Damgası Sağlayıcısı(GDS) tarafından verilir. Güven Damgası Sağlayıcısı(GDS); firmanın talebi üzerine, firmanın iflası veya faaliyetine son vermesi, firmanın güven damgasında belirtilen şartları yerine getirmemesi halinde güven damgasını iptal eder. Ayrıca Güven Damgası Sağlayıcısı(GDS), güven damgası alan firmaları rutin denetlemekle de yükümlüdür.

FİRMALAR VE ESNAFLAR BİLGİLENDİRİLİYOR”
Yapılan bu son düzenlemelerle ülkemizde internet kullanım alanının genişlemesiyle beraber artan online alışverişlerin daha güvenli hale getirilmesi ve tüketicilerin mağdur edilmemesi için görev ve sorumluluğu dahilinde Ticaret Bakanlığımız çalışmalarını sürdürmektedir. Bakanlığımızca yapılan bu çalışmalar ışığında ticaretin daha kolay daha güvenli ve sürdürülebilirliği açısından yeni düzenlemeler getirilerek ticari hayatın hem tüketiciler hem de firmalar açısından daha kaliteli ve uluslararası standartlara daha uygun hale getirilmesi hedeflenmektedir. Bu hedefler doğrultusunda ticari hayatın düzenlenmesiyle ilgili Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürlüğü olarak gerek piyasa gözetim denetimi yaparak gerekse tüketici şikâyetlerini sonuçlandırmak üzere kurulan Tüketici Hakem Heyetlerimiz, satıcılarımızla tüketicilerimiz arasında hakemlik görevini en güzel bir şekilde yerine getirmektedir. Ayrıca ilimizdeki firmalar ve esnaflarımız belirli aralıklarla ziyaret edilerek yapılan yeni düzenlemelerle ilgili bilgilendirilmektedir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz