Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yapılan değişiklikle ekmekte yeni dönem başladı. Ekmek çeşitlerinin artık en az 200 gram ağırlıktan başlamak üzere 10'ar gram artırılarak piyasaya arz edilmesiyle ekmek israfının önüne geçilmesini hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu, 2018 yılında da ekmek israfına yönelik kararlı duruşunu ortaya koydu. Yapılan uygulamalarla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, Türkiye’de en çok israf edilen ve hor görülen ürünün ekmek olduğunu söyledi. “İsrafın artmasındaki en büyük etkenlerden biri de fırınların çoğalmasıdır” diyen Güneş, toplum olarak ekmek konusunda duyarlı olunması gerektiğinin altını çizdi. Hem Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun hem de Gıda Bakanlığı’nın israfı önlemek için yoğun mesailer harcadığına vurgu yapan Güneş, israfın önlenmesi için gramaj gibi fiyata da tabanın gelmesi gerektiğini belirtti.

EN ÇOK İSRAF EDİLEN, HOR GÖRÜLEN EKMEK”
Güneş, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde maalesef en çok israf edilen, hor görülen ekmek. Ekmeğimiz hor görülüyor ve israf ediliyor ve hor görülüyor. Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi de fırınların çoğalmasıdır. Ekmeğimiz ucuz. Bizim insanlarımız ucuz bir şeye değer vermiyor. Eskiden marketlerde bozuk paranın olmadığı zaman üstüne sakız vereyim derlerdi. Şimdi aynısı ekmek içinde geçerli oldu. Kişi markete gidiyor ve ekmek alıyor. Bozuk parası kalmayınca da şuradan bir ekmek daha alayım belki yenir diyor. Ekmeğimiz devamlı sıcak. Eskiden ekmek geceleri çıkardı. Gündüz ekmek çıkmazdı. Şimdi 24 saat sıcak, taze ekmek çıkıyor. Vatandaşlarımız biraz soğuduğu zaman ekmeği yemiyorlar. Dolayısıyla da ekmek israfı çok oluyor. Hâlbuki bizim toplum olarak ekmeğimizi baş tacı etmemiz lazım. Ekmek bizim olmazsa olmazımız. Peygamber efendimizin dahi, “Ekmek kırıntılarını yiyin” şeklinde hadisi var.”

MARKETLER EKMEĞİ FAZLA İSTİYOR”
Marketlerin fırınlardan gereğinden fazla ekmek temin ettiğini ve satılmayınca o ekmeklerin israf olduğunu aktaran Güneş, “Ekmek beğenmeme değil ama ekmeğimizin çeşitleri arttı. Öncede tek tip bir ekmek vardı ama şimdi çavdarlısı, susamlısı, mayalısı, mayasızı bir sürü ekmek çeşidi var. Biz insanlar olarak gözümüz aç. Her birinden birer tane almak istiyor. Alınca da ne oluyor? Yenmiyor ve o ekmek çöpe gidiyor ve israf oluyor. Ekmek israfına yönelik insanlarımız biraz daha duyarlı olması gerekiyor. Bizim en büyük sıkıntımız marketlerdeki sıkıntımız. Marketler gereğinden fazla ekmek istiyor. Fakat ekmek satılmadığı zaman marketçinin bir kaybı olmuyor. Bu kez fırıncı geri iade almak zorunda kalıyor. En büyük israflarımızdan bir tanesi de buradan çıkıyor” şeklinde konuştu.


 

İSRAFTA YÜZDE 30 İLA 50 ARASINDA DÜŞÜŞ VAR”
Ekmek israfında yapılan çalışmalar sonucunda yüzde 30-50 arasında düşüşün olduğunu kaydeden Güneş, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Geçen yıl ve daha önceki yıllarda ekmek israfını önlemek için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde bir harekete geçildi. Bundan dolayı israfta geçmiş yıllara göre bu dönem yüzde 30-50 düşüş var. Günlük üretilen 90 milyon ekmekten 900 bini israf. Yani ekmeklerin yüzde 10’u israf oluyor. Bu gerçekten çok büyük bir rakam.”

EKMEĞE ZAM YOK”
Ekmeğe yönelik herhangi bir zammın olmadığını vurgulayan Güneş, şöyle konuştu: “İsrafı önlemek amacıyla Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortak bir kararda buluştular. Bu süreçte bir ekmek 250 gram alınıyor ve 2 kişi bir tanesini bitiremiyor görüşüne varıldı. Burada ekmeğin gramajını düşürelim diye düşünüldü. Bu da 200 grama düşürüldü. Halk dilindi şimdi , “Ekmeğe gizli zam mı yapıldı?” sorusu var. Böyle bir şey yok. Bundan sonraki süreçte 200 gram uygulanırsa tahmin ediyorum ekmek israfını yüzde 30 daha azaltabiliriz.”

TABAN FİYAT UYGULAMASININ GELMESİ LAZIM”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ekmeğin gramajın da uyguladığı gibi fiyatta da taban uygulamasını gerçekleştirmesi gerektiğinin altını çizen Güneş, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bakanlığımızın gramajda taban uyguladığı gibi fiyatta taban uygulaması lazım. Bakanlığımız bize taban fiyat uygularsa bu kez marketlerle fırıncılar arasında rekabet kalmaz. Dolayısıyla bu da Pazar savaşını bitirir. Sonuç olarak çok fazla ekmek tüketimi de olmaz. Yani fırıncı kendini sağlama aldığı zaman markete, bakkala yem olmaz. Taban fiyat gelirse israf önlenir.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz