Hayata geçirdiği projeler ve kampanyalar ile başta çocuklara yönelik olmak üzere toplumun bütün kesimini kütüphanelerle buluşturmayı ve okuma kültürünü arttırmayı hedefleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, düzenlediği yarışmalarla Türkiye genelindeki kütüphanelerde bir rekabet ortamı yaratarak daha aktif şekilde çalışmalarını da sağlıyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta Bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren Merkez Çocuk Kütüphanesi, çocuk kütüphaneciliği alanında adından sıkça söz ettiriyor. Başta Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı’nın yoğun çabaları sonrasında uzun yıllardır kütüphane olarak faaliyet göstermesine rağmen, yakın zamanda da Çocuk Kütüphanesi’ne çevrilen Merkez Çocuk Kütüphanesi, aldığı başarılarla kentin, edebiyatın ve şiirin başkenti olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Kütüphaneci Ayşegül Yeşildağ’ın yaptığı birbirinden güzel faaliyetlerle çocuk sesinin hiçbir zaman eksilmediği Kahramanmaraş Merkez Çocuk Kütüphanesi’nde, çocuklar hem gönüllerince eğleniyor hem de bilgiyi kaynağından, kitapları araştırarak alıyor.

KÜTÜP-ANNE ÇOCUK PROJESİ NEDİR?

Kütüphaneler, yan yana uçsuz bucaksız kitapların tozlu raflarda sıkıştığı sadece saygı duyulan ama hiç kullanılmayan mekanlar değildir. Kütüphaneler bir mahallenin hafızasıdır, huzur kaynağıdır, öğretmenidir, desteğidir, sığındığı mekanıdır. Çocuk kütüphaneleri ise, çocuk kullanıcılarının gelecek hayatlarında bilgi araştırma kabiliyetlerini geliştirmelerine yardımcı olmak ve eğitimde daha başarılı bir bireyler olmaları için oluşturulan farklı bir yapı taşıdır. Kahramanmaraş Merkez Çocuk Kütüphanesi’nde başlatılan Kütüp-anne projesi, çocukların içsel uyanışını toplumsal farkındalığa dönüştürme çabasıdır. Çocukların hayal dünyasına girerek sosyal, zihinsel ve duygusal gelişimine destek olan ve önemli bir role sahip olan kitaplara ücretsiz erişimin sosyal bir hak olduğu gerçeğidir, kütüp-anne.

BAKANLIĞIMIZIN 14 KÜTÜPHANESİ”NDEN BİRİNDEYİZ”

Merkez Çocuk Kütüphanesi’nin birinciliği hakkında gazetemize Merkez Çocuk Kütüphanesi’ni dolduran minik çocuklarla bilgiler veren Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, “Kahramanmaraş’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yer alan 14 kütüphaneden bir tanesinin içerisinde, Kahramanmaraş Merkez Çocuk Kütüphanesi’ndeyiz. Uzun zamandır, hemen burada Orman Bölge Müdürlüğü’nün olduğu kısımda Çocuk Kütüphanesi olarak hizmet veren birimimizde, 2017 yılında göreve başlayan kütüphaneci personelimizin gayretli çalışmaları başta olmak üzere, tabi ki onu bir kişi deyip geçmemek gerekiyor. Buradaki genç ve yeni soluk olarak taze bilgileriyle başlamış olduğu meslek hayatında hemen burada Orman Bölge Müdürlüğü’nün olduğu semtteki çocuklarımız başta olmak üzere farklı bir formatta hizmet etmeye devam ettiler. Biraz daha tabi ki destek noktasında gerekli olan altyapı oluşunca, nezih bir ortam, nezih bir salon, dış görseliyle ve en zengin olduğu içerisinde barındırdığı kitap koleksiyonuyla bu kütüphanemiz önemli bir varlığımız” dedi.

FARKLI ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRİYORLAR”

Kütüphaneyi Ayşegül Yeşildağ ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir projesi gönüllü olarak çalışan iki öğrencinin idare ettiğini belirten Küçükdağlı, “Değerli personelimizin de sosyal ve kültürel bağlamda, çünkü her insanın çocukluğundan itibaren mutlaka ruhunda sanatla ilgili, kültürel yaklaşımla alakalı hatta fıtri olarak yalnızlık Allah’a mahsustur, sosyal etkinliklerle ilgili muhakkak çocukluğundan itibaren ihtiyaç vardır. Özellikle kültürel etkinlikler kapsamında mütemadiyen, her hafta belli günlerde belli etkinlikle, şuanda burada iki tane de Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir projesi kapsamında üniversite öğrencisi olan iki kızımız da gönüllü personel olarak hizmet veriyor, normalde sınıf öğretmenliği öğrencileri. Onların müracaatı kabul görünce ablaları konumunda olan kardeşimizle birlikte hizmet veriyorlar. Onlarla da birlikte müzik, resim, edebiyat, satranç ve drama gibi dallarda kendi içlerinde de bir kulüp oluşturarak buraya gelen çocuklara da kendi yetenekleri doğrultusunda bir katkı sağlamak için de farklı etkinlikler de gerçekleştiriyorlar” ifadelerini kullandı.

BEŞ DALDA ÜÇ FİNALİS, BİR BİRİNCİLİK”

Kahramanmaraş Merkez Çocuk Kütüphanesi’nin katıldığı yarışmada beş ana daldan üçünde finalist olduğunu ve en çeşitli ve en nitelikli kültürel etkinlik sunan kütüphane olarak Türkiye birinci olduğunu dile getiren Küçükdağlı, “Bütün bunların sonunda bakanlığımızın koordinesinde ‘Kütüp-Anne-Çocuk’ adlı proje kapsamında Kahramanmaraş Merkez Çocuk Kütüphanesi beş daldan üçünde finalist oldu. VE sonunda yaklaşık bir aylık final sürecinde ödüllü yarışmada, almış olduğu destekle başta Kahramanmaraş halkının katkısı ve desteği olmak üzere tüm Türkiye’de oylama yapıldı. En çeşitli ve en nitelikli kültürel etkinlik sunan kütüphane olarak Türkiye birincisi oldu Kahramanmaraş Merkez Çocuk Kütüphanesi. En çeşitli ve en nitelikli kültürel etkinlik sunan kütüphane olarak, İnşallah Mart ayının sonunda gerçekleşecek 26 Mart’ta başlayacak olan Kütüphane Haftası’nda Ankara’da ödülünü alacak diye düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.

BU ÖDÜL EDEBİYATIN VE ŞİİRİN BAŞKENTİNE YAKIŞTI”

Konuşmasının devamında Kahramanmaraş Çocuk Kütüphanesi’ne destek veren herkese teşekkür eden Küçükdağlı, Kahramanmaraş’ın edebiyatın ve şiirin başkenti olduğuna vurgu yaparak, “Zaman zaman özellikle mesai arkadaşlarımızla, daha çok yeni göreve başlayan mesai arkadaşlarımıza onların bir ağabeyi olarak, önce de dediğim gibi bir insan deyip geçmeyin, önemli olan insanın insana dokunmasıdır. Mesainize dikkat ederek, çünkü kamunun vebalidir mesaileri, görev ve sorumluluğunuzun adı ne olursa olsun onu en iyi, en verimli ve en dürüst şekilde yapmaya gayret ederek yanlış olan hiçbir şeyde de kendi adınıza emsal teşkil ettirmeden doğru bir şekilde kamu hizmeti vermelerinin gerektiğini paylaşıyoruz sürekli. Buna dikkat eden, Ayşegül Yeşildağ isimli genç kütüphaneci kardeşimizi ve bir yıllık süre içerisinde gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde ilgi ve alakayı hep birlikte görüyoruz. Neredeyse her gün burası tıklım tıklım dolu. Cumartesi ve Pazar günleri de dahil hizmetine devam ediyor. Ben tekrar emek veren kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Velilerimizi yani anne ve babalarımızı güven içerisinde daha çocuk yaşta kütüphaneye sevk etmeleri dolayısıyla onları tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Gönüllü hizmet veren kardeşlerimize ve personellerimize teşekkür ediyorum. Tabi ki finalde oylarıyla Kahramanmaraş Çocuk Kütüphanesi’ne destek veren Kahramanmaraş halkına ve tüm halkımıza teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ta bir edebiyat şehri biliyorsunuz, şiir başkenti. Bu ödülün yakıştığını görüyoruz, öyle ki çok doğal karşılandı bu durum hem kamuoyu hem de bakanlığımız nezdinde. Böyle bir ödülü Kahramanmaraş’ın almış olması çok doğal. Daim olsun, gayretle farklı çalışmalar da devam edeceğiz İnşallah” sözlerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz