Türkiye genelinde 1 Eylül itibariyle kalkan av yasağı sonrası balıkçılarda ‘Vira bismillah’ diyerek, tekneleriyle balık avlamak için denizlere açılmıştı. Yasağın kalkmasının ardından geçen 2 haftalık süre de ise balıkçılar denizdeki bereketi tezgâhlarına taşımıştı. Ancak denizden gelen balıkların birçoğunun yemi ithal olduğu için artan döviz kurundan nasibi alıp, fiyatları yükselmişti. Bu doğrultuda Alabalık, Çupra Levrek gibi kültür balıklarının fiyatları oldukça pahalandı. Ancak bunun yanında Hamsi, Palamut ve İstavrit balıklarının fiyatı yükselmedi. Dövizden etkilenmeyen nadir gıdalardan olan balıklar ise sofralarında balığı görmek isteyen vatandaşların yüzünü güldürdü.

HAVALAR SOĞUDUKÇA BALIK DAHA BOL OLACAK”
Konuyla ilgili konuşan Mercan Balıkçılık İşletme Sahibi Tevfik Alma, “1 Eylül itibariyle av sezonu başladı. Deniz şuanda bereketli. Palamut balığının tanesi 10 liradan satılıyor. Tek zam görmeyen gıda maddesi de balık. Sağlıklı gıda maddesi, insanlarımızın tüketmesini istiyoruz. Dolar’dan ve Euro’dan etkilenmeyen yerli ve milli gıda maddemiz. Allah’ın insanlara bir lütfu. Bunu yeterince tüketmelerini istiyoruz. Balıkçılarda akşamları balık kalmamasını istiyoruz, insanlarımız bilinçlensin. Beyaz peynirin 40 lira olduğu bir düzende 10 lira 1 kilo balık. Şuan da deniz suyu sıcak olduğundan seyrek oluyor, havalar soğudukça balık daha bol olacak fiyatları da düşecek” dedi.

DENİZ BU YIL VERİMLİ”
12 TL’ye satılan bir palamut balığının 3 kişilik bir aileyi rahatlıkla doyurabileceğini dile getiren Alma,“12 TL bir palamut eğer sebzeli yaparsan 3 kişiyi rahatlıkla doyururuz. Tava da, ızgara da kızartayım dersen de 2 kişiyi mükemmel doyurur. Protein bakımından zengin bir balıktır. Deniz bu yıl verimli, inşallah böyle devam eder” dedi.

KÜLTÜR BALIKLARI PAHALI”
Kültür balıklarının pahalı olduğunu dile getiren Alma, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Döviz kurlarının yükselmesi tüm sektörleri etkilediği gibi bizim sektörümüzü de biraz etkiledi. Ancak bu etkileme tabii diğer sektörler gibi balık fiyatlarına çok yansımıyor. Döviz üretim balıklarını çok etkiledi. Balıkların yemi ithal olduğu için yem pahalı olunca balığı da biz pahalıya alıyoruz. Alabalığın tanesi şu an 5-6 TL. Kilogramı da 20 ila 24 TL. Bu yem ile yetişen bir balık. Daha sonra Çupra-Levreğin kilogramı 30 TL. Dövizden önce bu balıkların kilogramı 20-25 TL idi. Kültür balıkları pahalı. Denizden balık ne kadar çok çıkarsa hem bizim hem de tüketici için o kadar iyi olur. Bunların yanında Hamsi, Palamut dövizden etkilenmedi. Palamutun tanesini 12 TL’den satıyoruz. İstavrit ve hamsi 15 TL.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz