Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke genelinde vasıfsız denilen ve üzerinde ağaç örtüsü bulunmayan arazileri 49 yıllığına isteyen vatandaşlara kiralıyor. Boş olan arazilere fidan dikilerek, hem ağaçlandırma hem de gelir elde etme amacıyla başlatılan uygulama kapsamında bilgi veren Serbest Orman Mühendisi Havva Çopun, yararlanmak isteyen vatandaşların bir an önce harekete geçmesi gerektiğini aktardı. Devletten kiralanmak istenen araziler için Serbest Orman Mühendislerine başvurulması gerektiğini vurgulayan Çopun, uygulamanın detaylarını anlattı.

“BU ARAZİLERİ MİRAS BIRAKABİLİYORSUNUZ”
Çopun, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Devlet vasıfsız orman arazileri yani üzeri genel olarak boş, vasıfsız dediğimiz üzerinde ağaç örtüsü olmayan arazileri 49 yıllığına halka kiralamak istiyor. Bununla alakalı da çalışmaları da Serbest Orman Mühendisleri yürütüyor. Vatandaş Serbest Orman Mühendislerine geliyor ve ‘Bir arazi var. Ben burayı kiralamak istiyorum’ diyor. Biz gerekli işlemleri başlatıyoruz. Dosyalarını hazırlıyoruz. E-devletten kendileri girişlerini yapıyorlar. Daha sonrasında iş Orman Bölge Müdürlüğü’ne kalıyor. Bölge müdürlüğü bununla alakalı komisyonlar kurdu. Vatandaşlarımızda bu şekilde yararlanıyor. Devletten aldığı araziyi ağaçlandırıyor ve meyvesini 49 yıl boyunca topluyor. 49 yıl sonra tekrar 49 yıl daha uzatıma giriliyor. Bu arazileri mirasta bırakabiliyorsunuz. Şu anda bu şekilde bir uygulama var.

BAŞVURULAR 1 NİSAN’DA BAŞLADI
Orman köy dediğimiz yerlerde vatandaşların son bir yıl ikametgâhının olması gerekiyor. Orman köyde oturmayan vatandaşlarda bu uygulamadan yararlanabiliyor. Türkiye’nin her yerinden başvuru yapabiliyorsunuz. Orman köyleri; ormanlarımızın yoğunlukta olduğu köylerde, mahallelerde orada yaşayan vatandaşların geçimini ormandan sağladığı yerlere orman köy deniyor. Başvurular 1 Nisan’da başlıyor, 31 Nisan’da bitiyor. Yine 1 Eylül’de başlıyor, 31 Eylül’de bitiyor. Başvurular yılda 2 defa oluyor.

PROJELENDİRME VE BAŞVURU SERBEST ORMAN MÜHENDİSLERİ YAPIYOR
Prosedür şu şekilde; vatandaş serbest orman mühendisine geliyor ve mühendisten arazisine bakmasını istiyor. Biz kendi haritalarımızdan uygun olup olmadığına kendi çerçevemizden bakıyoruz. Yüzde 100’lük bir durum yok. Çünkü yüzde 100’ünü bilsek zaten herkes kendine başvuru yapar. Durum böyle olduğu için bu bir risk taşıyor. Yani olmama durumu da var. Son karar önce komisyonların sonra Orman Genel Müdürlüğü’nün. Biz bunu vatandaşlarımıza açık bir şekilde anlatıyoruz. Sonrasında vatandaş bize dosya hazırlatıyor. Dosya hazırlama süreci çok uzun değil. Dosyayı hazırlıktan sonra Orman Genel Müdürlüğü’ne dosyamızı sunuyoruz. Onlar bir değerlendirme sürecine giriyorlar. Komisyonlar önce dosyayı inceliyorlar. Sonra dosyadan bir sıkıntı çıkmazsa araziye gidip, oraya bakıyorlar. Bunun için birçok etken var. Mantık şu; vatandaşımız orada ağaçlandırma yapabilir mi yapamaz mı?

VATANDAŞ İÇİN GELİR ELDE EDİCİ BİR UYGULAMA
Genel olarak vatandaşlarımız gelir getirici türler dikiyorlar. Bunlar; ceviz, badem, zeytin, Antep fıstığı. Vatandaşımız çok cüzi bir miktara dönümünü yılda 5 TL’den ödemek üzerine devletten araziyi kiralıyor. Sonrasında dikimini, harcamalarını yapıyor. Daha sonra ise hibe başvurusunda bulunuyor. Şu anda devlet yüzde 65 orman köylüsüne yüzde 25 ise normal vatandaşa hibe desteği veriyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz