Kahramanmaraş Kan Merkezi Müdürü Dr. Okan Erdoğan ve İl Millî Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz tarafından imzalanan protokolde; Kan Bağışının Toplumda Davranışa Dönüştürülmesi Projesi bugünden itibaren başlatılarak iki yıl devam edecektir. Projedeki hedefler; ülkemizdeki kan ihtiyacını karşılamak, toplumda farkındalık oluşturmak ve kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğu düşüncesini davranışa dönüştürmektir.

HEDEFLER

İmzalanan protokolde şunlar hedeflenmektedir;

Ülkemizdeki kan ihtiyacını karşılamak,

Okullarımızda kan bağışının önemi anlatılarak, toplumda farkındalık oluşturmak,

Kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olması farkındalığının davranışa dönüştürülmesi ile birlikte gönüllü, düzenli, bilinçli, karşılık beklemeksizin güvenli bir şekilde kan bağışının toplanmasını sağlamak,

Eğitimin tüm kademelerinde kan bağışının önemi anlatılarak, kan bağışlamanın toplumsal sorumluluk haline getirilmesini sağlamak,

Toplumda fedakârlık ve karşılıksız iyilik yapma duygusunu geliştirmek.

Gönüllü ve karşılıksız kan bağışının önemi konusunda okul idarecileri, öğretmenleri, personeli ve öğrencilerinde farkındalık oluşturmak. Öğrencilerin kan bağışı konusunda edindikleri farkındalığı velilerine aktararak toplumda kan bağışı bilincinin artmasını sağlamak. Okullarda gerçekleştirilecek olan kan bağışı kampanyaları ile ülke genelinde kanı klinik olarak kullanan hastanelerin ihtiyaçlarının tamamen gönüllü, düzenli ve bilinçli kan bağışçılarından karşılanmasını sağlamak. Okullarda gerçekleştirilen kan bağışı kampanyalarında okul aile birliği, mahalle muhtarları, mahalle içerisinde bulunan din görevlileri ve esnafın da katılımlarını sağlayarak toplumsal yardımlaşma ve dayanışma duygularımızın pekiştirilmesini sağlamak. Okullarda eğitim gören öğrencilerin kan bağışı kampanyaları öncesinde yapacakları faaliyetler ile sosyal sorumluluk bilinçlerinin artmasını sağlamak. Okullarda gerçekleştirilen kan bağışı kampanyalarının sürdürülebilirliğini sağlayarak, toplumun her kesiminin kan bağışı ile tanışmasına imkân tanımak.

PROTOKOL GEREKÇESİ

Kan, kaynağı yalnızca insan olan ve alternatif başka üretim şansı bulunmayan yegane tedavi aracıdır. Kan bağışı sadece tıbbi olarak değil, aynı zamanda bireylerim iyi niyetli davranış kazanmaları açısından önemlidir. Bir anlamda kan bağışı; bir örgüte, topluma ya da bireye yardımcı olma tutumunun davranışa dönüşmesi ya da bir kişilik özelliği olarak fedakârlık ile yakından ilişkilidir. Türkiye hastanelerinin her yıl 3 milyon üniteye yakın kana ihtiyacı olmaktadır. Bu ihtiyaç gönüllü kan bağışları ile karşılanamadığı takdirde hasta yakınları kan aramak zorunda kalmaktadır. Bu toplum probleminin çözülebilmesi için 18-65 yaş arası 50 kilo üzeri her birey; erkekler için 3 ay ara ile yılda 4, kadınlar için ise 4 ayda bir yılda 3 defa kan bağışında bulunabilir. Yapılan 1 ünite kan bağışı ile 3 kişinin hayatı kurtulmaktadır. Kan bağışlayabilir nüfusun %5 i yılda en az iki kere kan bağışı yapıldığı takdirde ülke ihtiyacının tamamı karşılanmış olacaktır. Ülkemizde düzenli kan bağışı bilinci henüz istenilen düzeyde değildir.

Bu proje ile öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve ailelerine kan bağışının önemi anlatılarak, düzenli olarak kan bağışı yapmayı hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz. Toplumumuzda yaşayan insanlar, kan bağışı konusunda birbirine ihtiyaç duymaktadır. Kan bağışı; gönüllü, karşılık beklemeden ve duygudaşlık ilkelerine dayanan bir davranıştır. Projede karşılıksız iyilik yapma bilincini toplumumuza kazandırırken, tek kaynağı insan olan kanın ihtiyaç sahipleri ile buluşturulması hedeflenmiştir.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz