İşinin sahibi olmak için tüm hayatını yeniden değiştirerek yola koyulan girişimci Şeyma Erdem, Kahramanmaraş’a tesettür giyim konusunda iddialı bir iş yeri kazandırdı. “Her Kadın Güzel Giyinmeli” sloganı ile yola çıkan Şeyma Erdem kendi ismini taşıyan konsept mağazası ile giyim severlerin uğrak mekanı oldu. Tesettür giyim ve şıklık denince akla gelen Şeyma Erdem başarı hikâyesini Manşet Gazetesinden Fazilet Çomruk ile paylaştı.

KENDİ ÇABALARIMLA İŞİMİ KURDUM

Hep kendi iş yerinin olmasını hayal ettiğini söyleyen Erdem, “Kendi iş yerimi kurmak için kendi kendime karar aldım ve işimi kurmak için harekete geçtim. Tamamen kısmet diyorum. Daha önceki çalıştığım yerde çalışırken hep kendi iş yerimi açmayı hayal ederdim ve kendi kendime daha nereye kadar diyerek harekete geçtim. İmkânım var ve kendi işimi açmalıydım artık. Ticarete bir katkım olmalı, memleketime hizmet vermeliyim diye düşündüm. Hem artık kendi işimin başında olmalıydım. Bir anlık kararla ve cesaretle kendi işimin patronu oldum. İşimi kurmaya karar verdiğimde maddi olarak kimseden destek görmedim. Kendi çabalarımla işimi kurdum. Bu süreç kolay olmadı tabiki. Çok zorlandım hatta. KOSGEB destekli açtım ama henüz o desteği göremedim maddi konuda. Kendi iş yerlerini açmak isteyenler mutlaka maddi olarak bir birikimi varsa harekete geçsinler. Elinde para olmadıktan sonra iş yerlerini açmak istediklerinde çok zorlanırlar ve mutsuz olurlar. Hayal ettiğin şeyin gerçekleşmesi için emek harcıyorsun mücadele ediyorsun tam istediğin gibi olmadıktan sonra yarım kalırsa hayal kırıklığına uğrarsın. Mücadelen yarım kalır. Boşuna uğraşmış olursun” şeklinde ifade etti.

KAHRAMANMARAŞLI BAYANLARININ HİZMETİNİ GÖREBİLECEĞİ BİR YER

Hedefinin bundan sonra butik açmak olduğunu söyleyen Erdem, “ İlk hedefim aslında butik mağaza açmaktı. Önce piyasayı bilmediğim için, esnaflık hakkında da bilgim olmadığı için Çanta, eşarp, ayakkabı gibi ürünlerin olduğu Kahramanmaraşlı bayanlarının hizmetini görebileceği bir yer olsun istedik. Mağazaya bir bayan girdiği zaman kıyafetini giyip eşarbını, çantasını ayakkabısını alıp tamamen bir şekilde kombisini yapıp çıkabilecek pozisyonda bir mağaza düşünüyorum. Ben bu işe kendimden yola çıkarak böyle bir mağaza açtım. Ben Kahramanmaraş’tan alış veriş yapan biri değildim. Halende buradan alış veriş yapmıyorum. Hep şehir dışından yapıyorum. Çünkü Kahramanmaraş’ta bana hitap eden bir şey yok. Benim açtığım mağazanın özelliği her üründen birer tane olması. Çiftini bulamazsınız. Burada aldığı ürünlerden arkadaşına almak isteyen bayanlar çiftini bulamıyor. Her renkten ve modelden birer tane var. Ben buna çok dikkat ederim” dedi.

ÜRÜNLERDE SÜREKLİ YENİLEME YAPIYORUM”

Erdem, “Kendimden yola çıkarak açtım mağazayı. Ben bende olan ürünün aynısını bir başkasında olsun istemem. Bütün kadınlar böyle düşünür diyerek burayı konsept bir mağaza olarak açtım. Buraya geldiklerinde aynı anda 10 çantayı bulamazlar. Hepsi farklı. Ben her ay ürün almaya gidiyorum şehir dışına. Zannetmiyorum hiçbir esnaf her ay gidip de ürün alıyor. Hatta buradaki mağazalarını stok yapanları var. Mağazalarına bittikçe koyuyorlar hep aynı ürünleri. Ben öyle yapmıyorum. Sürekli yenileme yapıyorum. Yeni parçalar getiriyorum. Bu konuda hassas olduğum için böyle bir mağaza açma gereği duydum” şeklinde konuştu.

EN İYİSİNİN EN KALİTELİSİNİN PEŞİNDEYİM”

Dışarıdan mağazama baktıklarında fiyat konusunda çok pahalı zannediyorlar diyen Erdem, “Fiyatlar sandıkları kadar pahalı değil.30 liraya da çanta bulabilirler,150 liraya da çanta bulabilirler. Ama şunu söylemek istiyorum.30 liralık çantam bile kalitesiyle kendini belli ediyor. O kadar özenle seçiyorum ürünlerimi. En iyisinin en kalitelisinin peşindeyim. Eşarplar zaten hep markalı. Yaptığım işin en iyisini yapmalıyım. Bunun için elimden gelen her şeyi yapıyorum. İşimi çok seviyorum. Bu iş her bayanın yaptığı bir iş değil. Bu iş zevk meselesi ve ben öyle olduğunu düşünüyorum. Kahramanmaraş’ta birçok çantası var. Ben bundan önce de Kahramanmaraş’tan hiç çanta almazdım. İnternet üzerinden sipariş verirdim ya da İstanbul’dan getirttirirdim. Burada zevkli bir seçim yok. Kahramanmaraş’ta kesinlikle böyle bir mağazaya ihtiyaç duyulduğu için harekete geçtim. Bu işi severek yapmak çok önemli aslında. Sevmesem kesinlikle yapamazdım bu işi. Zaten insan sevmediği bir işi de kesinlikle yapmamalı. İş yerimi açınca bunu daha da iyi anladım” şeklinde ifade etti.

BİR BAYAN MUTLAKA MESLEK SAHİBİ OLMALI”

Bir bayanın kesinlikle okumasının gerektiğini söyleyen Erdem, “Bir bayan kesinlikle meslek sahibi olmalı. Ne olursa olsun kendini geliştirmeli, yerinde saymamalı. Bir şeyler için çabalamalı, üretmeli ve topluma kesinlikle faydalı olmak için çalışmalı. Hayatta gayesi olmalı kesinlikle. Ben hayalimi gerçekleştirdim ve çok mutluyum. Dışarıdan Kahramanmaraş’a geldiklerinde rahatlıkla mağazamıza gelip gönül rahatlığıyla alış veriş yapabilirler. İnternet üzerindendi alış veriş yapabilirler. Bir bayan illa mağaza açmayabilir. Ürünlerini yapıp internet üzerinden de satışını yapabilir. Evde yapıp internet üzerinden satıp ekonomik özgürlüğünü ellerine alabilirler. Hedef koyup o yolda ilerlesinler” dedi.

ÇOCUKLARIN İYİ EĞİTİLMESİ ONLAR İÇİN EN BÜYÜK KAZANÇTIR

Erdem, “Kendi iş yerlerini açmak isteyip de cesaret edemeyen bayanlar illa iş yerlerini açacak diye bir şey yok aslında. Anne olduklarını hatırlasınlar ve anne olarak çocuklarını iyi eğitilmesi onlar için en büyük kazançtır. Anne olmayan anlayamaz belki ama o çocuğa iyi bir eğitim vermek, ahlak kazandırmak her şeyden daha önemli bence. Evde oturduğu yerde kitap okusa, O çocuğa bir şeyler aktarabilse, televizyon başında vakit geçirmekten iyidir. Sürekli kendini geliştirse hem çocuğa, hem çevresine çok faydalı olur diye düşünüyorum. Her şey çalışmak değil bence.”şeklinde konuştu.

ÜRÜNLERİ ÖZENLE SEÇİYORUM”

Nerde ne beğenirsem onu alıyorum diyen Erdem, “Güzel ve kaliteli ürünler için sürekli geziyorum Belli standart kalitem var aslında. Kahramanmaraşlı bayanların beğeneceği ne varsa onun üzerinde alış veriş yapıyorum. Kapalı bayanlara hitaben takıları, eşarpları, gözlükleri, tasarım ayakkabıları özenle seçiyorum. Kahramanmaraş’ta hiçbir yerde benim mağazamda bulunan ürünleri bulamazsınız. Ben onları İstanbul’da özel olarak yaptırıyorum. Daha iyi hizmet için kendim çiziyorum, tasarlatıyorum ve orda yaptırarak buraya getirttiriyorum. Bir bayanın kombin yapabileceği parçalar aslında bunlar. Burada kıyafetlerini bütünleyecek parçalar var” dedi.

HER ŞEYİN BAŞI CESARET”

Erdem, “İstanbul’a gittiğim zaman alış veriş yapacağım mağazaya ilk sorduğum soru Kahramanmaraş’ta bir mağazaya satış yapıyor musunuz oluyor. Eğer satış yapıyorlarsa oradan alış veriş yapmıyorum. Burada olan ürünler başka yerde yok. Şunu söylemek istiyorum;Her şeyin başı cesaret. Cesaret olmadan hiçbir şey olmaz. Ekonominin bu kadar kötü gittiği, piyasanın durgun gittiği bir piyasada zaten cesaret ister. Kolay kolay herkesin yapabileceği bir şey değil. İş yerimi açarken çok köstek olan oldu. Bu piyasada girilmez, bekle zamanı değil gibilerden. Bu konuda bana destek olan çok olmadı. Aksine hep köstek olmaya çalıştılar ama ben buna rağmen mücadelemi sürdürdüm. Belki iyiliğimi istediler ama Türkiye’nin piyasası böyle zaten. Ben hiçbir zaman iyi bir piyasa görmedim. Şuan çok mutluyum kendi iş yerimi açtığım için. Ne olursa olsun bir bayan kendi işinin patronu olmalı. Geleceği için mücadele etmeli. Kendi ayakları üzerinde durabilmeli. Hatta kendi kalitesini, markasını oluşturmalı. Bunlar sadece cesaretle olur. Ben cesaret göstererek kendi işimi kurdum, en büyük hayalimi gerçekleştirdim ve daha da büyümeyi hedefliyorum. Ben ne kadar büyürsem o kadar kişide ekmek yer” şeklinde ifade etti.

Haber:Fazilet Çomruk


 

Editör: Mahmut Beyaz