Pandemi etkisiyle oluşan çip krizi sonucu sıfır ve ikinci el araç fiyatlarında artış, araç kiralama sektöründe ciddi talep oluşturdu. Talebi karşılamak amacıyla firmalar da çalışmalarını sıklaştırdı. Online altyapılarını geliştirerek hızlı ve güvenilir hizmet politikası sektörde yaygınlaştı. İnternet tabanlı platformlar Türkiye'nin her yerinde araç kiralama imkânı sağlamaya başladı. Geçen yıl Kurban ve Ramazan Bayramı arasında araç kiralama talepleri tavan seviyeye ulaştı. O dönemden beri de hızlı artışını sürdürdü. Araç kiralamalarına kategori olarak bakıldığında bu dönemde en çok rağbet gören sınıf ekonomi oluyor. Araç kiralayanların yüzde 56'sı en az maliyetli araçları istiyor. Bu dönemde en ucuz araç 300 liradan kiraya veriliyor.

ARAÇ FİLOLARI YENİLENEMİYOR
Öte yandan sıfır ve ikinci el araç fiyatlarındaki artış ise kiralama sektöründe bir takım sorunlar oluşturuyor. Firmalar, sıfır araç bulamadığından filolarını yenileyemiyor. Bu durumun bir zaman sonra yüksek kilometreli araçların kiralamalarda kullanılması durumuma yol açacağı bekleniyor.

SEKTÖR 2022’DE SIÇRAMA YAPABİLİR
Kahramanmaraş’ta oto kiralama esnafı Nahit Can Hacıbebekoğlu, günlük araç kiralamalarında sektörün 2022 yılında sıçrama yapabileceğini söyledi. Sektörde yeniliklerin takip edildiğini belirten Hacıbebekoğlu, dünyada artan elektrikli araç kullanımına kiralama sektörünün de dâhil olacağını ve yakın dönemde hali hazırda kullanılan hibrit araçların yanına yüzde 100 elektrikli araçların eklenebileceğini belirtti. Hacıbebekoğlu, elektrikli araçlara doğru bir geçişin olduğunu söyledi.

“PANDEMİ DE KİRALAMA SEKTÖRÜNDE CİDDİ TALEP OLDU”
Hacıbebekoğlu, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Kiralama sektöründe geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40 fiyat artışı oldu. Pandemi sebebiyle değişen seyahat alışkanlıkları birçok sektöre olumsuz etki ederken, araç kiralama sektörü bu süreçte seyahat sektöründeki pazar payını artırdı. İnsanlar bu dönemde toplu ulaşım yerine bireysel araçlarıyla seyahati daha çok tercih ettiler.

MALİYET ORANI ARTTI
İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde alınan sıkı önlemler içerisinde 2 yıl boyunca süren zaman zaman tam kapanma, kısmi kapanma gibi kısıtlamaların gelmesi en çok turizm sektörünü etkiledi haliyle. Evinden çıkamayan, kısıtlamalarla karşı karşıya olan hem yerli hem yabancı vatandaşlarımız 2 yıl boyunca turizm adına nerdeyse hiçe yakın bir etkileşimde bulunmadı. ÖTV sonrası araçların kasko değerleri arttı, haliyle yaptırdığımız Rent a car kaskolarımızda da zam görüldü. Servis, bakım onarım gibi zorunlu giderlerimizin masrafı arttı. Maliyet oranımız fazlasıyla arttı. Bu şartlar altında düşük fiyata araç kiralamak kâr dan çok zarara yol açtı. Bu tabloya baktığımız zaman arabanın işe gitmemesi, uygun fiyata işe gitmesinden daha hayırlı oldu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz