Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından düzenlenen Uluslararası Tekstil Zirvesi’ne katılan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’a birer konuşma yaptı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Akben ve Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da katıldığı programda konuşan Vali Özkan ve Başkan Güngör, kentin en büyük sorunlarından biri olan AKsu Çayı’nın kirliliğine dikkat çekti. İlk olarak kürsüye gelen Güngör, Aksu Çayı’nın özellikle tekstil fabrikalarının atıklarından kirlendiğine dikkat çekerek, “Hep birlikte elimizi taşın altına koymalı ve bir an önce endüstriyel bir atık su tesisi kurmalıyız” dedi. Vali Özkan ise Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün Ceyhan Nehri’nin havzasını kapsayan projeyle, Aksu Çayı’nın etrafındaki kirleticileri de bertaraf edecek önemli bir projesinin olduğunu belirterek, “Büyükşehir Belediyesi olsun, kamu kurumları olsu, bakanlıklar olsun, özellikle Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün geliştirmiş bütün Ceyhan Nehri’nin havzasını kapsayan projeyle, Aksu Çayı’nın etrafındaki kirleticileri de bertaraf edecek çalışmaları içeriyor. Bu konuda da bütün paydaşlardan destek istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

“YEREL YÖNETİMLER OLARAK SANAYİCİYE İMKAN SUNMALIYIZ”
Sözlerine Kahramanmaraş’ın tekstil sektöründe küresel bir marka olduğuna dikkat çekerek başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Zirvenin şehrimizde gerçekleştiriliyor olması Kahramanmaraş’ın tekstil sektöründe küresel bir marka olduğunu da göstermektedir. Sektörün bu seviyelere gelmesinde başta Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum. Tekstil sektörü geçtiğimiz yüzyılda sanayileşmenin ve küresel gücün belirleyicisi olmuştur. Bu sektörde başta İngiltere olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri önemli rol oynamıştır. Teknolojik ve endüstriyel gelişmeler sonraki yüzyılda da günümüzde de hızlı bir şekilde hayatımıza girmiştir. Ama şunu biliyoruz ki tekstil hala dünya da,  ülkelerin çok önem verdiği ve geliştirdiği bir alandır. Tekstil sektörü son yıllarda gelişen nano teknoloji uygulama alanlarından ve katma değer oluşturduğu çok önemli bir sektör haline gelmiştir. Ar-ge çalışmalarının sektörün en fazla yatırım yapması gereken alan olduğunu düşünüyorum. Türkiye dünya tekstil ihracatı sıralamasın da yaklaşık 10 Milyar dolar ile 6. Sırada. Dünya tekstil ithalatı sıralamasında ise 6 Milyar dolarla 10. Sırada. Kahramanmaraş Türkiye sıralamada 600 Milyon dolarla 5. Sırada yer almaktadır. Tekstil sektörü Kahramanmaraş ihracatının yüzde yetmişten fazlasını oluşturmaktadır. Tekstil sektöründe özellikle günümüzde ki en büyük sorunun Asya kaynaklı rekabet sorunu olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında da katma değer yaratmakta da çok büyük öneme sahip olan, tasarım konusunda da eksikliklerimizi biliyoruz. Sektör temsilcilerinin bu sorunlarla baş edebilecek tecrübe ve birikimleri olduğuna inanıyorum. Bu konuda yerel yönetimler olarak üzerimize düşen ne varsa yapacağımızı ve kapımızın her daim açık olduğunu bilmenizi istiyorum. Yerel yönetimler özellikle sanayi bölgelerinin önünü açmalı yatırım ortamını iyileştirmeli, süreçleri kısaltarak yatırımcıya imkanlar sunmalıdır” dedi. 

“AKSU ÇAYI NOKTASINDA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ”
Sözlerinin devamında çevre kirliliğine dikkat çeken Güngör, Aksu Çayı’nın temizlenmesi noktasında üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirterek, “Ancak burada sizinle paylaşmamız gereken ve yüzleşmemiz gereken ön önemli sorunlardan bir tanesi de sektörün çevresel etkileri olduğunu ifade etmek istiyorum. Su kaynaklarının korunması yerel yönetim olarak en büyük önceliklerimizden birisidir. Gelişmiş ülkelerin büyük oranda çözdüğü bu sorunlarla bizde karşı karşıyayız. Aksu deresinin gelmiş olduğu durum hepimizin malumudur. Bu sorunu çözmemiz ve çevreyi eko sistemle beraber korumamız lazım. Bu hem hemşerilerime, hem de gelecek nesillere tüm canlı ve cansız yaratılmışlara karşı büyük bir sorumluluğumuzdur. Yerel yönetimler olarak biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bir an önce ıslah OSB’leri kurup imar düzenlemelerini bitireceğiz, süreci bizzat takip ediyorum. Bu konuda Sayın Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal Bey ve Milletvekillerimizle de sürekli görüşüp istişare halindeyiz. Hep birlikte elimizi taşın altına koymalı ve bir an önce endüstriyel bir atık su tesisi kurmalıyız. Yer olarak bizim evsel atık suları arıttığımız tesisin yeterli alan mevcut olduğunu düşünüyorum. Her iki tesisinde entegre çalışması son derece önemlidir. Bu konuda KASKİ Genel Müdürlüğümüz üzerlerine düşeni yapıyor ve yapacaklardır” ifadelerini kullandı.

“TEKSTİL, KAHRAMAMARAŞ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin Kahramanmaraş’ta yapılmasının sektör için önemli olduğunu vurgulayarak, “İlimizde Tekstil Zirvesi’nin yapılması, bunca istihdamın sağlandığı bu sektörde küresel bir teveccühe mazhar olması açısından bizim için mutluluk kaynağıdır. Gerçekten, emek yoğunluğu olan sektörlerin günümüzde öneminin giderek azalmadığını, arttığını görüyoruz. Her ne kadar bilimsel ve teknolojik gelişmeler, ARGE’ye verilen önem, çok daha hacmi küçük ama değeri büyük ürünlerin üretimine yüksek değer atfedilse de tekstil ile ilgili bütün süreçlerin de tüm insanlığı ilgilendirmesi ve çok geniş yelpazede istihdam üretmesiyle önemini korumaktadır. Bu önemi özellikle marka değerlerin oluşturulması, küresel rekabet gücünün artırılması, moda, tasarım ve ARGE gibi bilgi teknolojilerinin sektöre girmesi çok daha önemli ve anlamlı. Bu zirvenin en önemli çıktılarından birisi bu oluyor. Özellikle ilimizdeki insanlar bu emek yoğunluğu olan sektörde ağırlıklı olarak öteden beri çalışmaktalar. Toprağa ve emeğe dayalı biriktirdiği sermayelerini bu alanda en güzel şekilde, memleketin kalkınmasına sunmuşlardır. O yönüyle Kahramanmaraşlı çiftçilerimizi, tekstil sektöründe emek üstlenen bütün emektarları, sermaye sahiplerini ve bütün çalışanları tebrik ediyorum. Dışarıdan gelen misafirlerimiz de bu alanda duyarlı ve yatırım yapmış insanlar. Onların da teveccühüne teşekkür ediyorum. Yapılan araştırmalar ve finansal araçlara erişimle ilgili sorunlar bu zirvede mutlaka konuşulacaktır. Bunların iyileştirilmesi çok önemli. Pazar danışmanlığı, kurumsallaşma ve büyüklerimizin tecrübe paylaşımları çok önemli. Büyüklerimizin yatırım yapması, bu katma değeri üretmesi kıymetli. Aynı zaman gençlerimizin de bu alanda önünü açmamız, onlara güvenmemiz lazım. Firmalarımızın kurumsallaşıp yeni teknolojilerle, yeni gençlerle buluşturulması önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

“PROJE AKSU ÇAYI’NIN ETRAFINDAKİ KİRLETİCİLERİ DE BERTARAF EDECEK ÇALIŞMALARI İÇERİYOR”
Hayrettin Güngör’ün ifade ettiği çevre kirliliğine değinen Vali Özkan, AKsu Çayı ile ilgili projenin olduğunu belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın ifade ettiği çevresel duyarlılık artık bütün insanlığın ortak paydası, olmazsa olmazı. Başkanımıza katıldığımı ifade ediyorum, çevre üzerindeki baskıların bertaraf edilmesi yönünde de en az kamu kadar sanayicilerimizin de duyarlı olduğunu müşahade ediyorum. Bundan dolayı da mutluluk duyuyorum. Büyükşehir Belediyesi olsun, kamu kurumları olsu, bakanlıklar olsun, özellikle Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün geliştirmiş bütün Ceyhan Nehri’nin havzasını kapsayan projeyle, Aksu Çayı’nın etrafındaki kirleticileri de bertaraf edecek çalışmaları içeriyor. Bu konuda da bütün paydaşlardan destek istiyoruz. Bu zirvenin kalkınmamıza, daha fazla istihdama, yatırıma, küresel rekabet gücümüzü artıracak bütün tedbirlerin alınmasına vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.


(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz