Geçmişten günümüze kentin en önemli ticaret alanlarından biri olan ve içinden onlarca, yüzlerce, hatta binlerce usta çıkaran Kahramanmaraş’ın Tarihi Demirciler Çarşısı’nda şu sıralar zorlu bir mesai süreci yaşanıyor. Çarşının içinde demir ocağının başında zaten bin ila bin 200 derece sıcaklıkta gücünün yettiğince çekiç sallayan yarım asırlık demirci ustaları, sıcak havanın da etkisini günden güne arttırmasıyla zor saatler geçiriyor. Hemen hemen tüm gününü çarşıda geçiren demirci ustaları, bu havada çekiç sallamanın hiçte kolay olmadığını ancak evlerine bir lokma ekmek götürebilmek için bu sıcağa dayanmak zorunda olduklarını söyledi. Demirciliğin geçmiş yıllardaki gibi tutulmadığını ve her geçen gün değerini biraz daha kaybettiğini ifade eden demirci ustaları, bunun yanında alttan yetişen hiçbir elemanında bulunmadığını kaydetti.

“ÇOK FAZLA EMEK HARCIYORUZ”
64 yıllık demirci ustası Ali Selaldı, mesleğe babasının sayesinde başladığını belirterek, sabahtan akşama kadar sıcağın altında çekiç salladıklarını söyledi. Selaldı, “64 yıldır demirci ustasıyım. Bu işe başlamamın sebebi biz gariban bir aileydik. Babamın beni okutacak durumu yoktu. Babam bir demirci ustasının yanına beni çırak olarak verdi. Öyle başladım bu mesleğe. Çocukken aldığım haftalıkla evimizin geçimine yardım ediyordum. Babam bu mesleğe beni çırak olarak verirken, “Bu mesleği iyice öğren oğlum çünkü bu meslek alın teri fazla olan ve hayır getiren bir meslek” dedi. Gerçekten de öyle bir meslek demircilik. Ben bu işten kazandıklarımla çok şükür emekli oldum. Ama hala burada duruyorum. Çünkü evde duramıyorum bu işe alıştım. Bu işten artık pek bir kazancım yok fakat emekli aylığımla geçindiğim için burada devam ediyorum. Şu an havalar çok sıcak ve yaklaşık bin, bin 200 derece sıcağın altında çalışıyoruz. Bu gerçekten çok zor oluyor. Sabah saat 07.00 itibariyle işimize başlıyoruz. Çok fazla emek harcıyoruz, terliyoruz ama yine de çok şükür biraz da olsa kazanıyoruz. Allah bize yardım ediyor. Sabahtan akşama kadar sıcağın altında çekiç sallıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TEKNOLOJİ İLERLEYİNCE EL EMEĞİ RAFA KALKTI”
63 yıllık bir başka demirci ustası Saadettin Durular ise o zamanlar mesleğin çok değerli olduğunu ve iyi para kazandıklarını dile getirerek, şimdilerde teknolojinin gelişmesiyle böyle bir değerin kalmadığını anlattı. Durular, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bu benim baba mesleğim. Demirciliğe 7 yaşındayken başladım. 63 yıllık demirci ustasıyım. O zamanlar durumlar çok farklıydı. Herkes okul okuyamazdı. Babamda ben meslek sahibi olayım diye kendi yanına çırak olarak aldı. O günden beri de elimdeki çekici hiçbir zaman bırakmadım. Şu an babamın mesleğini ben devam ettiriyorum ama benden sonra bu mesleği devam ettirecek hiç kimse kalmadı. Bu sıcakta çalışması gerçekten hiç kolay olmuyor ama ekmek paramız için mecburuz. Bunu bir antrenman olarak düşünüyorum ve her gün gelip burada antrenman yapıyorum. İlk başladığım zamanlarla şimdikinin arasında çok fark var. O zamanlar bizim yaptığımız işte rekabet çoktu. Herkes tercih ederek alıyordu. Şimdi teknoloji ilerleyince el emeği deyim yerindeyse rafa kalktı. İnşallah iyi olur.”  

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz