Geleneksel komşuluk ilişkileri özellikle Batı toplumlarında büyük oranda kaybolmaya yüz tutarken, geçmişe göre Türkiye’de ise hâlâ canlı bir şekilde varlığını sürdürüyor. Türkiye’de de büyük bir dejenerasyona uğrayan geleneksel komşuluk ilişkileri, sorumluluk üstlenen bazı kamu kurumlarının proje ve çalışmalarıyla eski günlerine dönderilmeye çalışılıyor. Bu kapsamda komşuluk kültüründeki eksikliği hisseden ve eski günlere dönmesi noktasında sorumluluk üstlenen Onikişubat Belediyesi, komşuluk ilişkilerini arttırmak amacıyla belirli aralıklarla site kahvaltıları düzenliyor. Toplumsal kültürü ayakta tutmak adına önemli çalışmalar yapan Onikişubat Belediyesi, başta Başkan Hanefi Mahçiçek öncülüğünde vatandaşları sık sık bir araya getiriyor. Onikişubat Belediyesi, kalabalığın yoğun olduğu ve insanların birbiri ile kaynaşmakta zorluk yaşadığı büyük ölçekli sitelerde düzenlediği kahvaltı programlarıyla daha önceden 21 bin kişiyi aynı sofrada buluşturmuştu. Geleneksel mahalle kahvaltılarına ara vermeden devam eden Onikişubat Belediyesi, bu kez sofrasını Binevler Mahallesi’ne kurdu. Binevler Mahallesi’nde eksikliği hissedilen Pazar yeri konusunda daha önce çalışma başlatan Onikişubat Belediyesi, mahalleye Kapalı Pazar Yeri kazandırdı ve hem vatandaşları hem de pazarcıları karmaşadan kurtardı. Kurban Bayramı’nda vatandaşların ücretsiz bir şekilde kurbanlarının kesileceği Kapalı Pazar Yeri, Kurban Bayramı’nın hemen ardından Pazar olarak hizmet vermeye başlayacak. Bu kapsamda Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, hem Binevler Kapalı Pazar Yeri’ni vatandaşlara tanıtmak hem kurbanlıkların ücretsiz bir şekilde kesileceğinin müjdesini vermek hem de komşuluk ilişkilerini canlandırmak amacıyla sabah kahvaltısı programı düzenledi.

“YAĞMUR VE ÇAMURDA KALMADAN ALIŞVERİŞ YAPACAKSINIZ”

Kahvaltının ardından mahalle halkına seslenen Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Binevler Mahallesi vatandaşlarının ve Pazar esnaflarının yağmur ve çamur altında kalmadan alışveriş yapacağını belirterek, “Binevler Mahallesi’nin güzel insanlarıyla soframızı paylaşma imkanı bulduk. Bizim inancımız, ‘Komşusu açken tok gezen bizden değildir’ der. Binevler Mahallemiz, geçmiş dönemlere nazaran çok daha iyi hizmetler aldı Allah’a şükür. Bakın burası İnşallah sokak ortalarında, caddelerin üzerinde sizler ve pazarcıları alışveriş yapmaktan kurtaracağız. Artık bu güzel mekanda, bu Pazar yerinde yağmur, çamur altında kalmadan alışverişinizi çok daha rahat biçimde yapabileceksiniz” ifadelerini kullandı.

“DEVLET BAŞKANIMIZ BİZE ÖZGÜVEN GETİRDİ”

Dört yıllık sürede Binevler Mahallesi’ne 4 milyon 375 bin TL değerinde yatırım kazandırdıklarını anlatan Başkan Mahçiçek, birlik ve beraberliğin önemine değinerek, ABD’nin iki bakanımıza yaptırım kararı almasına tepki gösterdi. Başkan Mahçiçek, “Şu dört senede sadece Binevler Mahallesi’ne harcadığımız para, 4 milyon 375 bin TL. Birçok yatırım yaptım ama bunlardan en önemlisi şu birlik ve beraberliğiniz, bütünlüğünüz. O bizi kuşatan, bize zarar vermek isteyen mahfiller var ya, bu birlik ve beraberliği gördükçe çatlayacaklar İnşallah. Bu milleti bölemeyecekler, defalarca bu ülkeyi, bu beraberliği, bu güzelliği bozmak için gayret ettiler. Bunları hep beraber yaşadık. Şimdi bakıyorsunuz Amerika, ‘İki tane bakanınıza yaptırım uygulayacağız’ diyor. Dün de sayın Cumhurbaşkanımız çıktı ve ‘bizde sizin iki bakanınıza yaptırım uygulayacağız’ diyor. Biz bundan on beş sene önce neydik kardeşlerim, Batı ne der acaba, Amerika ne der acaba, bize kızarlar mı acaba diye korkardık. Cumhurbaşkanımız var ya kardeşlerim bu Cumhurbaşkanımız, Devlet Başkanımız, bize özgüven getirdi, özgüven. Artık onların karşısına çıkıyoruz ve çatır çatır bize diz çöktüremezsiniz diyoruz. Bizi o tehditlerle yıldıramazsınız diyoruz. Bu özgüven Allah’a şükür yerleşti” dedi.

“EKONOMİK OLARAK ÇÖKERTMEYE ÇALIŞIYORLAR AMA...”

Türkiye’nin büyük ve güçlü bir devlet olduğunu altını çizen Mahçiçek, “Şunu da iyi bilin, halkı Müslüman olan bütün milletler bizimle beraber, o yönetimlerine bakmayın siz, emin olun ki hepsi bu ülkeye, bu devlet başkanına dua ediyorlar. Bizim de yapmamız gereken bu kardeşlerim. Tabloyu görüyorsunuz, sıkıntıları görüyoruz, bu defa da ekonomik olarak çökertmeye çalışıyorlar ama bunun da altından İnşallah kalkacağız. Gayret edeceğiz, çalışacağız, birliğimizi, beraberliğimizi, bütünlüğümüzü bozmayacağız İnşallah. Onlara Türkiye’nin büyük bir devlet olduğunu, güçlü bir devlet olduğunu, artık kendi sınırları içinde değil, etki alanı olan bir Türkiye olduğunu hep beraber göreceğiz. Ve Allah rızası için de bu ülkeyi yönetenlere dua edeceğiz. Çünkü onlara zarar vermek isteyen çok, dua etmemiz lazım, hem çalışıp hem dua edeceğiz” şeklinde konuştu.

“KOMŞULARIMIZI UNUTMAYACAĞIZ İNŞALLAH”

Komşuluk ilişkilerinin önemine değinen Başkan Mahçiçek, “Onun için komşuluklarımızı hatırlayacağız, bakın her yerde onu söylüyorum geçmişte komşular ne yapardı, akşamları birer tabak yemeklerini paylaşırlardı. Çocuklarını çarşıya ya da başka bir yere gidecekleri zaman kime emanet ederlerdi, komşularına emanet ederlerdi. Şimdi maalesef apartmanlarda kapı komşumuzu bile tanımıyoruz. Böyle olmaz, Peygamber Efendimiz, ‘Komşular arasındaki münasebetin ne kadar ileri derecede olması gerektiğini anlatıyor ki, neredeyse biz komşuları bir birinin mirasçısı yapacağız’ diyor. Neredeyse komşuları birbirinin mirasçısı yapacak kadar önemli görüyor Peygamber Efendimiz. Onun için komşularımızı unutmayacağız inşallah. İyi günde, kötü günde hep beraber olacağız İnşallah. Yoksa hiç endişe etmeyin biz hizmeti getiririz, doksan senede yapılmayanları dört senede yaptık Allah’a şükür. Ama bizim için esas olan bu güzellikler, bu bütünlükler, İnşallah yeni yılda küçük çocuklarımıza sahip çıkacağız, onlar bizim sermayemiz, başka sermayemiz yok. Mal mülk derseniz onların bir kıymeti yok, bu çocukları iyi yetiştirirsek bizim sermayemiz o. Yeni dönemde İnşallah beş altı, hatta yedi sekiz noktada üniversite hazırlık kurslarımız var. Tamamen ücretsiz, son sınıfta olan çocuklarımızı ya da mezun olan çocuklarımızı o kurslara gönderelim İnşallah. Kitaplarını, defterlerini, hocalarının paralarını biz ödeyeceğiz. Çocukları okutacağız İnşallah. Allah hepinizden razı olsun, bu sabah bizlerle beraber oldunuz. Başta İlçe Başkanımız Fırat Görgel, teşkilatlarımız, belediye meclis üyelerimiz olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ÜCRETSİZ KURBAN KESİMİ MÜJDESİ”

Binevler Mahallesi halkına ücretsiz kurbanlık kesimi müjdesi veren Başkan Mahçiçek, sözlerini şu şekilde tamamladı, “İnşallah yakın bir zamanda burayı açacağız, biraz bekliyoruz, sebebi de şu, Kurban Bayramı’nda burada kurban keseceğiz. Sizlerin kurbanlarını burada ücretsiz keseceğiz inşallah. Biz bir ihale yaptık, getireceksiniz burada sıraya gireceksiniz hiçbir kuruş para ödemeden kurbanlarınız kesilecek, alıp götüreceksiniz İnşallah. Ondan sonra da bayramın hemen ardından burayı sizlerin hizmetine açacağız İnşallah. Allah sizleri var etsin, yokluğunuzu vermesin İnşallah. Çocuklarınızla beraber, sağlık ve mutluluk içinde kazasız, belasız hayırlı , güzel ömürler nasip etsin.”

“24 HAZİRAN’DA BİZE ÇOK BÜYÜK DESTEK VERDİNİZ”

Vatandaşlarla bir araya gelmeyi önemsediklerini dile getiren AK Parti Onikişubat İlçe Başkanı Av. Fırat Görgel ise Binevler Mahallesi halkına 24 Haziran’da AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Görgel, “Öncelikle Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’e çok teşekkür ediyorum. Gerçekten bu organizasyonlar hem bizim örf ve adetlerimize hem de gelenek ve göreneklerimizi son derece katkıda bulunan ve belki de dünya telaşı içerisinde birbirimize ulaşmamızı sağlayan, birlikte olmamızı sağlayan bu önemli organizasyona çok büyük önem veriyoruz. Bir Pazar günü sabah saatlerinde kahvaltıyı sizlerle yapmanın mutluluğu içerisindeyiz. Katıldığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum, ayaklarınıza sağlık. İnşallah, bundan sonra da bu tür organizasyonlarda beraber olacağız. Aynı zamanda bir teşekkürü de sizlere ifade etmeden geçemeyeceğim. Çok yakın bir zamanda, 24 Haziran’da hep beraber bir seçimi atlattık. Allah sizlerden razı olsun, Binevler Mahallemiz ve bu çevredeki diğer mahallelerimizle beraber AK Parti’mize, yeni sisteme geçmede çok büyük destek verdiniz. O yüzden sizlere en derin sevgi ve saygımı sunuyorum. Çok önemli bir eşiği hep beraber geçtik ve bunda sizlerin katkısı çok öneliydi. Allah hepinizden razı olsun, İnşallah bundan sonraki süreçte hep beraber hissedeceğiz ki, bu yeni sistemle beraber bu güne kadar yapmış olduğumuz ve adeta duvarları süsleyen hizmetlerin hepsi belediyemizin hizmetleri. Hizmetlerimiz son derece hızlı bir şekilde devam edecek. Yeni sistemde bu hizmetlerin ilçeye kazandırılmasında daha çok rol oynayacak” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz