ATO'nun Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile geçen yıl Temmuz ayında imzaladığı protokol uyarınca başlatılan ve ATO İdea tarafından yürütülen Aktarlık Mesleği İçin Ulusal Meslek Standardı Hazırlama çalışmaları tamamlandı. Sektöre nitelikli iş gücünün yetişmesi için gereken bilgi, beceri, tavır ve tutumların belirlenmesi ve standart geliştirilmesi için ATO 23 No'lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi ve Aktarlar Derneği toplantılar yaptı. Bu toplantılarda ortaya konan sonuçlar, ilgili sektörlerin görüşüne sunulmasının ardından Aktar (Seviye 5) Meslek Standardı" onaylandı. Aktarlık Meslek Standardı daha sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından kabul edilerek 11 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Böylece Türk kültüründeki en eski mesleklerden biri olan aktarlığında artık meslek standartları olacak. Standartlar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken, aktarlar, “Geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili yardımcı profesyonel meslek mensupları” arasında sayılacak.

“BU İMZA İLE YETİŞECEK ELEMANLAR ÜLKENİN ÖNEMLİ BİR YARASINA MERHEM OLACAK”
Konuyla ilgili konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Sektörde mesleki yeterlilik vasfını kazanmış birçok elemana ihtiyaç var. Bu imza ile yetişecek elemanlar ülkenin önemli bir yarasına merhem olacak. Mesleki standarda kavuştuktan sonra aktar kardeşlerimizin işleri çok daha iyi olacak. İhracatla ülke ekonomisine sağlayacağımız katkı da artacaktır. Aktarlık mesleğini icra edenlerin bitki örtümüz konusunda gerekli bilgi, beceri ve donanıma sahip olması lazım. Türkiye ekonomisinin gelişmesi için gençlerimizi meslekli hale getirmeliyiz. Bu şekliyle gençlerimiz aktar dükkanında yaptığı işi geçici olarak görüyor. Aktarlık, mesleki standartların belirlenmesi ile belgeli meslek haline gelecek” dedi.

BİTKİLERİN GELENEKSEL KULLANIM ALANLARINI VE YAN ETKİLERİNİ DE BİLMELERİ GEREKECEK
Aktarlar, müşterinin talep ettiği ve kullanıma uygun oda kokusu, cilt bakım yağı, aromaterapi masaj yağı ve benzeri bitkisel sabit yağlar ile aromatik yağları hazırlayabilecek donanımda olacak. Ayrıca bu meslek grubunda çalışanların takviye edici gıdalarla ilgili mevzuatı, bitkilerde uçucu yağ, yağ elde etme yöntem ve tekniklerini, aktarlıkta kullanılan ürün türlerinin etken maddelerini, bitkilerin geleneksel kullanım alanlarını ve yan etkilerini de bilmeleri gerekecek.

 “DÜZENLEME BİZİM AÇIMIZDAN İYİ OLDU”
Yeni düzenlemeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kahramanmaraşlı aktar esnafı Muhammed Akkök, şunları söyledi: “Bence çok güzel oldu. Hatta geç kalınmış bir uygulama da diyebilirim. Her önüne gelen aktar dükkânı açıyordu ve insanları yanlış yönlendiriyorlardı. Bu şekilde daha iyi oldu. Artık aktarlık mesleği daha çok ivme kazanacak diye düşünüyorum. Aktarım diyen kişiler insanlara bilinçsizce farklı ürünler verebiliyorlar. Bu yüzden bu düzenleme bizim açımızdan iyi oldu.”

“İNŞALLAH BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ DAHA İYİ OLUR”
Bir başka aktar esnafı Celal Aydoğar ise, “Aktarlık mesleği önemli bir meslektir. Biz bu işe yıllarımızı verdik. Çok uzun zamandır elimizden geldiğince insanlara doğru ürünleri vermeye çalışıyoruz. Düzenlemenin çıkması bizim açımızdan olumlu bir gelişme. İnşallah bundan sonraki süreç daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz