Kahramanmaraş’ta doğan ve Türk edebiyatına damga vuran Nuri Pakdil, geçtimiz hafta içerisinde 85 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yummuştu. Kendisini devrimci bir Müslüman olarak tanımlayan ve Kahramanmaraş’ın ‘7 Güzel Adam’ının ağabeyi olarak bilinen Nuri Pakdil, Ankara Hacı Bayram Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Taceddin Dergahı’nda defnedilmişti. Nuri Pakdil’in vefatı, sevenleri ve Kahramanmaraş halkını derin bir yasa boğarken, Pakdil, Türkiye’de ve çeşitli Müslüman ülkelerinde anılmaya devam ediyor. Nuri Pakdil için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nce Ulu Camii’nde mevlid-i şerif okutulurken, pilav dağıtıldı. Kahramanmaraş halkının yoğun ilgi gösterdiği mevlid ve pilav dağıtımına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, İmran Kılıç ve Habibe Öçal, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda edebiyatsever katıldı. Pakdil için Cuma Namazı öncesinde mevlid-i şerif okunurken, dualar edildi. Namaz sonrası ise katılımcılara  Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nce pilav ikramında bulunuldu. 

“NURİ AĞABEY HEM HAYATIYLA HEM DE ÖLÜMÜYLE BİZE GÖSTERDİ”
Mevlid-i şerif ve pilav dağıtımı sonrası açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Pakdil’in güzel bir hayat yaşadığını ve güzel bir şekilde uğurlandığını belirterek, “Üstad Nuri Pakdil’in anısına yemek ikramında bulunan Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Bugün Üstad Nuri Pakdil için hem Kuran-ı Kerim tilaveti yapıldı hem de mevlid-i şerif okundu, dualar edildi. Güzel bir insandı, hoş bir sada bıraktı. Bizim önümüzde duruşuyla, tavrıyla örnek oldu. Güzel bir hayat yaşadı ve güzel bir şekilde aramızdan ayrıldı. Bence bu insandan geriye kalan şu gördükleriniz. Eğer her birimiz bu dünyadan ayrıldığımızda hayırla yad edilebilirsek, arkamızdan güzel şeyler söyleyebilirlerse, dua ederlerse güzel bir hayat yaşamışız demektir. Bunu Nuri ağabey hem hayatıyla hem de ölümüyle bize gösterdi. Allah rahmet eylesin. Kahramanmaraş’ımızın edebiyatta, şiirde, dava adamlığında büyük bir değeriydi. Yokluğunu çok hissedeceğiz ama onun manevi mirasını yaşatmak için, onun bize bıraktığı duruşu, ruhu, heyecanı yaşatmak için hem bizler hem Büyükşehir Belediyesi hem de Kahramanmaraş üzerine düşeni yapacaktır” dedi.

“NURİ AĞABEYİN KARAKTERİ KAHRAMANMARAŞLI KARAKTERİDİR”
Nuri Pakdil’in Kahramanmaraşlı karakterine sahip olduğuna dikkat çeken Ünal, Nuri Pakdil’e borçlu olduğunu da belirterek, “Nuri Pakdil ağabeye ben borçluydum, ona bir sözüm vardı. Bizim bahçede İstanbul’dan, Ankara’dan dostları da toplayıp ona yemek sözü vermiştim. Ama maalesef bu sözümüzü gerçekleştiremedik. Nuri ağabeyin karakteri Kahramanmaraşlı karakteridir. Yani, Nuri Ağabeyin hassasiyetlerine, duyarlılığına, kalbine, zihnine, şiirine, diline baktığınız zaman orada Kahramanmaraş’ı görürsünüz. Bu yüzden Kahramanmaraş’ı anlamak için Erdem Beyazıt’ı anlamak gerekir, Nuri Pakdil’e bakmak gerekir, Cahit Zarifoğlu’na, Aşık Mahzuni’ye, Bahaettin Karakoç’a bakmak gerekir. Çünkü Kahramanmaraş bir edebiyat ve şiir şehridir. Şiir gibi yaşadılar ve şiir gibi vefat ettiler. Dualarla, tekbirlerle son yolculuğa uğurlamıştık, Allah mekanını cennet etsin” ifadelerini kullandı.

“BİR CADDEYE NURİ PAKDİL’İN ADINI VERECEĞİZ”
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise Nuri Pakdil’in adının kentin çeşitli bölgelerinde yaşatılacağını belirterek, “Bu şehrin bu ülkenin yetiştirdiği çok değerli şairimiz, edebiyatçımız Üstat Nuri Pakdil ağabeyimizin hatırasına burada Ulu Camimizde bir Mevlidi Şerif okuttuk. Kendisini geçen Cumartesi günü ebediyete uğurladık. Ruhu şad olsun, Allah rahmet eylesin. Tabii Sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi bizler faniyiz. Geliyoruz, geçiyoruz. Sonuçta bu dünyayı terk ettiğimizde arkamızda ne bıraktığımız önemli. Ama bakın şu coşkuya şu kalabalığa baktığımızda Nuri ağabeyin çok şey bıraktığını görüyoruz. Ben adaylığım süresince kendisini ziyaret etmiştim. Seçildikten sonra da bana ziyarete gelmişti. Benden bir talebi vardı.  “Sen benim ismimi bir caddeye verecek misin?” dedi. Bende tabii Nuri ağabey dedim. Ama sağlığında bunu yaşatamadık. Artık onu bir vasiyet olarak algılıyoruz. İnşallah Nuri ağabeyimize yakışır bir caddeye onun ismini vererek yaşatacağız” şeklinde konuştu. 

NURİ PAKDİL KİMDİR?
Nuri Pakdil, 1934 senesinde Kahramanmaraş’ta doğmuştur. İlkokuldan itibaren yazmaya başlayan ve ortaokulda iken tanıştığı Büyük Doğu hem düşünce ve hem de yazı macerasına ivme kazandırdı. 1954 - 1955 yıllarında lisede beraber eğitim gördüğü iki arkadaşı ile birlikte 'Hamle' isimli edebiyat dergisini çıkardı. Kahramanmaraş’ta çıkan Demokrasiye Hizmet ve Gençlik gazetelerinde yazıları yayınlandı. Bir süre Yeni İstiklâl Gazetesi’nde sanat sayfaları düzenledi.
1965 yılında Nuri Pakdil, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Yazar Nuri Pakdil, üniversite yıllarında Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç gibi şair, edebiyatçı ve düşünürlerle yakın ilişkiler kurdu. 1965 yılında mezun olduktan sonra 1967 yılına kadar Hukuk Müşavirliği yaptı. Avukatlık stajını tamamladıktan sonra bu mesleği ilkelerine ters bulan Pakdil, avukatlık yapmadı. 1967 yılından 1973 yılına kadar Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı. 1969 yılında Edebiyat Dergisi'ni çıkardı. 1972 yılında da Edebiyat Dergisi Yayınları'nı kurdu ve 1984 yılına kadar devam etti. Edebiyat Dergisi Yayınlar 1972 ile 1984 yılları arasında 18'i Nuri Pakdil'in imzasını yaşayan 45 kitap yayımladı. Paris ve Roma'ya giden Nuri Pakdil, bu gezideki izlenimlerini Batı Notları adlı kitabında anlattı. Nuri Pakdil, Edebiyat Dergisi’nde yazanlara müstear isimler takmakla meşhurdu. Kendisinin de 16 farklı ismi vardı. En çok "Ebubekir Sonumut" adını kullanıyordu. 
1984 yılında kitap yazmaya ara verdi. 28 Şubat 1997 tarihinde Edebiyat Dergisi Yayınları’ndan çıkardığı “Sükût Sûretinde” isimli kitabıyla suskunluğunu bozdu ve ard arda kitaplar yayınlamaya başladı. Kasım 2014’te Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü’nün ilkini aldı. Ankara’da yaşayıp da Ankara‘dan nefret eden Nuri Pakdil'in en sevdiği şehirler sırasıyla Mekke, Medine, Kudüs, Şam, İstanbul, Bitlis, Paris'tir. Yazar Nuri Pakdil, bugüne kadar hiç evlenmemiştir.


(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz