Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, 2016 yılının genel olarak kurak geçmesinden dolayı birçok üründe kayıplara yol açtığını ve bu durumun çiftçiye genel anlamda zarar verdiğini belirterek, bu yılki en verimli ürünün ceviz olduğunu söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kahramanmaraş’ta 2016 yılının tarımını hakkında değerlendirmelerde bulundu. 2016’nın diğer yıllara oranla çok daha fazla kurak geçtiğini söyleyen Çetinkaya, yağışların kent genelinde yeteri kadar olmadığını kaydetti. Meyve ve sebzede döllenme döneminin sıcaklara denk geldiğini ifade eden Çetinkaya, buna bağlı olarak birçok üründe kayıpların yaşandığını belirtti. Ürünlerin bol olduğunu ancak ürünlerin kalitesinin düşük olduğunu dile getiren Çetinkaya, kalitenin düşük olma nedeninin ise sıcaklığa bağlı olarak mantar gibi salgın hastalıların çoğalmasından dolayı olduğunu kaydetti. Kahramanmaraş’ta şu anda ceviz hasadının halen devam ettiğini söyleyen Çetinkaya, bu yılki ceviz hasadının beklentinin üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

‘ÜRÜN BOL AMA KALİTE DÜŞÜK’

Bu yıl ürünün bol olduğunu ancak kalitenin düşük olduğunu ifade eden Çetinkaya, sözlerinin devamında şunları dedi: “Kahramanmaraş’ta 2016 yılı kuraklıkla başladı. Kahramanmaraş genelinde 2014 yılında yaşamış olduğumuz bir kuraklığa neredeyse benzer oldu. Yağışlar kent genelinde yeterli düzeyde olmadı. Bu da sebzelerde bağ bahçelerde istenilen ekimlerin yapılamamasına neden oldu ve dolayısıyla çiftçilerimizin zararına oldu. 2016 yılının ilk yarısına baktığımızda da kuraklık olması hava sıcaklıklarının normal seyrin üstünde olması birçok üründe de zarara neden oldu. Meyve ve sebzede döllenme dönemi sıcaklıklara denk geldiğinden ürünlerimizde kayıplar yaşandı. Genel olarak 2016 yılı tarımda çiftçi ve üreticilerimiz için biraz sıkıntılı geçti diyebiliriz. Bu durum hasat zamanında da kendini göstermeye başladı. Sıcaklığın yüksek seyretmesi buna bağlı olarak suyumuzun az olması birçok üründe kalitenin düşmesine de neden oldu. Ürün çok olmuş olabilir ama ürün kalitesi bakımında kötü oldu. Mantar gibi salgın hastalıkların çoğalmasına neden oldu.” 

CEVİZ ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Kahramanmaraş’ta ceviz hasadının çiftçinin beklentisinin üzerine bir ürün verdiğini söyleyen Çetinkaya, ancak yine kuraklığa bağlı olarak cevizlerde de bazı sıkıntıların meydana geldiğini kaydetti. Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta bu günlerde ceviz hasadı devam ediyor. Şu anda da cevizlerde kabuk kavlatma işi yapılıyor. Pazarlarda da cevizler satışa sunulmaya başlandı. Bu yılki ceviz hasadı beklentinin üstünde diyebilirim. Kahramanmaraş ceviz bakımından bu yıl verimli bir sezon geçirdi. Ama cevizlerde de yine kuraklığa bağlı olarak sıkıntılar oldu. Cevizlerde yanıklar oluştu. Tabii bu da hem fiyata yansıyor hem de tüketicinin çok da memnun kalmamasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz