Kahramanmaraş'ın kültür ve turizm değerlerini geleceğe taşımak ve sürdürülebilir bir şekilde gelişimini sağlamak amacıyla yerel verilerin konuşulacağı çalıştay Cumartesi günü gerçekleşecek. Çalıştay öncesi gazetemize konuşan AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir, 2016 yılının turizm yılı ilan edileceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın öncülüğünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilecek olan 'Turizm Çalıştayı' için 2 bakan Kahramanmaraş’a geliyor. Kültür ve Turizm Bakanı olduktan sonra memleketi Kahramanmaraş'a sık sık ziyaretlerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, bu kez Kahramanmaraş'ta düzenlenecek olan 'Turizm Çalıştayı' için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile memleketi Kahramanmaraş’a gelecek.

TÜM İMKANLAR SUNULACAK
Kentin turizm varlıklarının masaya yatırılacağı Çalıştayda yapılan projeler ve yapılması gereken çalışmalar konuşulacak.Kahramanmaraş'ın turizm potansiyelinde bilinen değerlerin tartışılıp öncelik sırasının tespiti ve turizm yol haritası oluşturulacak. Çalıştayda şehrin turizminde altın çağ yaşanması için tüm imkanlar seferber edilecek. Cumartesi günü Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal tarafından yapılması planlanan Turizm Çalıştayı’nda masaya yatırılacak ve Kahramanmaraş turizmi adına önemli rol oynayan projeler ve yatırımları Çalıştay öncesi Manşet Gazetesi’ne anlatan AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir, Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mücahit Dalkara’nın sorularını cevapladı.

TURİZM YILI İLAN EDİLECEK
2016’nın turizm yılı ilan edilmesi için tüm imkanların seferber edileceğininin altını çizen İl Başkanı Özdemir, Turizm Çalıştayı’nın Kahramanmaraş’ın ekonomisine ve prestijine etkisini, hangi bölgelerin ele alınacağını, nelerin konuşulacağını, Germenicia antik kentin açık hava müzesine çevirileceğini ve Germenicia’nın gün yüzüne çıkmasına çok az kaldığını, Çalıştaydan sonraki iş istihdamını, Kahramanmaraş turizminin alt yapısını ve Gavur Gölü’nün son durumunu anlattı. Özdemir, Kahramanmaraş Kalesi’nin yıllardır konuşulduğunu ve Germenicia’nın da gün yüzüne çıkarıldığında yüzyıllardır varlığını sürdürebileceğini söyledi.

İşte Özdemir’in cevapları:
Turizm Çalıştayı’nın Kahramanmaraş’ın ekonomisi ve prestijine nasıl bir etkisi olur?
Kültürel varlıklarımızın çok farkında değiliz. Aslında çok güzelkültürel varlıklarımız ve turizme açılabilecek alanlarımız var. Tüm bunların varlığını ve güzelliğini ortaya koyarak pazarlanmasını sağlayacağız. Elimizde böylesine bir güzellik varsa bunu başka insanların görmesini de sağlamak ve buraları hem gezmek hem de Kahramanmaraş’a bir ekonomik getirisi olsun, ticari hayat oluşsun amacındayız. O nedenle Kahramanmaraş’ın ticari hayatına, esnaflarımıza, otobüs şirketlerimize belediyelerimize katkısı olacaktır.

Kültür Çalıştayı’nda şehrin hangi bölgeleri ele alınarak neler konuşulacak?
Birçok başlık var. Kahramanmaraş’ta Germenicia’dan kaleye kadar oluşan bir kültür yolunun oluşmasıyla ilgili bir çalışma olacak. Andırın Göksun arasında ki 4 tane kalenin bulunduğu yolun bir kale yolu olarak kültüre ve turizme açılacak. Kahramanmaraş Kalesi’nin etrafının açılması ve kalenin arkasında bir açık hava müzesi oluşturulması ve bunun yanı sıra bakanlığımız ve büyükşehir belediyemizin birlikte hareket ederek planladığı tren istasyonun bulunduğu bölgeye büyük bir kongre merkezi olacak. Kongre Merkezi ile birlikte oradaki eski binalarda muhafaza edilerek buranında Kahramanmaraş’ın ticaretine çok büyük bir katkısının olacağını düşünüyorum. Kültür ile ilgili birde bunun turizm ayağı var. Turizm ayağında elimizde ki varlıkların diğer şehirlerdeki insanlara tanıtılmasıdır.

Germenicia Antik Kenti için nasıl bir proje düşünülüyor?
Bakanlığın bu planlamasına henüz vakıf değiliz. Bakanımız bununla ilgili ayrıntıları çalıştayda detaylandıracaktır. Sergilenme yöntemi ile ilgili henüz bir bilgim yok.

Germenicia için çalışmalar ne zaman başlayacak?
Germenicia ile ilgili çalışmalar belli bir aşamaya geldi. Çalışma alanı da belirlenmiş durumda artık bu alanın kamulaştırılmasının tamamlanması ve bunun kültür ve turizme veya ziyaretçiye açılması konusu önemlidir.

Çalıştayla birlikte iş istihdamı artacak mı?
Kültür Turizm Çalıştayı’nın devlet kadroları yönüyle bir artısı yok. Ticari hayatı geliştirme ve yeni ticaret alanları oluşturma yönüyle tabi ki katkısı olacaktır. Yeni turizm şirketleri, tur operatörleri kurulacak ve ziyaretçileri şehrimize getirecek yeni servis araçları oluşacak. Yani kafeteryalar, restoranlar oluşacak. Bununla birlikte ticaretin yolu açılacaktır.

Turizm altyapısı ne duruma gelecek?
Turizm altyapısı bu il planda ülke içinde ki turistlerin Kahramanmaraş’a taşınmasını sağlamaktır. Bizim bölgemizde Gaziantep’te bir mozaikler var. Adıyaman’da Kahramanmaraş’ta çok önemli mozaikler ve kültür yolu var. İnsanların bu bölgede dolaşmasını ve bu imkânlardan faydalanmasını sağlayacak, şehirlerinde ortak çalışacağı bir organizasyon yapmak gerekir. Bizim için asıl olan Kahramanmaraş’a bir turist geldiği zaman onu şehrimizde tutacak alanlar ortaya çıkarmaktır. Germenicia’yı gezdikten sonra orada zaman geçirmesi gerekir ve orada zaman geçirdiğinde Kahramanmaraş’ın başka güzelliklerinin olduğunu da görülecektir.

Çalıştay ile birlikte kaç yıllık plan oluşturulabilir?
Bununla ilgili bir şey söyleyemem. Bu plan bakanlığın öngörüsüdür. Ama şunu söyleyebilirim ki bizim turizm ve kültür varlıklarımız 5 günde 10 günde gezilerek tamamlanacak ve arkasından yenilerinin planlanmasını gerektirecek bir çalışma değil. Kahramanmaraş Kalesi yıllardır var ve Germenicia’da yüzyıllardır burada varlığını sürdürebilecek. O nedenle çalışmanın kaç yıllık yapılacağı değil de daha ne kadar uzun süre bu hareketi sağlayabilirizi planlamamız gerekir.

Germenicia Bölgelerinde açık hava müzesi yapılabilir mi?
Bu konuyla ilgili büyükşehir belediyemiz ve bakanlığımız ortak hareket edecektir.

Yöresel ürünlerimizi dışarıya pazarlayabilmemiz için ne gibi çalışmalar yapılabilir?
Germenicia, kale ve bahsettiğim kültür yolu bu konuda bize çok iyi doneler veriyor. Germenicia’dan kaleye kadar bir kültür yolu oluşturduk ve o kültürel alan içerisinde kafeteryalarımız lokantalarımız var. Kültür evlerimiz ve otantik kıyafet ve ürünlerimizin bulunduğu mağazalar var. Yöresel yemeklerimizin bulunduğu restoranlar var. Bunların hepsi bir arada olmalı ve her bulunduğu yerde insanlar bir sonraki gideceği yer ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Restoranda yemek yerken bakırıyla ve işlemeleriyle ünlü Kahramanmaraş’ta yerler olduğunu görebilmelidir. Artık insanlar bu konuda ortak hareket etmelidir. Tüm bunlar yapılırsa Kahramanmaraş’ın yöresel yemekleri, tarihi dokuları da ön plana çıkar.

Gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen doğal güzelliklerimizden olan Gavur Gölü ile ilgili son durum nedir?
Gâvur Gölü için DSİ’de yaptığım görüşmede Gâvur Gölü bir alana endekslenmiştir. Etrafa daha fazla yayılması da önlenmiştir. Bunun bir turizm alanı olarak düzenlenebilmesinin maliyetinin ne olduğunu bilmiyorum. Bir şey elde ederken onun meydana getirdiği zararıda görmek gerekir. O nedenle bunun bize nasıl getirisinin olacağını bilmiyorum. Kültür Bakanımızın talimatıyla Kahramanmaraş’ın doğal güzellikleri ile ilgili şelaleri, kaleleri ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Biz mevcut olan doğal ve kültürel varlıkları ticari hayata kazandırılmasının maliyeti ve getirisinin hesaplarıdır.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın desteği ile 2016 yılını turizm yılı ilan edebilir miyiz?
Kahramanmaraş içinde ülkemiz içinde turizm yılı ilan edilebilir. Bakanımızı yakından izliyorum. Türkiye’de ki krize rağmen terör olaylarına rağmen bütün dünya ülkelerini ziyarete gidiyor ve bizim turizmde ne kadar ileri düzeyde olduğumuzu anlatıyor. Yurtdışından gelecek turistler ile ilgili konularda 6 bin dolara kadar finansman sağlıyor. Ülke turizminin mevcut kriz ortamına rağmen iyileştirilmesi için çok çaba sarf ediliyor.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Cumartesi günü yapılacak çalıştayda Kahramanmaraş’ın doğal güzellikleri, turizm varlıkları, şairleri, yazarları düşünce adamları ele alınacak. Kahramanmaraş’ı çok yönlü ele alacağız. Somut önerilerle en çok öne çıkan fikirlerinde hayata geçeceğini düşünüyoruz.
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz