AKSU TV ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırladığı ve her hafta pazartesi günleri canlı olarak yayınlanan “Toprağın Bereketi” TV programı ile çiftçiler bilgilendiriliyor.

Her hafta AKSU TV ekranlarında yayınlanan 'Toprağın Bereketi' adlı TV programının bu haftaki konuğu Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. M. Murat Aslan oldu. Çiftçilere yönelik birçok konunun ele alındığı programda bu hafta 'Biyoteknik' konusu ele alındı. Soru cevap şeklinde devam eden programda şunlar konuşuldu:

BİYOTEKNİK MÜCADELE NEDİR?

Zararlıların üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeleri kullanarak normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemlere “Biyoteknik Yöntemler” adı verilir.

NASIL YAPILIR?

Feromon tuzak sistemleri veya cezbediciler, yumurtlamayı engelleyiciler, uzaklaştırıcılar, beslenmeyi engelleyiciler, kısırlaştırıcılar, böcek gelişmesini engelleyiciler, böcek gelişmesini düzenleyiciler ve kısır böcek salma yöntemi gibi bazı doğal veya sentetik bileşik ya da yöntemler kullanılarak yapılır.

NERELERDE KULLANILIR?

Elma iç kurdu, salkım güvesi, şeftali güvesi, doğu meyve güvesi, kiraz sineği, akdeniz meyve sineği, zeytin sineği, sebzelerde ve pamukta yeşil kurt, pembe kurt gibi zararlılarla mücadelede kullanılmaktadır.

BİYOTEKNİK MÜCADELENİN AVANTAJLARI

Sadece uygulandığı zararlıyı hedef alır. • Mücadele zamanının tespitinde kullanılır. • Seçici olmaları ve toksik olmamaları nedeniyle doğayı ve doğal dengeyi korumaktadır. • Üst üste aynı alanda kullanılmaları durumunda kimyasal mücadeleye olan ihtiyacı azaltır ya da tümüyle ortadan kaldırır. Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan emiralioğlu ‘ Bitkisel üretimde kalıntının en etkin çözümü biyolojik & biyoteknik mücadeledir. Biyolojik ve biyoteknik mücadele yapanlar desteklenmektedir. Bizlerde Kahramanmaraş’ta biyoteknik mücadelenin yaygınlaşması için eğitim ve yayım çalışmaları yapmaktayız. Bu eğitim ve yayım çalışmaları neticesinde umut ediyorum ki ilerleyen yıllarda ilimizde de biyoteknik mücadele yayınlaşacaktır’ dedi.

Haber Merkezi

 

 

 

 

Editör: Mahmut Beyaz