2011 yılında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kamulaştırılarak turizme kazandırılan “Maraş Güzeli” mozaiğinin bulunduğu ev ve çevresinde yeni kazı çalışma alanları başlatıldı.  Kahramanmaraş Valiliği’nin himayesinde, Ticaret ve Sanayi Odası'nın projesiyle başlatılan çalışmalar kapsamında bölge, restorasyon çalışmaları tamamlanarak bir an önce turizme kazandırılmayı hedefleniyor. Bu kapsamda, düzenlenen programla Mozaiklerin bulunduğu alanda yeni çalışmalar için start verildi.


Programda konuşan Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, “Kahramanmaraş geçmişten günümüze kadar birçok medeniyete yerleşim sahası olmuştur. Bu önemli sahalardan birisi de Germenicia Antik Kenti’dir ilimizin Dulkadiroğlu İlçesi sınırlarında yer alan antik kentin bölgede ilk çalışmaların başladığı 2007 yılından bu yana 33  ayrı noktada yapılan kazı çalışmaları        neticesinde antik kente ait taban mozaikleri ve birçok yapı kalıntıları tespit edilmiştir. Bu noktalardan 6’sında valiliğimiz koordinasyonunda Kahramanmaraş Müze Müdürlüğümüzce , arkeolojik kazı gerçekleştirilmiştir. Bu alanlardan Şeyh Adil Mahallemizde ki 24 ada 2 ve 3 No’lu parseller  Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi odamız tarafından kamulaştırılmış ve 2015 yılında yapılan kazı çalışmaları neticesinde 2018 yılında Kültür ve turizm bakanlığımızın onayları ile ücretsiz olarak vatandaşlarımızın  ve misafirlerimizin ziyaretine açılmıştır. 2021 yılı itibariyle de 6 parselden oluşan daha önce kazısı yapılmayan 4 adet parselin kazısını yaparak, ziyarete açılmasına gayret edeceğiz.  Bu bağlamda parseller üzerinde yer alan günümüz evleri valiliğimiz koordinasyonunda belediye tarafından yıkılacak olup, kültür turizm ve müze müdürlüğü tarafından arkeolojik kazı çalışması yapılacaktır. Arkeolojik kazıların tamamlanmasına müteakip mahallede ki ilgili ada ve parselin tamamının ziyarete açılmasına dair duvar örgüsü, çatı aydınlatma, restorasyon ve ziyaretçi seyir platformu gibi gerekli tüm çalışmalar ticaret ve sanayi odamız tarafından yaptırılacaktır.  Kültür ve turizm bakanlığının onayları doğrultusunda düzenlene n protokol kapsamında çalışmalar tüm hızıyla devam edecektir” ifadelerini kullandı.  

‘SİYASETÇİ VE STK’LAR BİR ARAYA GELDİ’

Kahramanmaraş AK Parti Milletvekili Ahmet Özdemir, ise: “İşadamlarımız ve şehrimizin kültürü ile ilgili yapılan çalışmalar çok değerli. Bu şehrin milletvekili, hizmetkarları olarak kent için yapılan her türlü çalışmalara hazırız. Hazırlanan bu proje Kahramanmaraş’ın tarihini daha iyi gün yüzüne çıkaracak bir çalışma. Bu çalışmanın 2 boyutu var; bir tanesi bu eserlerin ortaya çıkması ve insanların burayı daha iyi ortamda ziyaret etmesini sağlamak.  Diğeri ise, bu bölgede oturan vatandaşlarımızın bir beklentisi vardı. Burası 904 hektar bir alan. 2009 yılında buranın büyük bir kısmı sit alanı ilan edildi. Bölgenin gelişmemesinin bir diğer nedeni de o sit alanı vasfı.  Bu vasıftan bu bölgeyi kurtarmak için ciddi bir çaba sarf ettik. Girişimlerimiz sonucu Kültür Bakanının talimatıyla kullanılmayan alanların sit alanı vasfından çıkarılması kararı alındı.  Bölgeyi bir turizm merkezi haline getireceksek bura da ki ticaret alanlarını, yeme içme mekanlarını, kafelerin ve restoranlarında kurulması için girişimler yapılacak.  Dulkadiroğlu Belediyesi’nce yapılan çalışmalar tamamlandığı zaman bölgenin gelişmesi hızlanacaktır. Şimdi hem buranın turizme kazandırılması hem de bölgenin ticari hayatının ve ekonomisin canlanmasını gerçekleştirmek için Kahramanmaraş’ın siyaseti ve sivil toplumu bir araya geldi.”

‘ELİMİZDE Kİ KIYMETLERLE BÜYÜK GÜÇ OLUŞTURACAĞIZ’

Şiirin başkenti olan Kahramanmaraş’ta güç birliği oluşturacaklarının mesajını veren Milletvekili Özdemir, “Birlikten kuvvet doğar. Birlikte hareket edildiği zaman çözülemeyecek bir sorun yoktur. Elimizde büyük imkanlar var. Bu imkanlarla bu kültürel ve tarihi yapıyı gün yüzüne çıkaracağız.  Burada bir kültür restorasyonu oluşturacağız. Bu bölgeden kaleye gitmek isteyenler yürüyerek gidebilecek.  Biz kalbiyle konuşan insanların bir dönemin edebiyatına yön vermiş insanlar Kahramanmaraş’ta yetişmiş. Biz de elimizde ki kıymetleri bir araya getirerek, inşallah Kahramanmaraş’ımızı sadece şiirin ve edebiyatın değil, aynı zamanda kültürün ve sanatın  başkenti haline dönüştüreceğiz” diye konuştu.

‘KAHRAMANMARAŞ TURİZMİ GELİŞECEK’

Projenin hayata geçmesinde öncülük eden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Şahin Balcıoğlu, yapılacak olan restorasyonla sadece bölgenin değil, Kahramanmaraş turizminin gelişeceğini söyledi. Balcıoğlu: “2008 yılın ilk keşfi yapılan Germenicia Antik Kenti için Kahramanmaraş bürokrasisi var gücü ile çalıştı ve bu bölgeyi turizm kazandırdı. Özellikle AK Parti Grup Başkanvekilimiz Mahir Ünal, Kültür ve Turizm Bakanlığı döneminde buraya kaynaklar aktararak kamulaştırma işlemlerini tamamladı.    
Germecia Antik Kenti çevresinde düzenleme yapmak ve yine bu bölgede bir kafe oluşturmak üzere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde kolları sıvadık. Amacımız bu bölgeye gelen turist sayısını arttırmak ve böylesine önemli bir değeri estetik hale getirmektir. Bölgede oluşturmayı düşündüğümüz kafe ile de sosyal medya gücüyle bölgenin reklam potansiyelini yükseltmeyi hedefliyoruz. Harekette keramet vardır dedik işe koyulduk. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmede ki en büyük cesareti sayın valimizden aldım. Biz bu bölgeyi tanıtmak isterken, aynı zamanda şehrimizi de tanıtmış olacağız. Sonuçta bölgeyi ziyarete gelen şehrimizi de gezecek, burada yemek yiyecek. Bunun yanında mutlaka bir dondurmada yiyecek, oyma sandık alacak. Bu sirkülasyon bu şekilde kar yumağı gibi büyüyerek gidecek.”

Editör: Mahmut Beyaz