Kahramanmaraşlı gençlerin bir araya gelerek kendi imkânlarıyla çekmeye karar verdikleri Plaka 46 dizisi filme dönüştürüldü. Oyuncu ve çekim kadrosunun tamamı Kahramanmaraşlılardan oluştuğu şehrin ilk ve tek filmi ‘Plaka 46 Son Yarış’, drama türüyle 21Kasım’da izleyiciyle buluştu. Youtube’da gösterime giren film, 10 yaşındaki küçük bir kız çocuğunun hayatını kurtaran gençlerin hikâyesini anlatıyor. Ellerindeki imkânlar doğrultusunda çektikleri Plaka 46 Son Yarış’ın sosyal medya platformlarında yayınlanmış Kahramanmaraş’ın en iyi filmi olduğunu söyleyen filmin yönetmeni Alihan Emir, Kahramanmaraş’tan gerekli destek alamadıklarını söyledi. Plaka 46 internet dizisiyle 1,5 yılda birçok kişiye ilham kaynağı olduklarına da değinen Emir, “İnsanlar Kahramanmaraş’ta Plaka 46’yı gördü yeni yeni projeler üretmeye başladılar, bu beni çok mutlu ediyor” diye konuştu.

“FİLM SOSYAL MECRADA KAHRAMANMARAŞ’TA EN İYİSİ”

Genç Yönetmen Alihan Emir, gazetemize yaptık açıklamada şu ifadeler yer verdi: “Hepimizin bildiği gibi plaka 46 dizi olarak başlamıştı, plaka 46 dizisi bizimde yaşamış olduğumuz talihsizliklerden dolayı çok rağbet görmedi. İnsanlara da Plaka 46 ekibi bir iş yapamadı dedirtmemek için bir filmini yapalım dedik. Filmi de gayet iyi oldu. Bir işi yaptığın zaman önce kendi içime sinmesi gerekiyor. Elimizdeki imkânlara göre şu anda çıkarttığımız film sosyal mecrada Kahramanmaraş’ta en iyisi. Ama izlenme konusunda destek konusunda hala sıfırız. Memleketimiz bu konuda biraz daha geride. Destek konusunda bizim kendi kabuğumuzu kırmamız gerekiyor. Filmi izledikçe insanların bize karşı tepkisi değişiyor. Elimizde bir dizi var son çıkartmış olduğumuz film var. İnsanlar filmi izledikten sonra plaka 46’ya bakış açıları değişiyor. Bu kez olmuş dedirttik dedik.

“PLAKA 46 SON YARIŞ SONUNDA AĞLATTI”

Filme türü de drama olduğu için biraz da hüzünlü film izleyenler genelde duygulanıyor. Hatta filmin son sahnesi gerçekten ağlatıyor. Bizim film için ‘Plaka 46 Son Yarış Sonunda Ağlattı’ diye sloganımız var. Biz normalde bu filmi sinemada gösterime sokacaktık ama maalesef pandemiden dolayı sinemalar kapandığı için yine kendi Youtube kanalımızda yayına verdik. Bu konuda biz de kendimizi geliştiriyoruz, bir sonraki projelerde de olsun hani kendi ekibimizde olsun gelişim sürecini yönetmen olarak oyuncularımı görüyorum. Dizideki rolleri ile şimdi film arasında gerçekten dağlar kadar fark var. Bu da onların iyiye doğru gittiğini gösteriyor.

“BİZ ELEŞTİRİYE HER TÜRLÜ AÇIĞIZ AMA HAKARET OLMADIĞI SÜRECE”

Hiçbiri profesyonel oyuncu değil, insanlar eleştiri yaparken tadında yapmalı. Eleştiri her zaman iyidir gelişimi sağlar ama bizim Kahramanmaraş’taki insanlar eleştiri boyutunu abartıyorlar. Eleştiri değil de biraz daha hareket boyutuna geçiyor, bunlar çok yanlış şeyler. Biz eleştiriye her türlü açığız ama hakaret olmadığı sürece. Gelen yorumlar sevindirici ileriye doğru ümit verici. ‘Başardık’ bu kelime benim için önemli. Önümüze çok engeller çıktı, hiçbir zaman pes etmedik.

“KAHRAMANMARAŞ’TA İLK VE TEK FİLMİ DEMEMİZİN SEBEBİ...”

Kahramanmaraş’ta ilk ve tek filmi dememizin sebebi; daha önceden çekilmiş sinema filmi var keza dizi de var ama hiçbir kendi memleketimizin insanlarından değil, bir tek Rabbine Dön Filmi’nin yapımcısı Kahramanmaraşlıydı onunu haricinde gelen oyuncular olsun, çekim ekibi olsun şehir dışından geldiği için ben yerel saymıyorum. Bizim filmimiz oyuncu kadrosuyla hepsi tam memleketimizin adamları bu yüzden Kahramanmaraş’ın ilk ve tek filmi diyoruz. Bundan ötürü.

“İNSANLARIN BİR İLHAM KAPISI OLDUK”

Biz Plaka 46’ya nereden baksak 1,5 yıl olacak. 1,5 yılda çok şey gördük geçirdik, büyük tecrübeler ettik, insanların bir ilham kapısı olduk. İnsanlar Kahramanmaraş’ta Plaka 46’yi gördü yeni yeni projeler üretmeye başladılar, bu beni çok mutlu ediyor. Ben zaten yola çıkarken planlarımın başında bu geliyordu. Kahramanmaraş’ta bu işlerin biraz daha genişlemesi, üretimin daha çok artması bunlar iyi şeyler fakat biz bu işe başlayalı 1,5 sene oldu, ben bu işin 6-7 sene eğitimini gördüm, kamera arkası deneyimlerim oldu, biraz da gördük geçirdik diyelim. Tabi ki bizim de eksikliklerimiz var ama işi bilmeyen adamlar bu işin başına geçmeye çalışıyor. Geçmeye çalıştıkları gibi de bizi kötülüyorlar. Bunlar benim gözümde yanlış şeyler, daha doğrusu olmaması gereken şeyler. Bu memlekette birlik ve beraberliğe ihtiyaç var, bu olmadığı sürece ne ben kazanırım ne onlar kazanır, kimse kazanamaz.

“YENİ PROJELERLE TEKRARDAN GÜNDEME GELECEĞİZ”

Plaka 46 dizisi bu Son Yarış filmiyle son bulmuştur. İnşallah yeni projelerle tekrardan gündeme geleceğiz. Dizi olarak planlıyoruz, şu an konular üzerine çalışıyoruz. Bu işler kolay değil. Ben bu işi mesleğim olarak gördüğüm için Bu sektörü inşallah Kahramanmaraş’a yerleştireceğim. Ben kendime bir hedef koydum 3 yıl sonra ulusala çıkmak istiyorum. Ulusalda ya bir film çekmek istiyorum ya da kendimi oyuncu olarak görmek istiyorum.

BEN BİRLİK VE BERABERLİKTEN YANAYIM”

Film çekmek dizi çekmek 300-500 lira ile olacak işler değil, belirli bir sermayeye ihtiyaç var. Minimum 200 bin TL olması gerekiyor. Bu parayı kendi imkânlarımla çıkartamam, çevremdeki insanla da çıkartamam bunun için birlik olunması, destek olunması gerekiyor. Ben her zaman birlik ve beraberlikten yanayım. Şimdi bu film Youtube’de vizyona girdi, sosyal medya platformlarında Kahramanmaraş’ta çekilmiş filmler arasında bundan iyisi yok. En iyisi gelene kadar en iyisi biziz diyebilme lüksüne sahibiz. İnşallah sağımızdaki solumuzdaki arkadaşlar da yaptığı projelerle iyi yerlere gelirler. Şöyle bir algı oluşmasın biz onların iyi yerlere gelmesini istemiyormuşuz gibi biz onların arkasından kötü söylüyormuşuz gibi aslında hiç böyle bir şey yok, hepimiz bu memleketin insanlarıyız. Ben Kahramanmaraşlıyım onlar da Kahramanmaraşlı benim memleketi kazansın. Niye başkasının memleketi kazansın ki. Biz kimseyi kötülemeyiz kimse de bizi kötülemesin. Bizler iyi insanlarız onlar da kendilerine göre iyi insanlardır. Kimse ben kötüyüm demez. Ben birlik ve beraberlikten yanayım.

“BU ŞARTLARDA YAPILAN EN İYİ FİLM”

Filmin konusu bir tane 10 yaşında küçük bir kız çocuğunun hayatını kurtaran gençlerin hikâyesini anlatıyor. Filmin türü dram, acıklı bir film. Filmin mesajlarımız kuvvetli izlemelerini tavsiye ediyorum. 1 saatlerini ayıracaklar destek olacaklar, yorum yapacaklar ve beğenecekler. İstediğimiz şey bu. Bu şartlarda yapılan en iyi film.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz