Yumurta son bir yıl içinde fiyatını iki kat arttırırken, üreticiler açısından bakıldığı zaman girdi maliyetleri oldukça yüksek. Bu da vatandaşa zam olarak yansıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yunus Ceren, yumurta fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için öncellikle yemin Türkiye'de üretilmesi gerektiğini söyledi. Yem ithal edilmeyince yumurta fiyatlarının da sabit kalacağını aktaran Ceren, fiyatların artmasındaki en büyük sorunlardan birinin aracılar olduğunu söyledi.

“YEM ÇOK PAHALI”
Ceren, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Dünyada şu anda gıda üzerinde oynanan bir oyun var. Gıda fiyatlarında aşırı bir artış oldu. İnşallah bu geçici bir durumdur. Girdilere baktığınız zaman et, tavuk, yumurta fiyatları yükseldi. Ancak yükselen fiyatlar pahalanan yeme oranla yüksek değil. Yem çok pahalı. Yemin yanında mazot ve gübrede çok pahalı. Burada bir konuya değinmek istiyorum; art niyetli aracılar var. Bu insanlar eti, yumurtayı, tavuğu yükseltiyorlar. Devletimizde buna istinaden bir çalışma yapıyor. İnşallah bir sonuç olur. Stokçuyla, aracı çıksın halkımız çok rahat eder. Yumurtada şöyle bir sorun var; tavuk para kazandırmayınca, piyasadan tavuğu çekti. Üstüne bir de yem fiyatları artınca yumurta fiyatı ondan yükseldi.

“ETİKET FİYATLARI SÜREKLİ DEĞİŞİYOR”
Her gün markete gittiğimizde etiket fiyatlarının değiştiğini görüyoruz. Yumurta fiyatları da sürekli yükselişte. Yumurta insanların en temel gıdalarından biri, ama insanlar artık onu da alamaz hale geldi. İnsanlar et yiyemiyor, etten alamadığı gıdayı yumurtadan almaya çalışıyordu. Yumurta fiyatlarının her markete gittiğimizde arttığını görüyoruz. Etiketleri sürekli değişiyor. Burada iki tane konu var, birincisi üreticinin giderlerinde yaşanan artış, ikincisi de pazarlama. Pazarlama stratejisine bağlı olarak firmalar kendi aralarında fiyat değişikliği yapıyor.

“YEM DIŞARIDAN İTHAL EDİLDİĞİ İÇİN ÜRETİCİYE YANSIYOR
Dolar fırladığı zaman yem fiyatları da yukarı çıkıyor. Bu ister istemez dolara bağlı. Çünkü yurtdışına bağlı bir ülkeyiz. 30'lu koli yumurtalar ortalama 24-28 TL’den satılıyor. Yem dışarıdan ithal edildiği için üreticiye yansıyor. Tabi üretici de fiyata yansıtmak zorunda kalıyor. Bunun önüne geçebilmemizin tek yolu; kendi yemimizi kendimiz üretmemizdir. Yemi kendimiz üretirsek fiyatlar yukarı çıkmaz. En azından yerinde durur. Bundan 50 yıl önce tarımda kendi kendine yetinen ülke olarak dünyada 6. sıradaydık. Şimdi baktığımızda her şeyi yurtdışından getiriyoruz. Bu gidişle yumurta daha da pahalanabilir. Her zaman zam geliyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz