Kahramanmaraş esnafının sorunlarını sürekli gündeme getiren gazetemizin haber ekibi, bu kez de altın fiyatlarının hızla artması sonucunda yeni satış yöntemleri arayan kuyumcu esnafının değerlendirmelerini aldı. Geçtiğimiz günlerde yarım gram altını piyasaya sürüp müşterilerine sunan kuyumcu esnafı şimdi de çeyrek gram altını piyasaya sunmaya başladı. Genel olarak satışların yüzde 30 ile yüzde 35 arasında düşüş olduğunu dile getiren kuyumcu esnafı, artan altın fiyatları sonrası vatandaşların ilgisine gramın çeyreğini sunduklarını söyledi.

“SATIŞLAR YÜZDE 30-35 DÜŞTÜ”

Eskiden Tarihi Kapalıçarşı’daki kuyumcular çarşısının akın akın insanla dolu olduğunu ancak şu günlerde yüzde 30 ile yüzde 35 arasında düşüş olduğunu belirten kuyumcu esnafı Ahmet Ertokuş, alım gücünün düştükçe yeni yöntemlere başvurduklarını belirtti. Ertokoş, “İnsanların gram altın alacak durumu olmadığı için gramın yarısına rağbet var. Düğünlere eskisi gibi çeyrek altın götürülemiyor. Çeyrek altından grama düşüş oldu. Ardından gramında yarısına düşüş oldu. Alım gücü düştükçe vatandaşlar gramın yarısına tatmin olmaya başladı. Artık düğünler için yarım gramında yarısı istenmeye başlandı. Haliyle her şey pahalandı. Vatandaşlarda zor durumda kaldı. Satışlarımız yine iyi ama eskisi kadar iyi değil. Yüzde 30 ile 35 arası düşüş oldu. Normalde Kapalıçarşı böyle olmaz. Akın akın insanlar buralarda gezerdi” şeklinde konuştu.

“BUGÜNLERDE ALTINA RAĞBET YOK”

Bir diğer kuyumcu esnafı Yaşar Korkut ise bugünlerde altına rağbetin hiç olmadığını belirtti. Henüz 3-4 yıl öncesine kadar çeyrek altına rağbetin yüksek olduğunu söyleyen Korkut, alım gücünün düştükçe vatandaşların çeyrek gram altına kadar yöneldiğini ifade etti. Korkut, “Yarım grama da olsa, çeyrek grama da olsa altın rağbet şu an hiç yok. Önceden çeyrek altın alınıyordu, son yıllarda gram altına düşüş oldu. Daha sonra yarım grama ve çeyrek grama kadar düşüş oldu. Ramazan ayında da olunca altına rağbet oldukça düştü. Düğün sezonunda açılıp açılmayacağını bilmiyoruz. Ancak şu anda işler oldukça zayıf durumda” dedi.

“ALTIN HER ZAMAN YÜKSELİYOR”

Altının sürekli yükseldiğini vurgulayan bir diğer kuyumcu esnafı İbrahim Zabun ise eskiden düğünlere çeyrek altın götürüldüğünü ancak şu günlerde gram altına hatta yarım gram altına kadar düşüldüğünü belirtti. Zabun; “Gram altın, gramın yarısı ve çeyreğine talep oluyor. Eskisi gibi çeyrek altın satışı yapamıyoruz. Genelde hediyeleri gramla çözmeye çalışıyorlar. Altın her zaman yükseliyor. 40 yıldır gerilediğini görmedim. Sürekli yükseliyor. Bu da satışlarımızı azaltıyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz