Tüm Türkiye genelinde Eylül ayında kalkan av yasağı ile birlikte ülke genelindeki balıkçılar ‘Vira Bismillah’ diyerek, ağlarını denizlere açmıştı. Aradan geçen 4 aylık süre zarfında hemen hemen tüm balıkçılar denizden çıkardıkları balıklarla bolluğun ve bereketin zirvesini yaşadı. Av yasağının ardından oldukça güzel bir sezon geçiren balıkçılar, sattıkları balıklarla hem ailelerinin hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Denize kıyısının olmamasına rağmen tatlı su balıklarıyla ünlü olan Kahramanmaraş’ta da balıkçı esnafları, güzel bir sezon geçiriyor.

Özellikle sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan Şazibey Halk Pazarı’ndaki balıkçı esnafları, birkaç yıldan bu yana durgun devam eden balık piyasasının bu yıl canlanmasından son derece mutlu.

“BALIKLARDA GÜZELDİ VE BOL BOL ÇIKTI”
Pazar içerisindeki Balıkçı esnafı Ufuk Demirer, “Balık sezonu bu yıl iyi geçti sadece biraz fiyatlar yüksekti bu yıl. Ama yinede iyi gitti müşteriler geldi aldı ve memnun kaldılar. Yüksek dediğimde ara sıra bazen ucuz oluyor bazen yüksek oluyor balık işi öyledir. Günlük fiyatı değişir. Balıklarda güzeldi ve bol bol çıktı. Şu anda hamsi ve istavrit 15 TL, Çupra ve levrek ortalama 30 TL, çinekop var şuanda 30TL, alabalık 25 TL, Somon balığı 30 TL'den satışa sunuluyor. En yüksek balık lagos balığı, kalkan birde barbun onların ortalama fiyatları 85 TL. Birde lüfer balığı var bununda her biri 250 gram geliyor ve tanesi 30 TL. Bütün Kahramanmaraş'ı bekleriz gelsinler tatsınlar. Şu an Kahramanmaraş balığa biraz alıştı. Eskiden bu kadar satış yoktu ama yukarıda hep tatlı su balığı satılıyordu millet deniz balığı bilmezdi ama şuanda o kültür yavaş yavaş oturmaya başladı. Buradaki hizmetlerde iyi çünkü burada pişirimde var. Bütün balığı hem kızartması fırında ızgarada pişirildiği için millet balığa biraz daha önem veriyor. Balığın faydaları da çok iyidir. Doktorların tavsiyeleri de haftada en az 2 defa balık yemesi gerekiyor” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ'TA BALIK FİYATLARI UCUZ”
Bir diğer balıkçı esnafı Mustafa Çelik ise şunları kaydetti: “Yaklaşık 11 yıldır bu işi yapıyorum. Fiyatlarda fazla bir anormallik yok. Genelde Kahramanmaraş'ta fiyatlarımız ucuz. Ama diğer şehirlere göre fiyatlar gene çok çok ucuz. Hamsi 15TL, Çupra ve levrek ortalama 30 TL, Karadeniz hamsileri ortalama 15TL, hamsilerin ucuz olmasını bekliyoruz ama hamsi hala 15 TL. Kahramanmaraş halkımız genel fiyatlarda pahalı olduğunu düşünüyor ama Kahramanmaraş halkımızdan Kahramanmaraş'ta balık fiyatları gerçekten ucuz. Bu yıl balık sezonu güzel geçti.”

“BALIK ÇEŞİTLERİMİZ ÇOK FAZLA”
Başka bir balıkçı esnafı Ali Hikmet Çelik’de, “Ben 25 Yıldan bu yana balıkçıyım. Kahramanmaraş'ta balıkçılık yapıyorum. Balıklar taze taze geliyor ve halkımıza sunuyoruz. Balık çeşitlerimiz fazla. Levrek, çupra, somon hamsi, istavrit, kopez, barbun, Karadeniz mezgiti ve uskumru var. Deniz çeşitlerimiz maşallah bol. Fiyatlarda geçen seneye göre bu sene iyi. Deniz çuprası 30, en yüksek fiyat 45 TL ile deniz levreği. En düşük fiyatta hamsi, istavrit, kopez 15-20 arasında değişiyor. Satışlarda bu yıl iyi şu anda da iyi gidiyor. Millet geliyor talep çok. Balık çeşitleri de fazla olunca daha da iştah açıcı oluyor. Balık şu anda uygun hava soğuk ve balık yağlanmış tam balık yeme zamanıdır” ifadelerini kullandı.

Haber: Mehmet Can Tekdöş

Editör: Mahmut Beyaz