Özellikle son dönemlerde artan ev kiralarıyla ilgili yeni bir hamle yapılması beklenirken, geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalarda kiralamada Avrupa modeli üzerinde duruldu. Avrupa’daki gibi ev kiralama şirketleri modeli üzerinde çalışma yapılırken, çalışmayla inşaat firmalarının kiraya verecek evler yapmasını sağlayacak yeni bir mevzuat oluşturulması planlanıyor. Kısa bir süre içerisinde alternatifli öneri paketinin hazırlanıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması bekleniyor.

AVRUPA’NIN BÜYÜK BİR KISMI BU MODELİ UYGULUYOR
Konutta arz-talep dengesinin sağlanamaması, salgın nedeniyle ileri bir tarihe alınan evlilikler, yüz yüze eğitimin yeninden başlaması ve bunun üzerine bir de fırsatçı ev sahipleri eklenince ev kiraları son dönemde katlanarak arttı. Yapılan araştırmalara göre 81 ilde son bir yılda kiralar ortalama yüzde 55 oranında arttı. Özellikle üniversite illerinde kiralar son bir yılda yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdi. Sorunun çözümü için çalışma başlatıldı. Özellikle yapılan çalışmalarda Avrupa modeli üzerinde yoğunlaşıldı. Avrupa başta olmak üzere batılı ülkelerin büyük bir kısmında kiralık evler kişilere değil şirketlere ait olurken, şirketler, vatandaşlar ile yaptığı sözleşmeler çerçevesinde kiralarını alıyor. Evler ise şirketlere ait olduğu için kısa sürelerde çıkartma gibi durumlar söz konusu olmuyor.

MODELİN TÜRKİYE'YE UYARLANMASI ÖNGÖRÜLÜYOR
Yapılan çalışmalarda Avrupa’daki bu modelin Türkiye'ye uyarlanması öngörülüyor. Fakat inşaat şirketlerinin yaptıkları evleri satmak yerine kiraya vermesinin önünde mevzuat ve vergiler açısından bazı sorunlar bulunuyor. Avrupa'da kiralık evleri şirketler vatandaşlar ile yaptıkları sözleşmeler çerçevesinde kiralıyor. Evler şirketlere ait olduğu için kısa sürede vatandaşın dairesinden çıkarılması söz konusu olmuyor.

YURDUSEV: BU MODELİN TÜRKİYE’DE OTURACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğrufiyat.net Gayrimenkul Uzmanı Ali Yurdusev, şunları söyledi: “Geçen günlerde sayın cumhurbaşkanımız Avrupa modeli kiralamalarına geçileceğini açıklamıştı. Bir gayrimenkul uzmanı olarak sistemin oturacağını düşünmüyorum. Sebebi ise şirketlerde, ‘Ev yapayım kiraya vereyim’ düşüncesi kesinlikle olmaz. Kiralama biliyorsunuz ki her zaman sıkıntılı süreç ile ilerlediği için şirketlerde böyle sıkıntılara kesinlikle girmez. Ama benim kanaatimce devlet destek verir ise şirketler kar amaçlı düşünmesi durumunda bu kiralama işine el atabilir. Bu da verilen teşvike göre değerlendirebilir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz