Basın İlan Kurumunca Türkiye’de ilk defa Kahramanmaraş’ta kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile basın mensuplarına yönelik gerçekleştirilen “Medya’da Yalan Haber ve Dezenformasyonla Mücadele” eğitim programı Ramada otelde yapıldı. 2 gün süren seminerin ilk gününde Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, kamu kurum kuruluş temsilcileri ve sektördeki meslek kuruluşlarının başkanları ile resmi ilan alan ve reklam alan gazetelerine personellerine yönelik İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel ve BİK Kurumsal İletişim Müdürü Türker Çeltik tarafından çeşitli konu başlıkları altında eğitim verildi.

Seminerin ikinci gününde ise yalnızca eğitime sektördeki meslek kuruluşlarının başkanları ile resmi ilan alan ve reklam alan gazetelerin personellerine yönelik Reklamcılık, İnternet Medyacılığı ve Sosyal Medya konularında eğitim verildi.

İki günlük eğitim programının sonunda ise BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran tarafından katılımcılara sertifika takdim edildi.

ÇOK OLUMLU TEPKİLER ALDIK

Yapılan seminere ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan BİK Kahramanmaraş Şube Müdürü Veysel Kara, programın Türkiye’de ilk defa düzenlendiğinin altını çizerek, katılımcılara teşekkür etti. Kara, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğümüzce Türkiye’de ilk defa Kahramanmaraş’ta düzenlenen ‘Medya’da Yalan Haber ve Dezenformasyonla Mücadele’ eğitimi yaptık. Bu eğitimi Kahramanmaraş Şube Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirdik. Çok geniş bir katılım oldu. Burada amaçladığımız şey: Haberin kaynağıyla haberi yapanları bir araya getirmek ve sektörün bundan sonra daha sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamaktı. Tabii bunu ilk defa yaptık ve çok olumlu tepkiler aldık.

TÜRKİYE’NİN TAMAMINA HİTAP EDEN BİR EĞİTİMDİ

Genel Müdürümüz Rıdvan Duran bizzat eğitime katıldı. Genel Müdürlük müşavirlerimiz ve Genel Müdürlük görevlilerimiz hepsi salondaydı. Son derece güzel ve verimli bir eğitim yaptık. Eğitimde en büyük beklentimiz sektörün gelişimine olumlu bir katkı sunması. Kahramanmaraş özelinde bir eğitim yaptık ama çapı ve büyüklüğü bakımından Türkiye’nin tamamına hitap eden bir eğitimdi.

BİR HAKSIZLIĞA UĞRADIKLARINDA NE YAPMALARI GEREKTİĞİNİ ÖĞRENDİLER

Eğitimimiz iki gün sürdü. Eğitimimizin ilk gününde kent protokolümüze ve tüm hedef kitlemize ulaştık. Yaklaşık 180’i aşkın özel seçilmiş insan vardı. İçerik olarak baktığımızda eğitimin ilk oturumunda yaklaşık 2 saat boyunca konuklarımız hiç sıkılmadan konuyu net bir şekilde dinlediler. Bir haksızlığa uğradıklarında ne yapmaları gerektiğini öğrendiler. Basın ahlak kurallarının ne demek olduğunu tekraren hem sektör temsilcileri hem haber kaynağı olarak değerlendirdiğimiz kamu kurumlarının idari amirleri gördüler. İnşallah bundan sonra sektörün gelişimini izleyeceğiz ve sektörün ihtiyacı olan eğitimleri yapmaya, kendi sahamızla ilgili pozisyon almaya devam edeceğiz.

“SPESİFİK BİR EĞİTİM YAPTIK”

Eğitimin 2. gününde ise sadece resmi ilan ve reklam alan gazetelerimize yönelik spesifik bir eğitim yaptık. Reklamcılık, internet medyacılığı ve sosyal medya da buna dâhildi. Yalnızca eğitimimize sektördeki meslek kuruluşlarının başkanları ile resmi ilan alan ve reklam alanları davet ettik. Çünkü internet medyacılığıyla ilgili henüz bir sorumluluk sahamız olmadığı için onları etkinliğimize davet etmedik.

BU BİR BAŞLANGIÇ

Bu bize örnek program oldu. Bu tarz eğitimlerin Kahramanmaraş’ta ciddi bir karşılığı var. Biz hem şubemizin çalışma faaliyetlerini hem de bu tarz etkinlik ve eğitimlerimizi daha fazla artıracağız. Kentteki önemli Sivil Toplum Kuruluşlarıyla işbirliği yapacağız ve çok daha nitelikli eğitimler gerçekleştireceğiz. Bu bir başlangıç diyelim.

TEŞEKKÜR!

Bu bağlamda, eğitimi yapmamıza vesile olan başta Genel Müdürümüz Rıdvan Duran’a Kahramanmaraş ilimize ve şubemize göstermiş olduğu özel önem ve itibardan dolayı teşekkür ediyorum. Eğitime katılımcı noktasında bizi son derece destekleyen ve kurumumuzu sahiplenen Valimiz Ömer Faruk Coşkun’a hürmetlerimi sunuyorum. Etkinliğimizin sponsorluğunu üstlenen ve bizi destekleyen, medyamızın daha iyiye evirilmesi noktasındaki çalışmalarımızı karşılıksız bırakmayan Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör’e, Büyükşehir Belediyesinin Genel Sekreteri Rüstem Keleş’e ve Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Atalay Selamet’e ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”  

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz