İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, yarın sona erecek olan 2018-2019 Eğitim-Öğretim dönemiyle ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Göreve geldiği günden bu yana yapılan faaliyetleri anlatan Yılmaz, kısa zamanda önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Öğrencilerin akademik olarak iyi yetişmesini istediklerini ifade eden Yılmaz, bunun için kurslar açtıklarını ve bu kurslardan olumlu sonuçlar aldıklarını belirtti.

“11 AYRI İLÇEMİZDE ÇALIŞTAYLAR GERÇEKLEŞTİRDİK”
Yılmaz, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ta göreve başlayalı 7 ay oldu. Kahramanmaraş'a geldiğimizde önce mesai arkadaşlarımızla yakından bir tanışma ve birlikte ne yapabiliriz planlaması yaptık. Ondan sonra da çok kısa bir süre içerisinde Kahramanmaraş'ta eğitimi 11 ayrı ilçemizde çalıştay yapmak suretiyle uzun, orta ve kısa vadeli hedeflerimiz neler, öncelikli olarak ve özellikle nelerin yapılması lazım, bunların üzerine 11 ilçemizde ilçe milli eğitim müdürlerimiz, şube müdürlerimiz, okul müdürlerimizin bir kısmı, öğretmenlerimiz, velilerimiz ve öğrenci temsilcilerinin katıldığı çalıştaylar yaptık. Bu çalıştayların ortak raporlarını İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz de birleştirdik ona göre de il bazında ve ilçe bazında öncelikli sıralamamızı yaptık. Eğitim kurumlarının, eğitim öğretimin kalitesinin yükseltilmesi ile ilgili öncelikli yapılması gereken fiziki mekânların iyileştirilmesi ve imkânlar nispetinde devam eden inşaatların hızlandırılması için yakından takip ettik.

“ATIL OLAN ALANLARININ DAHA ETKİLİ BİR ŞEKİLDE KULLANILMASINI SAĞLADIK”
Okullarımızda atıl olarak duran, daha verimsiz olarak bulunan sosyal, kültürel donatı alanlarının faaliyete sokulması ve etkili bir şekilde kullanılmasıyla ile ilgili süreçleri ilgili birimlerimizin aracılığıyla takip ettik. Dolayısıyla atıl olan alanlarının daha etkili bir şekilde kullanılmasına fırsat sağlamış olduk. En önemlisi ve öncelikli olarak da birlikte iş yapacağımız okul yöneticilerimiz, müdür yardımcılarımız, ilçe müdürlerimiz ve öğretmenlerimizin her biriyle ilgili moral ve motivasyonlarını yükseltip yapabilir olma güvenini sağlayacak hizmet içi eğitim çalışmaları başlattık ve düzenli bir şekilde yaptık. İşte bu çerçevede de yine bakanlığımızın özellikle 2018 Ekim ayında açıklamış olduğu 2023 eğitim vizyonundaki temel hedefleri yakalamak içinde ilimizde il müdür yardımcılarımızın birisinin başkanlığında vizyon ofisini kurduk. Bu vizyon ofisi ilimizdeki yapılacak olan lokal ve genel projelerin tamamının planlaması ve o planların yakından takibini sağlamak üzere bir görev tevdi ettik.

“26 TANE ÖZGÜN PROJE HAZIRLADIK”
Yine bu vizyon ofisimizin organizasyonu ve öncülüğünde 2023 eğitim vizyonu hedeflerini yakalamak için ilimizde var olan projelerin bir kısmını revize ettik, ilave projede de 26 tane özgün proje hazırladık. Bunu da kamuoyuyla paylaştık. Bu projelerin bir kısmını hemen uygulanabilir olanları hemen faaliyete soktuk. Mesela gençlerle baş başa programlarını, irfan mektebi programını, yönetici akademisi, öğretmen akademisi, veli akademisi programlarını lokal olarak pilot uygulamalarını yaptık. Pilot uygulamalardan elde etmiş olduğumuz verileri şimdi birleştiriyoruz, yeni eğitim öğretim döneminde bu 2023 vizyonunun da ki hedefleri yakalamak üzere belirlediğimiz programlar için görülen aksaklıkları da revize ederek bütün ilimizde aynı anda etkili bir şekilde bu projeleri uygulayacağız.

“İYİ BİR SİNERJİK ORTAM OLUŞTU, BİR HEYECAN OLUŞTU”
İyi bir sinerjik ortam oluştu, bir heyecan oluştu. Zaten eğitimde netice elde etmek için özellikle umutsuzluğun ortadan kalkması, coşku ve heyecanın hâkim olması gerekiyor. Arkadaşlarımızda coşku ve heyecanın hâkim olduğunu gördük ve çalışma heyecanın arttığına şahit olduk ve bende okul okul, ilçe ilçe dolaşarak bu heyecanı diri tutmak için elimden gelen gayreti sarf ettim ve ediyorum. Tabi sivil toplum kuruluşlarımızın, kamu kuruluşlarımızın ve iş adamlarımızın imkânlarından azami derecede yararlanmak için gayret sarf ediyoruz. Özellikle iş adamlarımızın sayısı belki arzuladığımız derecede değil ama önümüzdeki yıllarda inşallah bunun sayısının artmasını arzu ediyoruz.

“OKULLARIMIZIN EĞİTİM ORTAMLARININ İYİLEŞTİRİLMESİYLE İLGİLİ DESTEKLER ALDIK”
Okullarımızın eğitim ortamlarının iyileştirilmesiyle ilgili destekler aldık. Mesela bir iş adamımız bir okulumuzun bahçesine anaokulu yapma taahhüdünde bulunuyor ve başladı. Bir iş adamımız atıl durumda olan bir binanın büyük onarımını üstlendi ve 12 derslikli bir okul olarak Aksu mahallemizdeki ilkokul sorununu çözecek şekilde bir katkı sağlamış oldu. İş adamlarımızın bir kısmı özellikle bu 2023 eğitim vizyonunun temel hedeflerinde de belirlemiş olduğu tasarım beceri atölyeleriyle ilgili okullarımızda belirlemiş olduğumuz yerlere tasarım beceri atölyelerinin sponsorluklarını üstlendiler. Bir kısmı da yaz döneminde eğitim öğretimin aksatılmaması için yaz döneminde de bunları inşallah tamamlamış olacağız.

“ÖĞRENCİLERİMİZİN 3 BOYUTLU OLARAK YETİŞMESİ İÇİN TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ”
Kahramanmaraş için hedeflediğimiz noktalarda birincisi öğrencilerimizin 3 boyutlu olarak yetişmesi için tüm gücümüzle çalışacağız. Çocuklarımız akademik olarak alabilecekleri en üst seviyede eğitimi alsın istiyoruz. Fen lisesindeki öğrencilerimiz nasıl akademik olarak eğitim alabiliyorlarsa Anadolu liselerimizde, meslek liselerimizde ve imam hatip liselerimizde de meslekleriyle alakalı akademik eğitimi maksimum düzeyde alsın istiyoruz. Bunun içinde yapılması gereken 2 şey var. Okullardaki fiziki ortamların iyileştirilmesi ve derslerin verimli geçmesi içinde öğretmen açıklarının giderilmesi gerekiyor. Bu konuda hem bakanlığımız nezdinde teşebbüslerimiz oldu hem de yerel imkânlarla okullarımızdaki fiziki mekânların iyileştirilmesiyle teşebbüslerimiz oldu.

“HER ÇOCUĞUMUZUN SOSYAL, KÜLTÜREL, SPORTİF, MÜZİKAL BİR ETKİNLİĞİN İÇİNDE OLSUN İSTİYORUZ”
Akademik olarak çocuklarımız en iyi şekilde yetişsinler istiyoruz, onun içinde alt yapı ve özellikle üniversiteye hazırlanan çocuklarımız, LGS' ye hazırlanan çocuklarımız için ortaokullarda, liselerde ve halk eğitim merkezlerimizde organize ettiğimiz hazırlık kurslarımızda çok verimli bir şekilde geçti. Bu kurslardan çok iyi sonuçlar bekliyoruz. Ben bizatihi kursların bulunduğu yerleri gidip denetledim.  Her çocuğumuzun sosyal, kültürel, sportif, müzikal bir etkinliğin içinde olsun istiyoruz. Bunun içinde kulüp sayılarını arttırarak ve kulüplere sembolik kâğıt üzerinde değil de etkin bir şekilde çocuklarımızın katılmasıyla ilgili çalışmalar yaptık. Temel eğitim, ortaöğretim, mesleki eğitim, din eğitimi ve öğretiminin her bir birimin kendi bağlı olduğu kurumlardaki çocukların sosyal, kültürel sportif ve müzikal gelişimlerini geliştirici etkinliklerin yakın takipçisi oldular ve çok sayıda etkinlikte de yarışma yaparak bu çocuklarımızı teşvik de etmiş olduk. Hemen hemen her konuda yarışmalar yapıldı bunlar artarak da devam edecek.

“İYİ ÖRNEK OLMAK ZORUNDAYIZ”
3 Boyutlu olarak yetiştirdiğimiz çocuklarımızın iyi insan, güzel ahlak sahibi terbiyeli insanlar olmaları için gayret sarf ediyoruz. Bunun içinde özellikle öğretmenlerimizin iyi rol model olmalarıyla ilgili örnekliklerinin arttırılmasıyla ilgili öğretmen akademileri çalışmalarımızda buna öncelik verdik ve öğretmenlerimize sürekli bir husus olan öğrenciler bizim ne dediğimize değil ne yaptığımıza bakarlar, dudaklarımızın değil ayaklarımızın peşinden gelirler. Onun içinde iyi örnek olmak zorundayız. İyi söz söylemekten iyi örnek olmak daha önemlidir. İyi örnek olmaları için okul ortamlarımızı, öğretmenlerimiz ve yöneticilerimizden bu atmosfere göre düzenlemeye çalıştık. Sosyal etkinlik çeşitliğimizde de iyi insanların iyi modelleri görmelerini ve örnek almalarını sağlamaya çalıştık.”

Ayrıca Yılmaz, yaz tatilinde öğrencilere neler yapması gerektiği hakkında tavsiyelerde bulundu. İşte Yılmaz’ın o tavsiyeleri…

Tatil, tüm işlerin iptal edilmesi, her şeyin eğlence odaklı düşünülmesi anlamına gelmez. Kimimiz, tatil denilince sürekli uyumayı ve sürekli boş vakit geçirmeyi akla getirir. Böyle bir tatil anlayışı—özellikle—çocuklar üzerinde çok olumsuz sonuçlar meydana getirir.

•Tatili sürekli uyumayı ve sürekli boş vakit geçirmek şeklinde anlamamalıyız.

•Çocuğun karnesinde bazı notların düşük olması dünyanın sonunu getirmez; bu konuda çocuğumuza destek vermeli, nasıl telâfi edileceği beraber belirlenmeli, ehil ve uzman kişilerle istişareler yapılmalı ve çocuğun özgüvenini yitirmemesi uğruna ne gerekiyorsa yapılmalı.

•Midemizin tamamını boş bırakmak nasıl yanlışsa; tıka-basa doldurmak da o denli yanlış. Midemizin bir kısmını su, bir kısmını yemek, diğer bir kısmını da hava ile doldurmak nasıl yerinde bir davranış ise; tatilimizi de çok güzel planlayıp bir kısmını dinlenme, bir kısmını eksiklerimizi tamamlama, bir kısmını ileriye hazırlık yapma tarzında geçirmemiz gerekir.

•Bu planlama “günlük” olarak çok güzel ve yararlı ayarlandığı takdirde, hem sıkılma söz konusu olmaz, hem de vakit boşa harcanmamış olur.

•Çocukların yaşlarına ve kabiliyetlerine uygun olarak, ancak onları ezmeden ve bıktırmadan bir sanat ve meşguliyete yönlendirilmeleri yaz tatilinde yapılabilecek faaliyetler arasında sayılabilir.

•Bir başka nokta da, çocukların yaz tatillerinde mukaddes kitabımız Kur’ân-ı Kerim’i, kısa namaz sûrelerini ve temel dinî bilgileri sevdirerek öğrenmelerine yönelik alınacak tedbirlerdir.

•Çocukların ufak-tefek hataları elbette olacaktır. Bu hataların düzeltme esnasında bizler hata yapmamalıyız.

•Veli olarak da bizlerin; ‘Saldım çayıra, Mevlâ’m kayıra’ tarzında değil, gerçekten ilgilenmemiz gerektiğini unutmayalım.

•Yaz boyunca, hiçbir planlaması ve meşguliyeti olmayan insanın günleri çok zor geçer. Çok sıkılır. Özellikle, çocuklar bu konuda daha belirgin bir sıkılganlık gösterirler. Onun için, yaz tatilleri eğlenerek öğrenmek veya öğrenerek eğlenmek için çok önemli bir fırsattır.

•Çocuklara hiçbir eğlenme ve dinlenme fırsatı vermeden tatillerini kâbus haline getirmek yanlış olduğu gibi; tamamen ‘boş’ geçirmelerine zemin hazırlamak da yanlıştır.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz