Çin’de ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı mücadele devam ediyor. Türkiye, Mart ayından tanıştığı koronavirüse karşı bir yandan aşı çalışmasını sürdürürken bir yandan da virüsün ülkede daha fazla yayılmasını önlemek adına tedbir kuralları uyguluyor. Uygulanan bu kurallardan biri tanesi olan maske kullanımı, ülke genelinde zorunlu hale gelmesiyle beraber insanlar maske gerçeğiyle yaşamaya alışmaya başladı. Virüsle mücadelenin vazgeçilmezi haline gelen maskenin kullanıldıktan sonra çöp kutusuna ya da çevreye atılması temizlik işçilerinin ve çöp toplayan insanların enfekte olmasına sebep olduğunu söyleyen Çevre Mühendisi Ömer Çankaya, maske ve eldiven gibi diğer koruyucu ekipmanlar tıbbi atık statüsüne girdiğini belirterek, bunun için ayrı tıbbi atık kutuları, konteynırlar düzenleyip belirli köşelere konması gerektiğinin altını çizdi.

“BUNLARIN HEPSİ TIBBI ATIK”

DOĞAÇEV Danışmanlık Sahibi ve Çevre Mühendisi Ömer Çankaya, konuyla ilgili şunları kaydetti: “Koronavirüsten yayılmasını önlemek için kullandığımız maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlar tıbbi atık statüsüne giriyor. Bu nedenle de bizim bunların alelade çöpe atmamız ya da yerlere atmamız çok yanlış. Bence bunun için Belediye, İl Sağlık Müdürlüğü ve Valilik ortak bir çalışma yaparak bahsettiğimiz tıbbı atık statüsüne giren koruyucu ekipmanlar için ayrı konteynerler düzenleyip belirli köşelere konması lazım. Bunların hepsi tıbbı atık, kimin korona olup olmadığı daha doğru düzgün tespit edilemiyor. Bundan dolayı yapılması gereken belirli köşelere kullanılan maskelerin atılabileceği özel kutular konulması. Böylece insanların sağlığına, hijyenine dikkat etmiş olacağız.

“BELKİ ORADAN KORONAVİRÜS BULAŞMIŞ BİR SÜRÜ İNSAN VARDIR”

Özellikle maskelerin evsel atık dediğimiz çöplerde bulunmaması gerekiyor, çünkü bu bir tıbbi atık.

Çöpe ve sokaklara kontrolsüz şekilde atılan maskelerin temizlik işçilerinin enfekte olmasına sebep olabiliyor. Aynı zamanda geri dönüşüm sektöründe çöp toplayan insanlar var görüyoruz konteynerların içini karıştırıyorlar onlarda bilinçli davranmadığı için direk teması var, bu da büyük bir risk taşıyor. Belki oradan koronavirüs bulaşmış bir sürü insan vardır.

“ORTAK BİR ÇALIŞMA YAPILMASI LAZIM”

Belediye, İl Sağlık Müdürlüğü ve Valilik üçünün ortak bir çalışma yapması lazım. Belli yerlere tıbbı atık kutuların, konteynırların konulması lazım ki insanlar oraya atsın. Şimdi insanlara bir yer vermezsen çöpe atacaktır ya da sokağa atacaktır. Mesela Trabzon Caddesi gibi yerlere uyarı levhaları konması gerekiyor. Görüyoruz mesafeyi koruyalım yazıları her yerde var, maske içinde maskelerimizi çevreye atmayalım gibi uyarı yazıları koyulmalı. Bazı insanlar maskelerini çevreye atıyor çoluk çocuk var ister istemez temasta bulunacak. Bu sefer ne oluyor insanlar daha fazla enfekte oluyor, hastanelerde yer kalmıyor. İşten dolayı mecburen dışarı çıkıyorsun ama onun haricinde AVM gibi toplu alanlara gitmemek lazım. En azından tedbir alıp gitmek lazım, tedbirlere de Kahramanmaraş’ta pek fazla uyulduğunu görmedim.

“PARAYLA DA MESELA ÇOK FAZLA BULAŞIYOR”

Parayla da çok fazla bulaşıyor, paraya da dikkat edilmesi lazım. Elden ele çok fazla dolaşıyor ister istemez. Parayla her temas ettiğimizde kesinlikle dezenktan ya da kolonya kullanmamız gerekiyor. Türkiye’de şu an belli sayıda artış oldu. Bununda tekrar önüne geçebilmek için gerekli tedbirlere dikkat etmeliyiz. Sonsuza kadar sokağa çıkma yasaklarıyla yaşayamayız biz bununla yaşamayı öğrenmemiz lazım.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz