Araştırmacı kimliğinin verdiği cesaret ve özveriyle 3 ekip arkadaşıyla birlikte doğal bal aramak için yola koyulan ve Dulkadiroğlu İlçesi Bertiz Mahallesi’nin Başdervişli mevkiinden başlayarak, Engizek Dağı’nın dik, meşakkatli yokuşunu aşan Araştırmacı Mesut Benli, gösterdiği yoğun çabalar sonucu hedefine ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor. Yaklaşık 3 yıl önce Başdervişli sakinlerinin tavsiyesi üzerine bu işe girişen ve bu uğurda gece gündüz demeden adeta dağları aşındırarak arıları takip eden Benli, piyasada neredeyse eşine az rastlanır bulduğu doğal bal ile görenlerin takdirini topluyor. Hiçbir katkı maddesi olmadan, tamamen çalışkan arılar tarafından üretilen bal petekleri de Benli’nin ellerinde gören vatandaşların ilgisini çekiyor.

Doğal bal işine nasıl girdiğini, bu uğurda ne gibi zorluklar yaşadığını ve başarmanın mutluluğunu sadece Manşet Gazetesi’ne anlatan Benli, şehirlerde katkı maddeleri ile yetiştirilen balların aksine doğal yaşamdaki çiçeklerden toplanan polenlerle oluşan doğal balın paha biçilmez bir güzellik olduğunu söyledi. Şu ana kadar çürük ağaçların içine yuvalanan arıların yapmış olduğu bal peteklerinden yaklaşık 50 kilogram bal topladığını kaydeden Benli, bu işin bir ekip işi olduğunu vurguladı. Topladıkları ballarla herhangi bir ticari alışveriş yapmadıklarını anlatan Benli, “Biz bu doğal bal işini oranın yerli vatandaşlarından öğrendik. Bu iş bize onlardan kalan bir mirastır. Arıları da biz bu sayede keşfettik” ifadelerini kullandı.

KİLOGRAM FİYATI 400-500 TL
Doğal balın kilogram fiyatının 400 ila 500 TL olduğunu belirten Benli, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Dağların zirvelerinde çam ağaçları ve diğer ağaçlar var. Buralarda yaklaşık 5-6 ay öncesinde çaya, nehre su içmeye gelen arıları takip ediyoruz. Daha sonra ise bu arıları günlerce yerine göre aylarca takip edip, yerlerini tespit ediyoruz. Arıların dağların zirvesinde yuva yaptıkları ağaçların üstüne bir işaret bırakıyoruz. Bu işi sadece biz değil, mahallenin yerlileri de yapıyor ve kimse kimsenin işaret bıraktığı ağacına müdahale etmiyor. Yani, “Burası işaretli bir ağaç, demek ki buranın sahibi vardır” deniliyor. Daha sonra arıların balı yapmak için belli bir tarihi vardır. Bu tarihler geldiğinde gidiyoruz, ağacımızı buluyoruz ve hem arılara hem de ağaca, doğaya zarar vermeden doğal balı alıyoruz. Zaten arılar genellikle çürük arıları tercih ediyor. Çünkü arıların çürük ağaçları oyması ve yuva yapması daha basit, daha kolay oluyor. Arılar yuvayı yaparken de zorlanmıyor. Bu vesile ile bizim de çürük ağaçları oymamız daha kolay oluyor. Bu doğal balların kilogramı şu an piyasada 400-500 TL arasında değişiyor. Fiyatlarının ise bu kadar pahalı olmasının sebebi de kalitesinden kaynaklanıyor.”

BİNBİR DERDE ŞİFA
Benli “Arılar 6 ay boyunca yetişiyor. Daha sonra arılara zarar vermeden bal peteğini alıyoruz. Bunun akabinde buradaki arıları bırakıp gitmiyoruz. Kraliçe arıyı aldığımız takdirde diğer arılarda kraliçeyi takip ettiği için hepsi bir yere toplanıyor. Sonra biz bu arıları şehir merkezinde arıcıkla uğraşan kişilere veriyoruz. Bu doğal bal çok şifalı bir gıdadır. Bu doğal balın birçok hastalığa iyi geldiği uzmanlarca onaylanmaktadır. Biz bu işi herhangi bir ticari amaç ile yapmıyoruz. Ele geçirdiğimiz balları diğer beraber gittiğimiz ekip arkadaşlarımız arasında pay ediyoruz. Biz bu işi yemek için yapıyoruz. Biz bu işi 3 yıldan bu yana yapıyoruz ve şimdiye kadar 50 kilograma yakın bal çıkarttık” şeklinde konuştu.

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz