Kahramanmaraş’ta çalışkanlığı ile bilinen ve tarımla alakalı ne varsa ciddi bir şekilde fedakarca ilgilenen Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, insanların gıdaya olan ihtiyacı karşılamak için yaz kış demeden gece gündüz çalışan ve böylelikle yaşamımızı idame ettirmemizde önemli payı olan çiftçilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Maraş Manşet Gazetesi ekibine özel açıklamalarda bulundu. Sadece 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde değil, 365 gün çiftçilerin kıymetinin bilinmesi gerektiğini belirten Mehmet Çetinkaya, s”oframıza gelen nimetleri ve ürünleri verdiği için Allah’a ne kadar şükretiyorsak, onları yetiştiren çiftçimiz de bir teşekkürü hak ediyor” dedi.

ELİ NASIRLI ÇİFTİCELERİMİZİN 14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM”

Çiftçiler Günü’nü kutlayan Mehmet Çetinkaya, yaptığı açıklamada, “Evet bugün 14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü tüm dünyada ve ülkemizde 14 Mayıs Dünya çiftçiler günü olarak kutlanmakta. Buradan sizin aracılığınızla tarımla iştigal eden çiftçilerimizin eli nasırlı çifticelerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü kutluyor, çiftçilerimizin bol bereketli ürünlerini gerçek değerini satabileceği bir yıl temenni ediyoruz. Tabiki çiftçinin geçtiğimiz aylarda tüm dünyayı ve ülkemizi sarsan ciddi anlamda koronavirüs mücadele kapsamında Türk çiftçisinin emeklerinin ve alkışları hak ettiğinin son derece önemli olduğu gıda zincirinin ve çiftçilerimizin pandemi sürecinde üretimden herkes üretimden kaçarken Türk çiftçisinin üretime devam ettiğini tarımın Türkiye’de olmazsa olmaz olduğunu ve tarımın sürdürülebilir olması için özverili ve gayretli bir şekilde çiftçilerimiz gıda güvencesini sağlayabilmek için gece gündüz demeden arazide çalışmalarına devam ediyordur” ifadelerini kullandı.

SADECE 14 MAYIS’DA DEĞİL”

Çetinkaya, çiftçilerin hayatımızda çok önemli yeri olduğunu ve sadece 14 Mayıs’ta değil yılın her günü kıymetini bilmemiz gerektiğini vurgulayarak, “Sadece Tabi tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan bu sıkıntılardan sonra bir kere daha anlamış olduk ki üretimin, gıdaya olan ihtiyacımızın son derece önemli olduğu ve Türk çiftçimizin üretmezse sofralarımızda gıdaya olan ihtiyacımızın artacağı daha da ön plana çıkmıştır. Aslında çiftçimizin sadece 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününde değil tüm 365 gün çiftçilerin kıymetinin bilinmesi soframıza gelen ürenlerin Allah’a ne kadar şükretiyorsak, nimetleri ve ürünleri verdiği için onları yetiştiren çiftçimize de aslında bir teşekkürü hak ettiğini ve çiftçimizin her an için kıymetinin bilinip hak ettiği değeri ve piyasada gerçek fiyatında ürünlerini satıp para fiyat konusunda da pazar konusunda da sıkıntı yaşamaması ve emeğinin karşılığını alması ümidin diliyoruz. Tüm dünya ve ülkemizde olduğu gibi çiftçimiz üretmezse Türkiye aç kalır diyor çiftçilerimize bol bereketli bir yıl diliyoruz” diye konuştu.

ÇİFTÇİLERİMİZ GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR”

Kışın soğukta yazın sıcakta gece gündüz çalışan çiftçilerin özellikle de pandemi döneminde üretime devam ettiğini belirten Mehmet Çetinkaya, “Tarlada çalışan, gecesini gündüzüne katan geçtiğimiz günlerde yoğun bir şekilde arazide çalışan kışın soğukta yazın sıcakta tarlada tarım ve insanların gıda zincirini devam edebilmesi için çiftçilerimiz gece gündüz çalışıyor. Daha önceki programlarımızda ve arazi gezilerimizde gördük çiftçi aslında sadece evet bugün 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ama çiftçinin sadece bir gün değil her gün çiftçi için kutsal bir gün. Aslında çiftçimizin bilinmesi tabi onların üretmediği takdirse sofralarımızın boş kalacağı bilinci içerisinde. Bir gün de olsa çiftçilere böyle bir günün ayrılması ve çiftçilere önem verilmesi, çiftçimiz adına ve üreticimiz adına son derece sevindirici bir olay” şeklinde konuştu.

GÜBRE KADAR İLACA PARA VERİYORUZ”

Kahramanmaraş’ta çiftçilik yapan Hacı Mehmet Özbostan ise 14 Mayıs Çiftçiler günü dolayısıyla yaptığı konuşmasında büyük işletmelere verilen desteğin kendileri gibi küçük çiftçilere verilmedine değinerek şu ifadeler yer verdi: “Çiftçiliği yapıyoruz çok memnunuz ama ki bizi devletten beklentimiz küçük çiftçilere daha çok destek, ilgi gösterilmesini bekliyoruz. Atıyorum büyük bir şirket kırsal kesime müracaat ediyor istediğini alıyor, biz küçük üreticiler olaraktan taleplerimize karşılık göremiyoruz. Tarımdaki zorluklarımız giderlerimiz; mazot, ilaç, iklim zaten iklimin önüne geçilemiyor yapacak bir şey yok ama en zor durumda ilaçların fiyatı yükseldi ekolojik dengeden dolayı. Yani gübre kadar ilaca para veriyoruz. Bunların desteklenmesini çok istiyoruz. Beklentimiz bu yönde.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz