Onikişubat Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlediği etkinliklerle, sosyal belediyeciliğin öncüsü olmaya devam ediyor. Engelli bireylere yönelik farkındalığa yaptığı hizmetlerle sık sık dikkat çeken Onikişubat Belediyesi, her yıl düzenleyerek geleneksel hale getirdiği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programını bu yıl da sürdürdü. Engelsiz bir Onikişubat inşa etme noktasında projelerini bir bir hayata geçiren Başkan Hanefi Mahçiçek öncülüğündeki Onikişubat Belediyesi, kentteki engelli vatandaşlar ve aileleri için yemek programı düzenlendi. ‘En Büyük Engel Sevgisizlik’ sloganıyla düzenlenen program Saffron Otel’de gerçekleştirildi. Programa Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç’in yanı sıra çok sayıda engelli bireyler ve aileleri katıldı. Program, Onikişubat Belediyesi tarafından hazırlanan sinevizyon ile başladı.

“ENGELLİ BAKIM EVİMİZ YAKINDA HİZMETE AÇILACAK”

İlk olarak kürsüye gelen Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, engelli bireylerin yaşamlarını daha da kolaylaştırmak amacıyla çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Engelli bireylere müjdeler veren Başkan Mahçiçek, “3 Aralık, Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiş, böyle bir günde bizlerin davetine icabet ederek bizleri onurlandırdığınız için hepinize gönülden teşekkür ediyorum. Ülkemizde Engelliler Günü 1992 yılından bu yana kutlanmakta. 2 milyon 85 bin civarında erkek engellimiz, 2 milyon 772 bin civarında kadın engellimiz, toplamda da yaklaşık 4 milyon 900 bin engelli vatandaşımız var. Kahramanmaraş’ta da 95 bin civarında engelli kardeşimiz var. Dolayısıyla nüfusumuzun 6,9’unu engelli kardeşlerimiz temsil etmekte. Bu kadar geniş bir yelpazesini engelli kardeşlerimiz oluşturmakta. Devletimiz de gerçekten engelli kardeşlerimiz için geçmiş yıllarla mukayese edilemeyecek kadar çok önemli uygulamalar çıkartarak onların daha iyi şartlarda yaşamasını temin bakımından ciddi uygulamalar başlatmış. Biz de Onikişubat Belediyesi olarak onların yanında olmaya gayret gösteriyoruz. Olabildiğince daha çok bir araya gelmek isteriz ama bundan sonrası için inanıyorum da daha çok bir araya geleceğiz. Sizler için yakın bir zamanda yaptığımız engelli bakım evimiz yakın bir zamanda hizmete açılacak inşallah. Bu arada Down Sendromlu çocuklar için yaptığımız rehabilitasyon merkezimizde yakın bir zamanda hizmete alınacak. İnşallah yeni bir proje ile otizmli çocuklar için bir eğitim ve rehabilitasyon mekanı yapacağız. Bütün bunları siz değerli kardeşlerimiz, evlatlarımız, hanımefendi ve beyefendi kardeşlerimiz için yapmaya devam edeceğiz. Bugün sizlerle birlikte olmak hepimiz için mutluluk hepiniz hoş geldiniz” ifadelerini kullandı.

“EN BÜYÜK ENGEL BİZİM İNSANİ HASLETLERDEN UZAKLAŞMAMIZDIR”

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da engelli bireylerle bir gelmekten mutluluk duyduklarını belirterek, en büyük engelin insani hasletlerden uzaklaşılması olduğunu söyledi. Vali Özkan, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebeti ile derneklerimizin belediyelerimiz ile birlikte organize ettiği organizasyonda sizinle aynı havayı teneffüs etmekten büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Arkadaşlar bildiğiniz gibi aslında insanın üzerinde toplumun üzerinde en büyük engel bizim insani hasletlerden uzaklaşmamızdır. İnsanın aklıyla hareket etmesi, vicdanı ile hareket etmesi insanın fıtratında var olan sevgiyi muhabbeti sevgiyi muhabbeti esas aldığımız zaman aslında ortada hiç bir engel kalmamaktadır. En büyük engel bu insani sıfatlardan uzaklaşma ile oluşuyor. Yoksa sizler, aslında sevginizle, muhabbetinizle, duygularınızla bazen bütün kainatı saran ufkunuzla büyük birer kainat büyük birer alem haline gelebiliyorsunuz. Büyüklüğünüz buradadır. Bütün engelleri aşabiliyorsunuz. Esas engellilik hali bizlerin toplumda ki farklılıkları görmeden, onlara muhabbet duymadan, onlara hizmet etmenin şuurunda olmamalarıdır. Belki dünya engelliler günü bu vesile ile esas olan hakiki engellerin bertaraftı zahiren engel gibi terakki edilen hususların manen aslında bir zenginlik olduğunu şuuruna varmamıza temenni ediyoruz. Bizim toplumumuz, örfümüz dezavantajlı gruplar büyüklerimize yaşlılarımıza çocuklarımıza şu veya bu şekilde kazaya maruz kalmış ve insanlarımıza yönelik hizmet zaten bizim örfümüzde var. İnsanın tabiatında var. Esas olan maalesef bu modernleşme ile beraber bütün getirdiği güzelliklerin yanında bu duygularımızın bu hasretlerimizin bu örflerimizin aşılması” dedi.

“HİZMETLER YETMEZ, DAHA FAZLASINI YAPMALIYIZ”

Kahramanmaraş’ta engelli bireylere daha iyi nasıl hizmet ederiz düşüncesiyle çalıştıklarını belirten Vali Özkan, “Bizim özellikle ilimizde de bunu çok iyi bir şekilde hep beraber müşahede ediyoruz. Belediyelerimiz başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımız bu örfümüzün ifadesi olarak bu insani özelliklerimizin ifadesi olarak çok daha fazla dezavantajlı gruplara büyüklerimize engellilere hizmeti nasıl daha iyileştirebiliriz bunu çabası içindeyiz Biliyorsunuz sosyal devlet olmak anlayışı aslında bizim örfümüz engellilerimize yönelik hizmetler ile aynı zeminde oturabiliyor. İlgili bakanlıklarımız ve hükümetimizin de bu temayül içinde olduğu malumdur. Bütün bunlar ile birlikte bu hizmet yeterlimidir değildir. Bunun için hep birlikte çalışacağız. Çalışmanın en önemli ayağı sizlersiniz. Bizler aslında benim gibi durumu çok daha analiz eden çok daha çözümler getiren engelli kardeşlerimize birebir hizmet eden onların dernekleridir onların aileleridir. Engellilere hizmet için kurulmuş bu derneklerimizin yöneticilerini tebrik ediyoruz. Bu derneklerimiz belediyelerimiz ile iş birliği yaptığı zaman yapmadığımız hususları da ödev olarak verdiği zaman hep beraber bunu iyileştirebilir sizlere daha iyi hizmetler yapabiliriz. Her gününüz büyük bir muhabbet ile geçsin bütün toplumumuzda sizlere hizmet etmekten zevk alsın ve bizim kadim medeniyetimizin daim olması, devletimizin ve hükümetimizin de bu konuda ki çalışmalarına, ilgili bakanlıklara teşekkür ederek hepinize saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.

Program boyunca protokol mensupları engelli bireylerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Alihan Kürşat)

Editör: Mahmut Beyaz