Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde gerçekleşen Teknokent açılış ve temel atma törenine; AK Parti Kahramanmaraş Millet Vekili İmran Kılıç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Teknokent Genel Müdürü Mahit Güneş, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Elife Ünal, Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, çok sayıda akademisyen ve öğretim üyeleri katıldı.

 TEKNOKENT İLE SANAYİLEŞMEYE DESTEK

Açılan Teknokent binasının hem Kahramanmaraş’ın sanayileşmesi hem de ticarileşmesi açısından önemli olduğuna vurgu yapan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Özellikle bakanlıklarımızın bu konuya sunmuş olduğu imkânlardan ötürü kendilerine teşekkür ediyorum. Özetle burası bizim hem sanayileşmemiz hem de bilimsel değerlerimizin ticarileşmesi açısından çok önemli olduğunu biliyoruz. Dolayısı burası bizi çok heyecanlandırdı. ARGE ve Teknokent faaliyetleri bilimin özellikle ticarileşip ve küresel düzeyde rekabet gücümüzü artırma fonksiyonunun idrakin da olabilmek hepimiz açısından çok önemli” dedi.
6 BİN 500 METREKARE ALAN

Binanın 6 bin 500 metrekare alana inşa edildiği bilgisini veren Teknokent Genel Müdürü Mahit Güneş, “Kahramanmaraş teknoloji geliştirme bölgesi 2011 yılında bakanlar kurulu kararı ile kurulmuş 2012 yılında da faaliyetlerine başlamıştır. İki adet teknoloji geliştirme bölgemiz var. Birinci bölgemiz şuanda inşası devam eden bulunduğumuz bu alan. Bu alanda, sosyal alan, alışveriş merkezi, ARGE alanı laboratuar alanı olmak üzere toplam 102 dekardan oluşmaktadır. İnşaatımız nisan ayında ihalesi tamamlanmış kapalı alan olarak 6 bin 500 metrekare 61 ofisten oluşmaktadır. İnşallah bakanlıktan aldığımız destekle her şey daha iyi olacak” diye konuştu.

ULUSLARARASI REKABET GÜCÜ

Daha sonra konuşma yapan Bilişim ve Teknoloji Genel Müdürü Elife Ünal ise şöyle konuştu: “Hepimizin bildiği üzere uluslar arası rekabet gücünü kalıcı olarak artırmamız için sadece teknoloji kullanan ülke olmanın ötesinde güçlü bir ARGE ve yenilik ekosistemi ile kendi teknolojisini üreten ülke olmamız gerekmektedir. Bakanlık doğrultusunda bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yenilikçi bilginin üretimin kaynağı olan Üniversitelerle Sanayicilerimizi teorik bilgiyle uygulamayı bir araya getirmeye çalışmaktayız. Teknoloji geliştirme bölgeleri olarak ifade ettiğimiz teknoparklar bu buluşmanın en kısa sürede en etkin şekilde gerçekleştirdiği yapılardır. Teknoparklar ülkede yenilikçi ve bilgi temelli roller ile yer alırken akademik bilginin ticari ürüne dönüştüğü teknoloji odaklı başlangıç firmalarının tamamladığı girişimlerinin teşvik edildiği ve bünyesinde barındırdığı bütün firmalar için Sinerji oluşturan önemli yapılar haline gelmiştir. Ülkemizde Sosyo ekonomik kalkınmanın ve küresel rekabet gücücünün belirleyicisi olan ARGE ve İnovasyona yaptığımız yatırımların artırılması için teknoparkların kurulması ve gelişmesi, devlet tarafından teşvik edilmektedir. Ülkemizde haziran 2001’den bu yana yayınlanan 4691 sayılı teknoloji geliştirme bölgelerinin kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan destek mekanizmaları Türkiye’de bu alanda çok önemli bir adım olmuştur. Bu tarihten sonra hem kanun hem de ilgili uygulama yöneltmeliklerinde pek çok iyileştirici düzeltmeler yapılmış ve bu düzenlemeler ile bölgede ARGE faaliyeti yapan firmalara ve akademisyenlere büyük destekler sağlanmıştır. Bu destekler tabii ki sağlanmaya devam edecektir. Teknoloji geliştirme yöneltmeliği, araştırma geliştirme yöneltmeliği, tasarım alanlarının belirlenmesi, lisansüstü eğitim ve projeler kapsamında dışarıda geçirilen sürelerin destek kapsamında olması, ARGE merkezlerinde gerekli en az tam zaman eş değer personel sayısının 15e indirilmesi, ARGE yenilik ve tasarım harcamalarının kazancın tespitinde indirim konusu yapılmasındaki bakanlar kurulu kararı resmi gazetede 2016 tarihinde yayınlanmıştır. Bugün burada temelini atacağımız idare binasının temeli çok sağlam olacaktır.”
EKSİKLER TAMAMLANIYOR

KSÜ’ye 3 yeni bölüm açtıklarını ifade eden ve üniversitenin eksikliklerinin her geçen gün biraz daha tamamlandığını belirten Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci şu ifadelere yer verdi:” Bu yıl itibariyle eğitim fakültemize 3 yeni bölüme daha öğrenci aldık ve hızlı gelişen bir bölüm. Biraz eksiklerimiz var inşallah bu gidişle kalkınma bakanlığımızdan istediğimiz bu yıl gerçekleşirse iki yıl içinde üniversitemizin altyapısını tamamlamış oluruz ve üniversitemizde artık hiç eksiği olmayan bir üniversite. Öğrenci sayımızı 36 bin civarında şuanda 43 bin civarına çıkaracağız. Kongre ve kütüphane merkezimiz ekim ayında bitecek inşallah. Teknokentimiz biterse üniversite sanayi iş birliğini de gerçekleştirirsek sanayicilerimiz üniversitemizi daha yakından görmüş olurlar ve üniversitemiz hızla gelişmiş olur. Ben tekrar açılışımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
Konuşların ardından kurban kesilerek dualar eşliğinde Teknokent açılışı gerçekleştirildi.

Haber: Çiğdem Kaplan

Editör: Mahmut Beyaz