Pekmezin birçok çeşidi bulunmaktadır, özellikle keçiboynuzu, üzüm veya dut gibi tatlı meyvelerden elde edilebilir.

Pekmezin besin değerleri, yapıldığı meyveye göre değişiklik göstermekle birlikte oldukça zengin olduğu söylenebilir. İçerisindeki karbonhidrat miktarının oldukça fazla olmasından dolayı iyi bir enerji kaynağıdır. B1 ve B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeleri bakımından oldukça faydalı bir besin ve faydalı bir ilaç olarak bilinir. İçermiş olduğu %80’e yakın karbonhidratın tümünün glikoz ve fruktoz halinde olmasından dolayı sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana geçmesini sağlar. Pekmez protein, mineraller, magnezyum, fosfor ve demiri de içerisinde barındırmaktadır.

Yapılan çeşitli çalışmalarla da pekmezin sağlık açısından insan vücuduna güçlü ve oldukça yararlı etkileri olduğu ortaya koyulmuştur. Pekmezin kanseri önlemesi, antioksidan olması, karaciğeri koruması ve kemik sağlığına ciddi anlamda katkı sağlaması gibi çeşitli faydaları bulunmaktadır.

Pekmezin içerisinde çeşitli vitaminler ve karbonhidratın bulunması insan vücuduna önemli katkı sağlamaktadır. Bu besin değerleri sayesinde pekmez, vücut direncini, bağışıklık sisteminin direncini arttırıcı ve güçlendirici özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyucu bir görev üstlenmekte ve kan yapıcı özelliği ile bilinmektedir.

*Yapılan araştırmalar sonucunda rafine şeker, mısır şurubu ve ham şeker kamışı; kolayca temin edilebilen tatlandırıcılar ile karşılaştırıldığında şeker pekmezinin antioksidanları en yüksek miktarda içerdiğini göstermiştir. Pekmezin önemli oranda antioksidan ve manganez içermektedir. Manganez serbest radikallere karşı DNA’yı korumaktadır. Antioksidan özelliğinin güçlü olması nedeni ile pekmezin insan vücudunu kanser ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruduğu söylenmektedir.

*Pekmez en iyi demir kaynaklarından birisidir ve kan kaybına bağlı demir eksikliği riskinin başlıca kişileri adet gören kadınlardır. Mevcut olan magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller, kanın pıhtılaşmasını önlemekte ve adet kramplarını rahatlatarak rahim kaslarının sağlığını korumada yardımcı olmaktadır.

*Pekmezdeki mevcut polifenoller obeziteyi azaltmadaki etkisi kanıtlanmıştır ve araştırmalara göre antioksidan etkilere sahip olan pekmez kilo alımını yönetebilmektedir. Pekmez vücutta kalori emilimini azaltarak vücut ağırlığı ve yağ içeriği düşürmede yardımcı olduğu belirtilmiştir.

*Pekmez kabızlık ve ishal gibi bağırsak hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir. Bu besinin kabızlık tedavisinde kullanılması gerektiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Pekmezin içerisinde bulunan sodyum fosfatın kabızlık tedavisinde gerekli olduğuna dikkat çekilmiştir.

*Pekmezde demir, potasyum, magnezyum, manganez ve bakır dahil olmak üzere birçok faydalı besin vardır. Ancak bunlardan daha fazla kalsiyum olmasıyla birlikte sağlıklı ve güçlü kemiklerin oluşmasını sağlayan günlük besinlerin çoğunu sağlamaktadır. Bu minerallerin günlük olarak alınması kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir

*Pekmez romatizma tedavisi için etkili ve doğal bir ilaçtır. Melas, anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleri ile birlikte bu tür rahatsızlıkların tedavisi için güvenilir bir besindir.

*Pekmezin sağlık yararlarına akne de dahildir. Pekmez akne semptomlarının hafifletilmesinde yardımcı olur, laktik asit içerir. Laktik asit, laktik asit bakterileri tarafından üretilir ve karbonhidrat metabolizmasında önemli bir rol oynar. Fizyolojik bir doğası nedeniyle bu etkili bir akne ve diğer cilt hastalıkları tedavisidir.

*Pekmezin kanseri önleyici rolü olduğu söylenmiş ve birçok araştırma yapılmıştır. Bu yönde yapılmış olan bilimsel çalışmalar pekmezin düzenli tüketilmesi durumunda kanserin başlangıç aşamasında önleyebileceği bir rolü olduğunu ortaya koymaktadır. Pekmezin içerisindeki kalsiyum oranının yüksek olması kolon kanserine karşı etkin bir görevinin olduğunu gösterir. Ayrıca kanser tümörlerine karşıda koruyucu bir rolü vardır.

*Pekmezin içerdiği karbonhidrat ve yağlar vücutta direkt olarak enerjiye dönüşmektedirler. İçerdiği zengin miktarda demir, vücudun enerji depolamasına yardımcı olur. Demir ayrıca kanda sağlıklı bir şekilde oksijen taşınması için çok gerekli bir maddedir.

*Pekmezin bakır miktarı açısından zengin olması vücuttan serbest radikallerin atılması bakımından yardımcı olmaktadır. Bu demir, kırmızı kan hücrelerinin oluşumundaki emilimine yardımcı olur ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi sağlar. Bakır eksikliği anemisi, tiroid sorunları, kardiyak aritmi ve osteoporoz ile sonuçlanabilir.

SAĞLIKLI GÜNLER….