İnsanlar hayat mücadelesi, geçim kaygısı, yoğun iş temposu arasında koşuştururken, kendilerini farkında olmadan çok stresli bir hayatın içine sürüklerler. Bu stresli yaşam bir süre sonra kişinin veriminin düşmesine ve hayattan zevk almamasına sebep olur. Fakat bazı insanlar bu stresli ortamdan bir parça da olsa uzaklaşmak, kafalarını boşaltmak için kendilerine yeni uğraşlar edinir. Hobi dediğimiz ve herkesin kişiliğine, zevkine göre değişen bu alışkanlıkların türü epey fazladır. Örneğin yaz ayları için uygun hobiler arasında yer alan; balık tutmak, dalış yapmak veya çiçek yetiştirmek bunlardan sadece birkaçıdır.

***

Şimdi size hobi çeşitleri arasında belki de en verimlisi, en güzeli ve en faydalı olanını anlatacağım. Kitap okumak! Evet, bu iki kelime içerisinde o kadar çok özellik barındırıyor ki saymakla bitmez. Daha çocukken, etrafımızdaki büyükler ve öğretmenlerimiz bize kitap okumamızı öğütlerler. Kitap okumanın faydalarından bahsederler. Bu nasihatlerin hiçbiri boş değildir. İstatistiklere bakıldığında kitap okuyan toplumların, okuma oranı düşük olanlara göre eğitim ve kültür seviyesinde çok ileride olduğu görülmektedir. Kavga, hırsızlık, anlaşmazlık gibi sorunların çoğu, kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş toplumlarda çok az rastlanmaktadır.

***

2009’da Sussex Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, stresi yenmenin en etkili yolu, eski moda hobileri ortaya çıkarmak: kitap okumak, müzik dinlemek, kendine bir çay veya kahve doldurmak, yürümek… Kan basıncı ve kas tansiyonu kontrol edilerek yapılan ölçümlerde, sayfaları çevirmeye başladıktan 6 dakika sonra katılımcıların streslerinin düştüğü gözlenmiş.

***

Okumak, anlama kabiliyetinizi artırır

‘Ne kadar okursanız, o kadar bilirsiniz. Ne kadar öğrenirseniz, o kadar fazla farklı yere gidersiniz’. Çocuk kitapları, çocuklara televizyona kıyasla %50 oranında daha fazla kelime öğretmektedir. Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre kelime dağarcığı başka insanlara göre daha geniş olan insanlar, sadece okuma testlerinde değil, aynı zamanda diğer derslerde de daha başarılı oluyorlar. Eğer kaliteli bir okuma arıyorsanız basılı kitaplara yönelin. Bir başka araştırma, ekrandan okuma yapmanın, insanları %20–30 oranında yavaşlattığını gösteriyor.

***

Okumak, zekanızı keskinleştirebilir

Neurology dergisinde yayınlanan, ortalama 89 yaşına kadar yaşamış olan 294 kişiyle yapılan araştırmaya göre, kitap okumak gibi zihin uyaran aktivitelere daha fazla zaman ayıran insanlar, yaşlanma ile gelen hafıza kaybı gibi durumlara daha az maruz kalıyorlar. Ayrıca zihin egzersizlerini düzenli yapmayan insanlar da zihinsel yeteneklerini diğerlerine göre %48 oranla daha hızlı kaybediyorlar.

***

Okumak Alzheimer hastalığına karşı bile bir koruma olabilir

Proceedings of the National Academy of Sciences jurnalinin yaptığı araştırmaya göre, kitap okumak, bulmaca çözmek gibi beyni normalden fazla çalıştıran hobilere sahip olan insanlar Alzheimer hastalığına yakalanma riskini dramatik olarak düşürmekte.

***

Okumak, daha kaliteli uyumanızı sağlar

Birçok uyku uzmanının önerisiyle, yatmadan önce günlük stresi azaltacak aktivitelerde bulunmak zihninizi sakinleştiriyor, kitap okumak da bu yöntemlerden bir diğeri. Elektronik cihazların ekranlarından gelen açık renk ışıklar beyne uyanma sinyalleri verir, dolayısıyla loş bir ışıkta yatağınızda kitap okumak, laptop veya tablet açmaktan iyidir.