Türkiye Bankalar Birliği risk merkezi negatif nitelikli bireysel kredi ve kredi kartı konusunda raporunu yayınladı. Rapora göre:

Yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı, kredi kartlarında azaldı, bireysel kredilerde arttı.

Yılın ilk on bir ayında, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında azalarak 745 bin kişi oldu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 20 oranında artarak 827 bin kişi oldu.

Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı*  (Ocak - Kasım, bin kişi)

 * Bireysel kredi ve bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişiler bir kez sayılarak hesaplanmıştır.

Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2018 yılı Ocak – Kasım döneminde 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 1,3 milyon kişi oldu.

***               

TÜİK’in en son verilerine göre Ekim 2018 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,2 puan azalarak %33,7 olarak gerçekleşti. Yani çalışanların üçte biri kayıtsız çalışmakta

Aynı verilere göre, genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3 puanlık artış ile %22,3 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,4 puanlık artış ile %11,9 olarak gerçekleşti.

***

Sadece bunlar mı? Tabii ki hayır! Örneğin;

Galatasaray ve Fenerbahçe başta olmak üzere, oyunlarda aktif sahaya çıkan yabancı oyuncu sayısı bazen %100’lere çıkıyor.

***

Eğitimde hemen hemen her yıl yeni ve kırılma yaratan değişiklikler yapılıyor. Bu aileleri derinden etkiliyor.

***

İthalata o kadar bağlı olduk ki, dövizdeki dalgalanmadan kaynaklanan azalma büyümemizi negatife çeviriyor.

***

Ekonomik güven endeksleri sürekli düşerken borsanın yükselmesi ve kurun düşmesi, dışarıya gelir transferi yaratıyor.

***

Halkın hissettiği enflasyon, resmi verilerden ayrışmaya devam ediyor.

SPORDA, EĞİTİMDE, SAĞLIKTA, İSTATİSTİKTE, EKONOMİDE, KISACASI HER ŞEYDE YAPISAL REFORMLARIN ÖNEMİNİ DAHA DERİNDEN HİSSETMEYE BAŞLADIK!