Mardin-Savur’dan, Amerika’ya bir başarı öyküsü... Kahramanı; 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof.Dr. Aziz Sancar...

Başarılarının sırrını üç maddeyle açıklıyor... “Birincisi çok çalışmak, ikincisi çevrenizde konunuzla ilgili olayları takip etmek, üçüncüsü en yeni teknolojiyi bilip kendi işinizde uygulamak. Benim başarımın adımları bunlardır” diye gençlere yol gösteriyor.

Gençlere başka tavsiyeleri de var... ‘Günlük politikalarla uğraşmayın. Bütün enerjinizi işinize verin, bilim öğrenmeye çalışın, günlük dedikodularla politikalarla uğraşmayın” diye altın öğütler veriyor.

Prof. Dr. Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştı.Şimdi dünyada bir ilke daha imza attı...

ABD'de Kuzey Carolina Üniversitesinde Sancar öncülüğündeki bilim insanları, sigaranın DNA'ya verdiği zararın yüksek çözünürlükte haritasını çıkaran bir teknik geliştirdi.

Türk bilim adamı bu buluşuyla dünyada ses getirdi. Sancar, “Bu, ABD’de kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan bir kanserojen ve şimdi ortaya çıkan hasarın geniş bir haritasına sahibiz” açıklamasını yaptı ve bir notta paylaştı. 'Umarım ülkemde sigara içen kalmaz'.

Ünlü bilim adamımız yürüttükleri çalışmayla, sigara içmenin sağlığa ne kadar zararlı olabileceği konusunda farkındalık yaratmak istiyor. Bu haritaya sahip olmanın DNA’daki hasarın onarılması ve ilaç geliştirilmesi açısından da önemli olduğunu ifade ediyor.

Prof. Dr. Aziz Sancar şimdi daha umutlu... Sigara içmenin zararlarına ilişkin böylesine kesin kanıtlar sağlanmasının, sigara içenlerin bu kötü alışkanlığı bırakmasına da yardımcı olmasını bekliyor.