İlk Meclisin açıldığı 23 Nisan 1920 tarihinden bugüne 98 yıl geçti.

Cumhuriyet yolunda atılan bu ilk adım, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet’in ilanı ile sonuçlanmıştır.

Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı tarihi büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, milletimize ‘Çocuk Bayramı’ olarak armağan etmiştir.

Bugünkü yazımda çocuk bayramının tarihçesi hakkında bilgi vereceğim.

23 Nisan ,ilk defa 1921’de çıkarılan bir kanunla Hakimiyet-i Milliye Bayramı’ilan edilmiştir.Bu,Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli bayramıdır.

1922’de Ankara’daki 23 Nisan kutlamalarına öğrencilerin de katılması ayrı bir çoşku yaratmış; 23 Nisan 1925 yılında ‘çocuk günü’ olarak,1926’dan itibaren ise ‘çocuk bayramı’ olarak kutlanmaya başlamıştır.

Gerçek anlamda ilk’ çocuk bayramı’ kutlamaları 1927 yılında yapılmıştır.

23 Nisan 1927 Çocuk Bayramı kutlamalarında çocuk sarayına getirilen çocuklar, oyun bahçesinde ve tören alanında gönüllerince eğlenmişlerdir.

Ayrıca gece de çocuklar için fener alayı,yarışmalar,eğlenceler düzenlenmiş ve geleneksel hale getirilen çocuk balosu yapılmıştır. Bu baloda çocuklar şiirler ve marşlar okuyarak ,çeşitli dans gösterileri yapmışlardır.Öğrenciler de okullarında sınıflarını bayraklarla,süslerle donatmış,törenlerde şiirler ve marşlar okuyup devlet büyüklerini ziyaret etmişlerdir.

23 Nisan 1929’da çocukların temsili olarak bazı makamlara oturmaları ve yurdun değişik yörelerinden Ankara’da törene katılan öğrencilerin Ankaralı ailelerin yanında misafir edilmesi uygulamaları başlatılmıştır.

23 Nisan 1935’ten sonra resmen ’23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı ve Çocuk Haftası ‘ifadesi kullanılmıştır.

1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.