Cumhuriyet tarihinin halen tam olarak aydınlatılamayan olaylarından biri de Ali Şükrü Bey cinayeti ve Topal Osman'ın öldürülmesi vak'asıdır.

Bu iki hadise günümüzde hala konuşulmaktadır. Topal Osman bundan 95 yıl önce, 2 Nisan 1923 tarihinde hayatını kaybetmişti.

Önce Topal Osman’ı tanıyalım...

Osman ağa, 1883 yılında Giresun’da doğar. Ailesi ticaretle uğraşan varlıklı bir ailedir. Babası onu askere göndermemek için devlete 100 altın verir ve böylelikle askerlikten muaf olur. Ama o babasına karşı gelerek, yarı milis kuvvetler kurarak cepheye gider.

Topal Osman; Balkan Savaşlarından, Birinci Dünya Savaşı’na Kurtuluş Savaşı’na, Pontusçu Rumlarla mücadelesinden Giresun Belediye Başkanlığı’na, Atatürk’le Havza’da görüşmesinden Atatürk’le yazışmalarına, Ankara’ya çağrılıp Muhafız Takımı’nı kurmasından, Atatürk'e yönelik Çerkez Ethem’in suikast teşebbüslerini önlemesine, Koçgiri İsyanı’nı bastırma harekatına katılmasından Giresun Alaylarıyla Sakarya Savaşındaki mücadelesine kadar önemli hizmetleri vardır.

Topal kalma hikayesi de şöyledir: 1912 yılında Balkan savaşına girer, o yıl Çatalca’da Bulgarlarla savaşırken patlayan bir şarapnel Osman ağanın diz kapağını parçalar ve topal kalır.

Topal Osman Ağa, tipik bir karadenizliydi; çabuk sinirlenip kızan ve heyecanlı bir mizaca sahiptir. Atatürk'ün pek sevdiği ve koruması olan, milli mücadele dönemi baş kahramanlarından birisidir.

Ve Yahya Kaptan ve Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey cinayetinden sorumlu tutularak ,Topal Osman’ın öldürülmesi olayı...

Yazımın devamı çarşamba günü...