Her şey, 2 Ağustos 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesiyle başladı. Kuveyt'i yöneten El Sabah ailesi İran-Irak savaşında Saddam Hüseyin'e milyarlarca dolar yardımda bulunmuştu.

Bu cömert yardımın nedeni ise Saddam Hüseyin’e sevgiden çok İran'a duyulan husumet idi. Saddam Hüseyin ise tüm Sünniler adına savaştığı için El Sabah ailesinin bu borcu silmesini bekliyordu.

Saddam Hüseyin umduğunu bulamayınca Kuveyt'in OPEC petrol üretimi kotalarını ihlal ettiğini öne sürdü, zor kullanarak Kuveyt'i işgal etti.

Saddam Hüseyin’in amacı Irak-İran Savaşı sırasında zayıflayan ekonomisini kuvvetlendirmekti. Bu olay dünyayı ayağa kaldırdı. Petrol fiyatları yükseldi, ekonomik dengeler sarsıntı geçirdi. ABD, Suudi Arabistan’a asker yığdı. Bir çok devlet Basra Körfezine donanma gönderdi. BM Güvenlik konseyi Irak’tan derhal Kuveyt’i boşaltmasını istedi.

O dönemin en çok tartışılan isimlerinden birisi de "bayan Glaspie" olarak bilinen ABD'nin Bağdat Büyükelçisi April Glaspie idi. Glaspie, ABD'nin Arapların kendi arasındaki anlaşmazlıklar karşısında resmi bir tavırlarının bulunmadığını söyledi ve Kuveyt'in işgaline yeşil ışık yaktı.

Dolayısıyla ABD, Irak'ı, işgal konusunda teşvik edici bir duruş sergilemişti. Ancak Irak'ın Kuveyt'e girmesinden itibaren, ABD tutumunu tamamen değiştirdi ve 'Kuveyt'in egemenliği için her şeyi yapacağını' açıkladı.

Kuveyt'i kurtarma fikrinin altında yatan asıl amaç ise ABD ordusunun gücünü bütün dünyaya kabul ettirmek ve “Yeni Bir Dünya Düzeni”nin temellerini atmaktı.

Basra Körfezi'ne gemilerini ve askerlerini gönderen ABD, Irak'ı bahane ederek, kendi işgal zeminini hazırladı. Sonunda, ABD öncülüğünde yaklaşık 40 ülkenin katıldığı bir koalisyon kuruldu ve bu koalisyon 'Kuveyt'i korumak' gerekçesiyle Irak'a saldırı başlattı. Böylece, dünya tarihinde televizyonlarda canlı izlenen ilk savaş olan Körfez Savaşı başlamış oldu.

17 Ocak 1991'de Irak güçlerini Kuveyt'ten çıkartmak için yapılan hava bombardımanıyla başlayan operasyona, 24 Şubat'taki kara birlikleri de dahil oldu. Harekat sonunda Irak Kuveyt'ten ayrıldı. Kuveyt'in kurtarılmasıyla beraber, kara harekatının başlamasından 100 saat sonra ateşkes ilan edildi.

Körfez savaşında Türkiye, ABD’yi destekleyecek ancak savaş sonrasında bu destekten dolayı siyasi ve ekonomik anlamda zararlı çıkacaktır…

devamı yarın...