Dünya milletleri arasındaki uluslar arası büyük organizasyonlar olan, Olimpiyat, Dünya, Avrupa, Asya, Amerika, Afrika kıtası vs şampiyonaları gibi büyük organizasyonlar düzenlenmektedir. Her ülke bu dev yarışlarda ön saflarda yer almak, şampiyon çıkarmak , ülkesinin büyük reklamını yapabilmek için spor eğitimine çok büyük önem vermekte ve bu konuda büyük yatırımlar yapmaktadır. Özellikle başarının kalıcı  ve sürekli olmasının planlayan ülkeler sporun alt yapısına temelden planlı ve sistemli yatırımlar yapmaktadır.
Her sporun beşiği sayılan okullar ilk planlarda yer alırken, daha sonra kulüplerin alt yapıları, spor eğitim merkezleri, vs gibi sporun alt yapısı şekillendirilmeye çalışılmaktadır. Bir örnek verecek olur isek: Amerika’da liselerde‘Basketbol, güreş ve beyzbol’ takımı kurma mecburiyeti vardır. Hal böyle olunca yüzlerce lisede ülke genelinde kurulan takımlar arasında liseler arası müthiş lig sistemi ile  rekabet ve yarışma ortamı meydana getirilmektedir. Böylece alt yapıda sistemli çalışmaların  devamında yarışma ortamı hazırlayarak sporculara müsabaka  ve mücadele ruhu aşılanmaktadır.Yaklaşık dört milyar insanın seyrine hedef olan ve 4 yılda bir düzenlenen Olimpiyat oyunları her ülkenin hayalini süsleyen en büyük yarışmadır.Olimpiyatlarda ilk sıralar sporun temeline büyük yatırım yapan ülkeler tarafından paylaşılmaktadır. Bu ülkelerin sistemli çalışmaları sonucucu yarışmalarda büyük başarılar onların hanelerine altın madalya olarak yazılmaktadır. Ülkemizde güreş sporunda 1988 yılında başlatılan güreş eğitim merkezleri bir hayli başarılara imza atmasına rağmen güreş dışındaki branşların yapmış oldukları çıkışlarla, ilk evvela güreş eğitim merkezleri, Spor eğitim merkezlerine, dönüşmüş yatılı eğitim verilen gem’lerde zamanla gündüzlü ve yatılı eğitim diye ikiye bölünmüştür. Durum böyle olunca istenilen hedefe maalesef  varıldığı söylenemez.Türk güreşinde alt yapı sorunu halı hazırda. (Tohm-Olimpiyat hazırlık merkezi), güreş eğitim merkezleri ve kulüplerimizin alt yapılarının çalışmaları ile yürümektedir.
Görüldüğü üzere dünya genelinde zirveyi zorlamak çok zor meşakkatli ve çileli uzun bir yolculuk sonucu olmaktadır. Bir şampiyon en az (10-15 yıl çalışma ile dünya arenasında boy gösterebilmektedir. Son söz olarak dünya genelinde sporda büyük başarılara imza atmak, şampiyonlar yetiştirmek için mutlaka alt yapıya önemi daha da arttırmak. Güreş eğitim merkezlerinin sayılarını arttırmak ve modernleştirmek, olimpik çalışma merkezlerini en üst düzeyde ve yeterli sporcu sayıları ile çalışmaları devam ettirmemiz lazım. İnşallah bu çalışmalar yapıldıktan sonra zorun en zorunu her zaman olduğu gibi gençliğimiz başaracak ve uluslar arası arenada altın madalyalar la yüzümüzü güldüreceklerdir. Nice başarılara nice güzel yıllara temennisi ile.