Türkiye ve Kahramanmaraş olarak birçok konuda ilkleri yaşamakta olduğumuz bir seçim sürecinden geçiyoruz. Önümüze sandık gelmesine az bir zaman kala, siyasette zaman zaman gerginlikler, didişmeler ve çirkinlikler de yaşanmıyor değil.

Ülkemize diz çöktürmek isteyen iç ve dış mihrakların oluşturduğu, geçen yıldan kalan ekonomik sıkıntılar ile durgunlukların devam etmesi yüzünden vatandaşın geçime ağırlık verdiği şu günlerde ortam, tam anlamı ile bir seçim havası yansıtmıyor. Daha doğrusu bizler önceki yıllarda bayraklı, konvoylu yani cafcaflı süreçlere alışkın olduğumuz için mevcut durumu biraz garipsiyoruz. Ancak AK Parti’nin başlattığı ve diğer partilerin de destek verdiği çevreye duyarlı seçim kampanyası çok iyi oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Başta internet olmak üzere iletişim araçlarının gelişmesi sonucu vatandaş artık gelişmeleri akıllı cep telefonlarından anlık takip ediyor. Gazete okunma ve TV izleme oranları her geçen gün düşerken, bu boşluğu internet medyası ile birlikte sosyal medya dolduruyor. Artık gündemi sosyal medyaya yoğun ilgi gösteren vatandaşların paylaşımları belirleyebiliyor.

Bu cümleden hareketle geçen hafta içinde CHP Kahramanmaraş Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ali Öztunç’un bir konuşmasının yer aldığı videonun sosyal medyada yayınlanması ortalığı hayli hareketlendirdi.

Bir daha tekrarlanmasını kimsenin istemediği 1978 kanlı Maraş olaylarının yıldönümünde konuşan Ali Öztunç; “MARAŞ KATLİAMI tarihimizde yaşadığımız acı olaylardan biridir. Bugün birileri bunu unutturmak istiyor olabilirler ama biz unutmayacağız ve unutturmayacağız” diyor. Bu sözler sosyal medyada o kadar çok tepki gördü ki Ali Öztunç, bir basın toplantısı yapmak zorunda kaldı.

Bizler Öztunç’tan kaynaştırıcı ve ortamı sakinleştirici açıklamalar beklerken tehdit dolu cümleler geldi: “Ben kimse kimseyi üzmesin, iyi bir kampanya süreci yönetelim dedikçe iftira atıyorlar, dedikodu yapıyorlar ve yalan şeyler yazıyorlar. Eğer kaset siyaseti yapılacaksa 24 saat veriyorum. Eğer 24 saat süre içerisinde provokatörleri susturmazlar, gereğini yapmazlarsa kaset siyaseti nasıl yapılırmış görürler.”

Ve şöyle devam etti: “Ben iyi niyetle sokağa çıktım, iyi niyetle projelerimi açıkladım, iyi niyetle ne yapmak istediğimi anlatıyorum ve toplumda da karşılık buluyorum. Anket sonuçları geldi. Yüzde 41 Sayın Hayrettin Güngör görünüyor, yüzde 40 ben görünüyorum ve 19’da kararsız görünüyor. Bu anketler geldikçe hemşerilerimin bana ilgisi arttıkça, projelerimi dinledikçe şaşırıyorlar. Bana iftira atıp, dedikodu yapıyorlar. Yerel seçimlerde Kahramanmaraş’ta AK Parti’nin adayı Sayın Recep Tayyip Erdoğan mı merak ediyorum. Neden Hayrettin Güngör Bey çıkıp ta bir proje açıklamıyor. Mesela ben tramvay dedim, hafif raylı sistem dedim ama Sayın Güngör hiçbir şey söylemiyor. Çıksın artık projelerini açıklasın. Sayın Tayyip Erdoğan’ın arkasına saklanarak Sayın Cumhurbaşkanının yakasına tutunarak seçim kampanyası yürütmesinler. Sayın Güngör’e tekrar yineliyorum Aksu TV’de sen ve ben çıkıp konuşalım. Tartışalım, bir konuşalım. Kahramanmaraş’a ne yapacağız?”

“BENİ BAŞKASI İLE KARIŞTIRMASINLAR”

“Bugün Cumhuriyet Savcılığına provokatörlere karşı, iftira edenlere karşı, yalan söyleyenlere karşı suç duyurusunda bulundum. AK Partililere sesleniyorum; korkmayın! Kaset siyaseti mi yapacaksınız? Provokatörlerden hesap sorulacak. Ama eğer kaset siyaseti yapılacaksa 24 saat veriyorum. AK Parti il başkanına, büyükşehir belediye başkan adayına, milletvekillerine devletin buradaki yetkilisi sayın Valiye 24 saat süre veriyorum. Eğer 24 saat süre içerisinde provokatörleri susturmazlar, gereğini yapmazlarsa kaset siyaseti nasıl yapılırmış görürler. 24 saat içerisinde iftira atan, provokasyon (kışkırtma) yapanlara hadleri bildirilecek. Aksi halde ben CHP Kahramanmaraş Milletvekili olarak Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak çıkarım, onların anladığı dilden onlarla mücadele ederim. Beni başkası ile karıştırmasınlar. Bu son uyarımdır.”

Kahramanmaraş siyasi tarihinde böyle ima ve tehdit dolu bir konuşmayı, hafızamı yokladığımda pek hatırlamıyorum. Hâlbuki 24 Haziran’da milletvekili seçilen Ali Öztunç, CHP’li olmasına rağmen, başta TBMM’de her fırsat bulduğunda Kahramanmaraş’ı gündeme getirmesi ve basının da desteği ile halkın ‘Atom Karıncası’ olmuştu. Partisine kızan birçok AK Partili, Büyükşehir seçimlerinde Ali Öztunç’a oy verebileceğini açıkça söylüyordu. Ancak; gerek zaman zaman takındığı şovmen (gösteri adamı) tavrı, gerekse de mantıklı, makul ve sağduyulu Kahramanmaraş halkının çok hassas olduğu bir konuda kullandığı ‘katliam’ kelimesi popülaritesine zarar verdi. Şovmen siyaset tarzı, İstanbul, Ankara veya İzmir’de tutabilir ama Kahramanmaraş’ta pek tasvip edilmez Sayın Öztunç. Bu arada tehditkâr sözlerinde sana hiç yakışmadı sayın vekil. ‘İştir kişinin ayinesi lafa bakılmaz.’ Hukuksuzluklarla ilgili olarak varsa elinde bilgi, belge ve bulgu; ya bunları açıkla ya da ilgili makamlara suç duyurusunda bulunarak teslim et. Bu, senin bir vekil ve vatandaş olarak yapman gereken öncelikli görevindir. “Şöyle yapmazsanız böyle yaparım” şeklindeki şantaj cümleleri de hiç şık düşmedi Sayın Öztunç. İnşallah bundan sonra 10 düşünüp 1 hareket edersiniz. (Dost acı söyler ama doğruyu söyler sevgili meslektaşım.)

Gelelim AK Parti cephesine. Aslında il başkanlığı tarafından; “Biz tehdide ve şantaja boyun eğmeyiz. Hodri meydan. Varsa elinizde bilgi, belge, bulgu; ya açıklayın ya da yetkili makamlara teslim edin” mealinde bir açıklama yapılması gerekirdi. Ama böyle bir açıklama sanırız ‘çirkinlikleri artıracağı ve fitneye’ yol açacağı düşüncesi ile yapılmadı. Daha itidalli hareket edildiğini gözlemledik. Ali Öztunç’un açıklamalarına göre; Büyükşehir adayı Hayrettin Güngör, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve milletvekili Ahmet Özdemir kendisini arayarak ‘kontak’ kurdu. İşi daha fazla uzatmadan tatlıya bağladıklarını ve bundan sonraki süreçte daha centilmence mücadele verilerek provokatörlerin ekmeğine yağ sürülmemesi konusunda anlaştıklarını söyledi. Yani; ‘çarşı daha fazla karışmadan, kavga bitti’ gibi oldu. İnşallah hayırlısı olur.  

Bakalım daha ne gibi ‘ilkler’ görmeye devam edeceğiz. Ama bu tür çirkinlikler değil, güzellikler ile Kahramanmaraş için proje ve vaatler bekliyoruz.

***

MAHÇİÇEK, YENİ ESERLER KAZANDIRIYOR

Kültür, sanat ve edebiyata verdiği destekle takdir gören Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek tarafından Kahramanmaraş’ın yazarlarının ve eserlerinin tanıtımına destek vermek amacıyla hayata geçirilen “Okur -Yazar Buluşması” kapsamında Piazza Alışveriş Merkezi’nde yazar Hacı Ali Özturan okurlarıyla buluştu. Bu güzel buluşmaya Mahçiçek başkan ile bizler de katıldık.

“Puslu Anılar Çiçekçisi, Köroğlu, Maraş’ın Destansı Kurtuluşu” ve Maraş’ın yöresel yemek tariflerinin bulunduğu yemek kitabını imzalayan yazara okurlar yoğun ilgi gösterdi. Yazar Hacı Ali Özturan Başkan Mahçiçek’e yazarlara verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederek, hakkının ödenemeyeceğini ifade etti. Başkan Mahçiçek, 7 güzel adamlar şehri Kahramanmaraş’a bu kabil çalışmalarla destek vereceklerini, Kahramanmaraş’ın değerlerini her alanda ortaya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Başkan Mahçiçek’ten Yeni Bir Proje daha: Başkan Mahçiçek eğitim alanında yeni bir projeden de bahsederek, öğrencilerin yazdığı eserleri tanıtmak amacıyla internet ağı üzerinden iletişim sağlanacak ‘Yaz Tahtaya Bir Daha’ adlı bir proje hayata geçireceklerini belirtti.

Daha önce yazar Hacı Ali Özturan’a ait olan Kanlı Madalya kitabının basımını gerçekleştirdiklerini, bu yılda 4 kitap basımı ile edebiyat dünyasına zenginlik kattıklarını ifade eden Başkan Mahçiçek, emeklerinden dolayı yazar Hacı Ali Özturan’a teşekkür etti. Eğitime her zaman katkı sağlamaya gayret edeceklerini ifade eden Başkan Mahçiçek, yazarların her daim yanında olduklarını belirtti.

Başkan Mahçiçek ve ekibini kutlarken, değerli kitaplarını imzalayarak şahsıma da verme nezaketi gösteren kıymetli hemşehrim Özturan’a da teşekkür ederek bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum.

4 ADAY ÇIKTI MEYDANE: Hayrettin Güngör ve Ali Öztunç’tan sonra 2 büyükşehir belediye başkan adayımız daha oldu. Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) adayı olarak emekli eğitimci Hüsniye Dilek Erdoğanyılmaz ile Saadet Partisi’nden de (SP) hukukçu Mustafa Vahdet Sürücü yarışa katıldılar. Hayırlı olsun, başarılar.

Yeniden görüşmek dileği ile…